Plan: | Harselaar West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1002-0003 |
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft gemeenten de plicht tot het opstellen van een bestemmingsplan. In de Wro en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is nader uitgewerkt uit welke onderdelen een bestemmingsplan in ieder geval moet bestaan. Dit zijn een plankaart met planregels en een toelichting daarop. Daarnaast bieden zowel de Wro als het Bro opties voor een nadere juridische inrichting van een bestemmingsplan. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan de toepassing van afwijkingsmogelijkheden en wijzigingsbevoegdheden en het toepassen van nadere eisen. De bruikbaarheid van deze instrumenten is geheel afhankelijk van het doel van het bestemmingsplan en de gewenste bestemmingsmethodiek van de gemeente Barneveld. Het uitgangspunt is dat het bestemmingsplan moet voorzien in een passende regeling voor de komende tien jaar, dit is de geldigheidsduur van een bestemmingsplan.
Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de plankaart en de regels. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en gebouwen en bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing. De plankaart heeft een ondersteunende rol voor de toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. De plankaart vormt samen met de regels het voor de burgers bindende onderdeel van het bestemmingsplan.
De planregels vallen in vier hoofdstukken uiteen. Hoofdstuk 1 bevat de algemene voor het plangebied geldende bepalingen, de inleidende regels. Hoofdstuk 2 regelt de bestemmingen en het daarop toegestane gebruik. Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels, zoals de anti-dubbeltelbepaling, algemene bouwregels, algemene afwijkings- en algemene wijzigingsregels en tot slot de algemene procedureregels. Tenslotte komt in hoofdstuk 4 het overgangsrecht en de slotbepaling aan bod.
Inleidende regels
Begrippen
In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing van het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover er geen begrippen zijn gedefinieerd wordt aangesloten bij het normale spraakgebruik.
Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten (die bij het bouwen in acht dienen te worden genomen) moeten worden gemeten. De bepalingen uit bijlage 12 van SVBP2008 zijn overgenomen in de standaardregels van gemeente Barneveld.
Bestemmingsregels
Bestemming'Agrarisch'
Binnen deze bestemming zijn agrarische bedrijven toegestaan. De bestemming is opgesteld voor het agrarische perceel in het bedrijventerrein. Op dit perceel is geen bouwvlak aangeduid waardoor geen bebouwing is toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde en erfafscheidingen zijn wel toegelaten binnen deze bestemming, mits zij niet hoger zijn dan 2 meter.
Wro-zone - wijzigingsgebied 3
Er is de mogelijkheid opgenomen om de bestemming onder voorwaarden te wijzigen in Bedrijventerrein. Hierbij zijn enkel gebouwen toegestaan op 52 meter vanaf de bestemmingsplangrens. Bij het aanhouden van deze afstand wordt recht gedaan aan het beleid van de provincie om in de zone van 75 meter uit de rand van de weg (A1) geen nieuwe gebouwen toe te staan. Door het vaststellen van deze afstand wordt ook na het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid dezelfde lijn aangehouden als de aanwezige bouwvlaklijn van de naastgelegen percelen.
Bestemming 'Bedrijventerrein'
De bestemming 'Bedrijventerrein' wordt toegepast in gebieden waar meerdere bedrijven bij elkaar gevestigd zijn of waar zwaardere milieucategorieën mogelijk zijn. Via de Staat van Bedrijfsactiviteiten voor bedrijventerreinen is aangegeven welke milieucategorieën toelaatbaar zijn. Bedrijven, die behoren tot een bepaalde milieucategorie uit de staat van bedrijfsactiviteiten (zie bijlage bij de regels) uit de brochure 'Bedrijven en milieuzonering', zijn rechtstreeks toegestaan. De toegestane categorieën bedrijven staan op de verbeelding vermeld. Voor een motivering van de gehanteerde milieuzonering wordt verwezen naar Hoofdstuk 4, paragraaf 4.10.
Bestaande bedrijven, die behoren tot een hogere milieucategorie, dan de algemeen toegestane categorieën zijn positief bestemd door middel van een specifieke aanduiding (bijvoorbeeld "bedrijf 1 tot en met categorie 3.1").
Kantoren zijn als zelfstandige activiteit niet toegestaan binnen de bestemming. Uitzondering hierop zijn de aanwezige zelfstandige kantoren aan de Veemweg. Hier zijn ook categorie 1 bedrijven toegestaan. In de staat van bedrijfsactiviteiten vallen onder categorie 1 bedrijven alleen kantoren.
Bij de bestemming 'Bedrijventerrein' zijn bedrijfswoningen niet wenselijk vanwege de zwaardere categorieën bedrijven die zijn toegestaan. De aanwezige bedrijfswoningen zijn middels een aanduiding aangegeven op de verbeelding.
Wat betreft de bouwregels geldt een ruim en globaal regime. Binnen de bouwgrenzen mogen bedrijfsgebouwen worden opgericht. Daarbij dienen de volgende bouwregels in acht te worden genomen:
De maximale goot- en bouwhoogte van de bebouwing staat op de verbeelding aangegeven. De maximale hoogte voor overige bouwwerken is drie meter, tenzij op de verbeelding anders is aangegeven.
Op de gronden buiten het bouwvlak, mag maar beperkt worden gebouwd. Rechtstreeks zijn alleen andere bouwwerken toegestaan, zoals erfafscheidingen en verlichtingsarmaturen.
Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding – reclamemast' is een reclamemast toegestaan. In de bouwregels is de maximale hoogte voor de reclamemast opgenomen.
Binnen deze bestemming zijn 2 wijzigingsgebieden opgenomen, te weten
Deze wijzigingsbevoegheid is opgenomen om de bestemming te wijzigen in Verkeer dan wel Bedrijventerrein. Dit kan noodzakelijk zijn, indien besloten wordt tot herinrichting van de openbare weg dan wel tot aanleg van een tunnel voor het langzaam verkeer onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn ter hoogte van de Handelsweg.
Voor de gronden direct gelegen langs de A1 (tussen de Nijkerkerweg en de Ambachtsweg) en langs de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het bouwen van gebouwen buiten het bouwvlak. Het beleid van de gemeente is gericht op een landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein door de stimulering van de aanleg van een strook groenvoorzieningen van 20 meter breed langs de A1 en 5 meter breed langs de Spoorlijn. Dit betekent, dat er geen bezwaren zijn tegen een dichtere bebouwing gelijk achter deze groenstrook. Wel dient vast te staan, dat de groenvoorzieningen ook werkelijk zijn of worden aangelegd en dat Rijkswaterstaat respectievelijk de Nederlandse Spoorwegen akkoord gaan met deze nieuwbouw. Door middel van deze wijzigingsbevoegdheid hebben Burgemeester en Wethouders een middel in handen om de gewenste landschappelijke inpassing 'af te dwingen'.
Bestemming 'Groen'
Het structureel groen krijgt de bestemming 'Groen'. Onder structureel groen worden wijkparken, grotere groenelementen op buurt- of blokniveau, groen om wegen en waterlopen en wadi's verstaan. Binnen deze bestemming zijn over het algemeen ook speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen en paden toegestaan. In het onderhavige plan zijn de speelvoorzieningen niet toegelaten, aangezien dit op een bedrijventerrein niet wenselijk geacht wordt. De bestemming 'Groen' wordt alleen toegepast op openbare gronden, niet op particuliere terreinen.
Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om in- en uitritten te kunnen aanleggen.
Bestemming Kantoor
Is het gebouw overwegend bedoeld voor kantoor dan is de bestemming 'Kantoor' toegekend. Is het gebouw met name bedoeld voor baliefunctie dan behoort het gebouw niet onder deze bestemming te vallen, maar onder een bestemming 'Dienstverlening'. In het onderhavige plan is hier geen sprake door het ontbreken van de baliefunctie. De maximale goot- en bouwhoogte van de bebouwing staat op de verbeelding aangegeven. De maximale hoogte voor overige bouwwerken is drie meter.
Bestemming 'Verkeer'
De bestemming 'Verkeer' wordt opgenomen voor wegen, straten en paden, voet- en rijwielpaden. Daarnaast zijn parkeer-, groen- en speelvoorzieningen mogelijk. Evenals waterhuishoudkundige doeleinden en bermen.
Deze wijzigingsbevoegheid is opgenomen om de bestemming te wijzigen in Verkeer dan wel Bedrijventerrein. Dit kan noodzakelijk zijn, indien besloten wordt tot herinrichting van de openbare weg dan wel tot aanleg van een tunnel voor het langzaam verkeer onder de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn ter hoogte van de Handelsweg.
Bestemming 'Water'
In de noordwest hoek van het plangebied is een bestaande watergang bestemd tot water. Hier mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen, zijnde worden gebouwd met een maximale hoogte van 2 meter.
Bestemming 'Leiding - Riool'
In artikel 9 van de regels zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot een rioolwatertransportleiding. Binnen een zone van 3 meter aan weerszijden van deze leiding gelden beperkte bouwmogelijkheden. Voor allerlei werken en werkzaamheden binnen deze zone is een aanlegvergunning noodzakelijk.
Bestemming 'Waarde - Archeologie 1'
In artikel 9 tenslotte is ter bescherming van de archeologische waarden een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 1' opgenomen.
Algemene regels
Anti-dubbeltelregel
Dit artikel voorkomt dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen en bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Algemene bouwregels
Dit artikel betreft een regel over ondergronds bouwen.
Algemene aanduidingsregels
Deze regel heeft betrekking op een bestaande 'geluidzone - industrie', die voor een deel over het plangebied heenloopt.
Algemene afwijkingsregels
De algemene afwijkingsregel geeft een algemene afwijkingsbevoegdheid aan het bevoegd gezag om kleine, ondergeschikte afwijkingen van het plan mogelijk te maken.
Algemene wijzigingsregels
De algemene wijziging in dit artikel omvat een wijzigingsbevoegdheid om een geringe wijziging in een bestemmingsvlak mogelijk te maken.
Algemene procedureregels
Dit artikel omvat procedures die doorlopen dienen te worden in het kader van het stellen van nadere eisen.
Overgangs- en slotregels
In dit hoofdstuk is het overgangsrecht en de slotregel opgenomen.