direct naar inhoud van 2.2 Historische ontwikkeling
Plan: Bestemmingsplan Kemperberg - Sylvahoeve
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.804-0301

2.2 Historische ontwikkeling

De locatie van de buitenplaats en het terrein waarop RIN in het verleden kantoren heeft gebouwd, is gelegen in de wijk Bakenberg, genoemd naar het oude landgoed Bakenberg. Later is dit landgoed de Menthenberg geworden, genoemd naar de toenmalige bezitter. Dit landgoed maakt deel uit van de historische landgoederenzone ten noorden van Arnhem op de stuwwal van de zuidelijke Veluwe.

Halverwege de 19e eeuw is men begonnen met grootschalige ontginning van dit gebied, als gevolg waarvan het gebied een ingrijpende gedaanteverwisseling onderging. Het groene karakter kreeg steeds meer vorm en ook het wegenstelsel veranderde. Waren er tot aan de 19e eeuw slechts zandwegen en slingerende karrensporen, hierna ontstonden met grind verharde rechte wegen. Tegelijkertijd ontstond een eenvoudige nederzettingsstructuur, hoofdzakelijk gekenmerkt door lintbebouwing en verspreid liggende ontginningsboerderijen en landgoederen. Hieruit is Schaarsbergen ontstaan.

Het landgoed Bakenberg, later de Menthenberg, was een imposant buiten van 80 ha met een rijke uitstraling. Na een eigendomswisseling in 1876 zien we een enorme inkrimping van De Menthenberg. Sombere tijden waren aangebroken. Lanen en bossen werden gekapt en maakten plaats voor villa's en boerderijen en later voor straten en nieuwbouwwijken. Deze ontwikkeling zet door tot in de eerste helft van de 20e eeuw.

Op grote delen van De Menthenberg overheerst nog steeds de oude geometrische aanleg met rechte lanen en vrijwel vierkante percelen.

Vanaf de late 19e eeuw is het landgoed deels verkaveld en zijn huizen gebouwd aan de Bakenbergseweg, Strolaan, Schelmseweg en Kemperbergerweg. Rond deze tijd zijn ook twee hoeven gesticht, de Bornshoeve en de Silvahoeve. De Sylvahoeve ontwikkelde zich begin twintigste eeuw tot een nieuw landgoed met bijbehorend huis, villa Sylva geheten, gelegen aan en met een oprijlaan vanaf de Kemperbergerweg 11 (thans 67). Deze oprijlaan is thans nog aanwezig. Het grootste deel van het oorspronkelijke landgoed is verkocht voor de ontwikkeling van woningbouw (Strolaan, Menthenberg, Merkendal). Begin jaren 60 verloor het landgoed definitief zijn woonbestemming omdat het RIN in de buitenplaats haar kantoor ging vestigen en op het landgoedterrein langs de oprijlaan vanaf de Kemperbergerweg twee kantoren liet bouwen. Het gebouw van de buitenplaats, de villa Sylva, en de conciƫrgewoning alsmede de tuin zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

In paragraaf 4.2.8 is een uitgebreide beschrijving van de cultuurhistorische waarde van het pand en perceel opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.804-0301_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.804-0301_0004.png"

Topografische kaarten uit 1890 en 1931