direct naar inhoud van 4.6 Bodem
Plan: Bestemmingsplan Arnhems Buiten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.802-0301

4.6 Bodem

Voor het beheer-bestemmingsplan Arnhems-Buiten is met behulp van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem een inventarisatie uitgevoerd naar de bekende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging in het betreffende plangebied.

Uit de inventarisatie is gebleken dat in het beheer-bestemmingsplangebied Arnhems Buiten de volgende potentiële en/of aangetoonde gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig zijn:

Locatie   BISnr.   Aangetoond of potentieel geval
 
Omschrijving  
Klingelbeekseweg

Enka, vml. stortplaats
 
0020   Ernstig   Grond is verontreinigd met zware metalen. Geval is gesaneerd middels leeflaag.  
Klingelbeekseweg 45

Rosande, gebouwen R40, R42
 
1329   Potentieel ernstig en spoedeisend   Betreft voormalige gasfabriek (van suikerfabriek De Bruin), voormalige textielververij (Textielfabriek gebr. Van Leeuwen) en papierfabriek (van Gelder/Renkum).
 
Klingelbeekseweg 180

De Hes, gebouwen H11, H13, H15  
1336   Potentieel ernstig en spoedeisend   Betreft voormalige chemische wasserij Doeleman.


   
Utrechtseweg 310

Den Brink, gebouwen B13, B16 en B19


 
0028-01   Ernstig, niet spoedeisend   Nabij de gebouwen B13, B16 en B19 is een aantal verontreinigingsspots met minerale olie aanwezig
 
Utrechtseweg 310

Den Brink, gebouw B17
 
0028-02   Ernstig, niet spoedeisend   Nabij gebouw B17 is de grond verontreinigd met lood en zink.
 
Utrechtseweg 310

Mariëndaal, vml gebouw M03  
4350   Ernstig, niet spoedeisend   Ter plaatse van voormalige HBO-tank.

De grond is verontreinigd met minerale olie, waarvan onder de grondwaterstand tevens met xylenen.

Het grondwater is licht tot sterk verontreinigd met minerale olie, xylenen en naftaleen.
 
Utrechtseweg ong.

Nabij viaduct over spoor

 
4112   Ernstig, niet spoedeisend   Aan de zuidwestkant van het viaduct is aan beide kanten van het spoor de grond verontreinigd met PAK.  

Verder zijn in het beheer-bestemmingsplangebied over het algemeen geen tot licht verhoogde concentraties zware metalen en PAK in de bovengrond aangetroffen. Er zijn geen grondwaterverontreinigingen bekend direct aangrenzend aan het beheer-bestemmingsplangebied.

Conclusie

De geïnventariseerde bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het beheerbestemmingsplangebied Arnhems Buiten. Er zijn (potentiële) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig. Verder zijn over het algemeen geen tot licht verhoogde concentraties zware metalen en PAK in de bovengrond te verwachten.

Voor het vaststellen van het beheersbestemmingsplan Arnhems Buiten zijn op grond van de gegevens geen belemmeringen aanwezig.

Er zijn twee potentieel ernstig en spoedeisende locaties in het beheer-bestemminsplangebied aanwezig:

  • Klingelbeekseweg 45,
  • Klingelbeekseweg 180.

Van deze twee locaties is het nog onduidelijk of hier daadwerkelijk sprake is van een risico en of hier een sanering spoedeisend moet worden uitgevoerd. Dit moet in het kader van de Wet bodembescherming onderzocht worden in een verkennend onderzoek, mogelijk gevolgd door een nader onderzoek, mogelijk gevolgd door een saneringsplan en uitvoering van een sanering voor eind 2015 (alle spoedeisende locaties in Nederland moeten eind 2015 bekend en aangepakt zijn). Om de termijn van eind 2015 te halen is het noodzakelijk de eerste stap (het verkennend onderzoek) op korte termijn (nog in 2012) uit te voeren. 

Omdat het een beheerbestemmingsplan betreft, is het onderzoek vooralsnog beperkt tot het uitvoeren van deze inventarisatie. Bij concrete bestemmingsplanwijziging en/of nieuwbouw plannen, waarbij nog onvoldoende inzicht bestaat in de bodemkwaliteit, kan een bodemonderzoek noodzakelijk zijn.