direct naar inhoud van 4.5 Externe veiligheid
Plan: Bestemmingsplan Arnhems Buiten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.802-0301

4.5 Externe veiligheid

Binnen het plangebied ligt het spoortraject Nijmegen-Arnhem en Utrecht-Arnhem waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. In de toekomst zal er geen transport van gevaarlijke stoffen meer plaatsvinden op het traject Utrecht-Arnhem mede door het in gebruik nemen van de Betuwelijn.

Basisnet Spoor (2012)

In 2006 is de nota Vervoer gevaarlijke stoffen aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze nota vormt de agenda voor een toekomst waarin vervoer van gevaarlijke stoffen mogelijk is binnen kaders van veiligheid, milieu en leefomgeving. Hoofdpunt uit de nota is dat het transport van gevaarlijke stoffen, waaronder het spoor, de komende jaren met tientallen procenten zal stijgen en dat gevaarlijke stoffen vervoerd worden over vaste routes door middel van het Basisnet.

Met dit Basisnet ligt de gebruiksruimte voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en de veiligheidszones voor de ruimtelijke ordening vast. Het Basisnet spoor is sinds juli 2010 gereed maar nog niet in werking getreden. Als het Besluit transportroutes externe veiligheid (Btev) definitief is (2012) zal het Basisnet in werking treden. Door dit Basisnet geldt er voor ieder spoortraject een risicoplafond. Het uitgangspunt voor het Basisnet in Arnhem zijn de NSP (Nieuw Sleutelproject) afspraken. Voor Arnhem geldt dat er geen bebouwing binnen de 10-6 PR mag ontstaan en dat daarnaast de oriƫnterende waarde voor het groepsrisico niet mag worden overschreden.

Voor het spoortraject ter hoogte van het plangebied zijn de afgelopen jaren op verschillende tijdstippen risicoberekeningen in het kader van externe veiligheid uitgevoerd. Daarnaast zijn er in het kader van de ontwikkelingen van het Basisnet risicoberekeningen uitgevoerd. Hieruit volgt dat er geen 10-6 PR contour is en dat daarnaast de oriƫnterende waarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden.

Verantwoording groepsrisico

Het gaat hier om een beheerbestemmingsplan. Binnen het plangebied zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien waardoor het groepsrisico zal toe en/of afnemen. Dit betekent dat er geen verantwoording van het groepsrisico zal plaatsvinden.

Conclusie

Er is geen 10-6 PR contour binnen het plangebied.

Er vindt geen verantwoording van het groepsrisico plaats omdat er binnen het plangebied geen ontwikkelingen zijn voorzien waardoor het groepsrisico zal toe- of afnemen.