direct naar inhoud van 1.3 Opzet bestemmingsplan
Plan: Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.766-0302

1.3 Opzet bestemmingsplan

Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding (plankaart) en regels. Het gaat vergezeld van een toelichting. Op de kaart zijn de bestemmingen door middel van kleuren en tekens aangegeven. De regels bevatten de materiƫle inhoud van de bestemmingen. Deze bestemmingsplanonderdelen vormen tezamen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied. De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.

Dit plan is conform de Wro vormgegeven volgens de SVBP (Standaard voor vergelijkbare Bestemmingsplannen). Het SVBP geeft voorschriften over inrichting van de kaart (kleuren en tekens) en de opbouw van de regels.

Diverse facetbelangen zijn door andere regelgeving gewaarborgd, bijvoorbeeld de Wabo, de Wet milieubeheer, de Huisvestingswet en de Monumentenwet. Het is niet nodig dat het bestemmingsplan dezelfde waarborgen nogmaals schept.

Afhankelijk waar dit wenselijk en mogelijk is zijn bestemmingen en afmetingen ruim gekozen zodat meerdere invullingen mogelijk zijn die planologisch aanvaardbaar zijn.

In het gebied dat tot beschermd stadsgezicht is aangewezen zijn de bebouwingsgrenzen juist strak gelegd om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Daarbij is ook gekozen voor een gedetailleerde wijze van bestemmen om de cultuurhistorische waarden te beschermen. Dit betekent onder andere het opnemen van een aparte bestemming "Waarde - Cultuurhistorie" in het bestemmingsplan.

Het gebied dat tot beschermd stadsgezicht is aangewezen is bijna het hele plangebied. De delen die er buiten vallen zijn het noordwestelijk deel, dat voornamelijk wordt gevormd door het voormalige Diaconessenziekenhuisterrein en het terrein van het voormalige Artilleriepark.

De cultuurhistorische waarden van de stadsgezichten die bescherming krijgen zijn aangegeven op een cultuurhistorische waardenkaart. Deze kaart is als bijlage 2 opgenomen bij de regels. Bouwplannen gelegen in een beschermd stadsgezicht worden naast de plankaart tevens aan deze cultuurhistorische waardenkaart getoetst. Meer informatie over het beschermd stadsgezicht en de te beschermen waarden is terug te lezen in hoofdstuk 2.6 en 4.2 van de plantoelichting.