Plan: | IJsseloord 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.752-0301 |
Zoals in paragraaf 4.2.5 is aangegeven is de "groenblauwe lijn" (benoemd in het beleidsplan Groen) één van de hoofdgroenstructuren van Arnhem. Ook dat deze in het Ontwikkelingsplan Presikhaaf verder is uitgewerkt en is benoemd als de “Natte ecozone Presikhaaf”.
Verder is aangegeven dat het omvormen van bebouwde en verharde plekken in het plangebied naar een groene inrichting, bijdraagt aan het samenvoegen van versnipperd groen tot grotere groeneenheden binnen deze nieuwe groene hoofdstructuur. De zone heeft onder meer een ecologische doelstelling en vormt tevens een recreatief uitloopgebied voor bewoners in de wijk Presikhaaf.
De locatie bedrijventerrein IJsseloord 1 binnen het groenblauwe raamwerk
Het bedrijventerrein IJsseloord I vormt met name langs de spoorzijde het verbindingsstuk tussen het groenblauwe raamwerk aan de zuidwestzijde van Presikhaaf en de uiterwaarden van de IJssel.
Van belang is dat het groenblauwe raamwerk aan de spoorzijde kan worden gerealiseerd.
Hierbij moet rekening worden gehouden dat het gebied qua omvang groter moet zijn dan voor het groene programma noodzakelijk is. Dit om voldoende speelruimte en flexibiliteit te behouden bij het uitwerken van de visie voor dit gebied, zodat in het ontwerp (eventueel) verschillende functies een plek kunnen krijgen.
Functionele opgaven en de hiervoor benodigde kaders.
Functioneel gezien betreft de opgave: het versterken van de landschappelijke kwaliteit, het realiseren van een ecologische verbinding én het versterken van de recreatieve kwaliteit van het bestaande routenetwerk. De landschappelijke kwaliteit wordt bepaald door grazige vegetatie, struweel en boomgroepen. Verder bestaat het uit water en moerasvegetatie, voor zover dat vanuit het waterssysteem mogelijk is.
Voor het ecologisch functioneren zijn in de Ecozone Presikhaaf de kaders aangegeven. Bij een zone van 20 meter breed is om de 800 meter een refugium van 2 ha nodig. Een refugium is een beschermd gebied waar een dier- of plantensoort kan overleven, oftewel een toevluchtsoord. Bij een zonebreedte van 40 meter voor de natuur is er voldoende leefruimte in de zone en is een refugium niet nodig.
In het kader van het ontwikkelingsplan Presikhaaf is er voor de uitwerking van de ecologische zone voor gekozen uit te gaan van een zone van minimaal 40 meter breed aangesloten groen. Op plekken waar intensieve gebruiksfuncties aan de zone worden toegevoegd, is een grotere breedte noodzakelijk om voldoende rust in het gebied te houden. Ter hoogte van IJsseloord I kan de zone smaller zijn en de minimale maat benaderen, omdat de te overbruggen afstand beperkt is; dit is circa 250 meter. Aan de zijde van de Betaniënstraat is een circa 1,6 ha grote groenzone aanwezig die onderdeel is van de groenblauwe nevenstructuur in de wijk en aansluit op de natte ecozone. Deze kan deels als refugium dienen. Ook de spoordijk kan deels als buffer functioneren.
Bovenstaande kan figuurlijk indicatief inzichtelijk worden gemaakt. Dit geldt ook om aan te geven tot
hoe ver het groen blauwe raamwerk zou reiken als een breedte van 40 danwel 20 meter wordt gehanteerd.
Afbeelding 5.2 Wensbeeld ecozones Presikhaaf
Recreatieve wandel- en fietsverbinding tussen Presikhaaf naar de uiterwaarden van de IJssel.
Het groenblauwe raamwerk ter hoogte van IJsseloord I vervult ook een functie als recreatieve wandel- en fietsverbinding tussen Presikhaaf naar de uiterwaarden van de IJssel. Met het realiseren van een groene verbinding komt de bestaande route vrij te liggen in een groene omgeving. Handhaving van de huidige (onverlichte) situatie is uitgangspunt. De fietsverbinding maakt onderdeel uit van een hoofdfietsverbindingsnet. Dit wordt momenteel herbeoordeeld. In dat kader en afhankelijk van die beoordeling zal aan de fietsverbinding de nodige inrichtingseisen worden gesteld.
Invulling groenblauwe raamwerk
Er zijn verschillende scenario's denkbaar voor het invullen van het gebied aan de spoorzijde, waar het groenblauwe raamwerk onderdeel van uitmaakt. Vooralsnog lijkt een pragmatisch scenario het meest realistisch. Dit scenario bestaat uit een groenblauw raamwerk met een minimale breedte – bijvoorbeeld gedeeltelijk bestaand uit groene daken en/of gevels – zodat er zo min mogelijk panden moeten worden gesaneerd. Gezamenlijk met de ondernemers op het bedrijventerrein IJsseloord I zal worden gekeken naar een uitwerking tot een ontwerp- en een uitvoeringsstrategie, om de benodigde planologische aanpassing (zie wijzigingsbevoegdheid) op termijn te effectueren.
Wijzigingsbevoegdheden
Op de locatie van de geplande versterking van het groen blauwe raamwerk zijn bedrijven en twee woningen gelegen en deze zijn in het vigerende bestemmingsplan ook als zodanig bestemd.
Omdat de betreffende gronden geen eigendom zijn van de gemeente en er van uitgaande dat er geen alternatieve locatie beschikbaar is, kan niet worden aangetoond dat deze functies binnen de planperiode verdwijnen. Deze bestaande functies moeten dus (vooralsnog) positief worden bestemd. Dat betekent dat de bestaande gebruiks- en bouwmogelijkheden behouden moeten blijven. De bedrijven zijn daarom bestemd als "Bedrijventerrein" en de woningen als "Wonen".
Om de zone ten noordwesten van de spoorlijn Arnhem-Zevenaar in te richten als onderdeel van het groenblauwe raamwerk van Presikhaaf en aldaar in de toekomst de ontwikkeling van de ecologische waarde mogelijk te maken, is voor een zone van ca. 250 meter lang en ca. 50 meter breed een wijzigingsbevoegdheid opgenomen (aanduiding op de plankaart wijzigingsgebieden 1 en 2).
Het is de bedoeling daarbinnen een minimaal 20 meter brede zone met de bestemming 'Groen-park' mogelijk te maken. Hiermee wordt invulling gegeven aan de (toekomstige) ecologische doelstellingen binnen het Ontwikkelingsplan Presikhaaf.
Zoals eerder al is aangegeven is het gebied waarop de wijzigingsbevoegdheid van toepassing is, qua omvang groter dan voor het groene programma noodzakelijk is. Er moet namelijk voldoende speelruimte en flexibiliteit zijn bij het uitwerken van de visie voor dit gebied, zodat in het ontwerp (eventueel) verschillende functies een plek kunnen krijgen.
Bij deze wijzigingsbevoegdheden geldt dat de financiële onderbouwing voor de ecologische zone moet zijn uitgewerkt op het moment dat van deze bevoegdheden gebruik wordt gemaakt.