direct naar inhoud van 4.2 Milieu- en omgevingsaspecten
Plan: IJsseloord 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.752-0301

4.2 Milieu- en omgevingsaspecten

4.2.1 Geluid

Het bestemmingsplan Bedrijventerrein IJsseloord I heeft een consoliderend karakter. Met uitzondering van de vestiging van een restaurant aan Ringoven 13 (zie hierover hoofdstuk 4.2.1.) worden binnen dit bestemmingsplan geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Omdat het oprichten van geluidgevoelige bebouwing wordt uitgesloten is een akoestisch onderzoek naar aanleiding van geluid als gevolg van wegverkeer, spoorwegverkeer, industrielawaai en bedrijven, achterwege gelaten. De Wet geluidhinder en het Arnhemse beleidsplan geluid vormen geen belemmering voor het vaststellen van het bestemmingsplan bedrijventerrein IJsseloord I.

4.2.2 Luchtkwaliteit

Er is geen onderzoek verricht omdat het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein IJsseloord 1 een consoliderend karakter heeft. Binnen dit bestemmingsplan worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit betekent dat er geen extra verkeer, buiten de normale autonome groei, word gegenereerd.

Doordat er geen (planologische) wijzigingen plaatsvinden vormt luchtkwaliteit geen belemmering voor de vaststelling van het bestemmingsplan.

4.2.3 Hinder

Onderzoek/inventarisatie functies in het plangebied.

Binnen het plangebied ligt het bedrijventerrein IJsseloord 1 en drie woningen (Schaapdijk 4 t/m 6).

- Bedrijventerrein IJsseloord I

Op basis van de huidige bedrijvenlijst (zie bijlage 1 bij de regels) gaat het om bedrijven tot maximaal milieucategorie 3 en dan specifiek 3.1 (VNG brochure bedrijven en milieuzonering, 2009). Ten opzichte van woonwijken geldt voor milieucategorie 3.1 bedrijven een richtafstand van 50 meter en ten opzichte van gemengd gebied een afstand van 30 meter. Voor milieucategorie 2 bedrijven geldt ten opzichte van woonwijken een richtafstand 30 meter en ten opzichte van gemengd gebied een afstand van 10 meter. Bij ontwikkelingen binnen deze richtafstand kan er gemotiveerd van deze afstand worden afgeweken. Hierbij wordt ingezoomd op de vergunde situatie van de bedrijven.

De huidige bedrijven hebben een milieuvergunning waarbij getoetst is ten opzichte van de dichtstbijzijnde woningen.

- Locatie Schaapsdijk 5.

De in werking zijnde bedrijven in de directe omgeving van de Schaapdijk 5 zijn milieucategorie 2 bedrijven. Ten opzichte van woningen geldt een richtafstand van 30 meter. De woning Schaapdijk 5 valt niet binnen deze afstand.

- Locatie Schaapsdijk 4 en 6.

De woningen op de Schaapdijk 4 en 6 vallen niet binnen de richtafstand van de huidige bedrijven op het bedrijventerrein IJsseloord I.

Wanneer een bedrijf een nieuwe milieuvergunning nodig heeft of wanneer er gebouwd gaat worden binnen de richtafstand kan er gemotiveerd van deze afstand worden afgeweken.

De bedrijven op het bedrijventerrein IJsseloord I liggen op voldoende afstand van de woningen in de directe omgeving van het bedrijventerrein.

4.2.4 Externe veiligheid

Onderzoek/inventarisatie risicovolle activiteiten binnen het plangebied:

Binnen het plangebied bevindt zich een benzinetankstation (Vlamoven 24) een opslag voor consumentenvuurwerk (Veldoven 4) en 2 ondergrondse aardgasleidingen (diameter 12 inch, maximale druk 40 bar). Buiten het plangebied ligt een LPG tankstation (IJsseloordweg 15) en een route voor het transport van gevaarlijke stoffen via de weg (IJsseloordweg).

Binnen het plangebied:

- Benzinetankstation (Vlamoven 24). Het benzinetankstation heeft geen 10-6 PR contour.

- Consumentenvuurwerk (Veldoven 4). De opslag voor consumentenvuurwerk heeft geen 10-6 PR contour.

- Ondergrondse aardgasleidingen (12 inch maximale druk 40 bar). De aardgasleidingen hebben geen 10-6 PR contour. Alleen moet op de plankaart de zakelijke rechtstrook van 4 meter (vanuit het hart aan weerszijde van de leiding) worden weergegeven.

Buiten het plangebied:

- LPG tankstation (IJsseloordweg 15). In de milieuvergunning voor dit tankstation is de LPG doorzet vastgelegd op < 1000 m3 per jaar. Dit betekent dat de 10-6 PR contour ligt op 35 meter van het LPG vulpunt. De PR contour loopt door het plangebied. Het bedrijf (garage) op het perceel Ringoven 25 ligt binnen deze contour. Het gaat hierbij echter om een beperkt kwetsbaar object. Op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is dit toegestaan.

- IJsseloordweg. Via de IJsseloordweg vindt transport van gevaarlijke stoffen plaats. Uit de risicoberekeningen (rapport, Externe veiligheid wegtransport Arnhem, AVIV, september 2008) volgt dat op het traject ter hoogte van het plangebied een 10-6 PR contour is van 18 meter vanuit het midden van de weg. Deze contour ligt niet binnen het plangebied.


Verantwoording groepsrisico.

Binnen het plangebied zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien het gaat om een beheer bestemmingsplan.

Uit de groepsrisicoberekeningen (rapport, Externe veiligheid wegtransport Arnhem, AVIV, september 2008) volgt dat op de IJsseloordweg ter hoogte van het plangebied de oriënterende waarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden.

Uit de groepsrisicoberekening voor het LPG tankstation (rapport, LPG-tankstation Total Geervliet IJsseloordweg 15, AVIV, januari 2008) volgt dat de oriënterende waarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden.

Binnen het invloedsgebied van het LPG vulpunt (150 meter) en de IJsseloordweg (200 meter) en binnen het toetsingsgebied van de ondergrondse aardgasleidingen (140 meter) zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien.

Binnen het plangebied zal het groepsrisico niet toe- of afnemen waardoor er geen verantwoording van het groepsrisico zal plaatsvinden.

4.2.5 Groen en ecologie

Alle toekomstige ontwikkelingen en ingrepen, ook de ontwikkelingen die passen binnen het vigerende bestemmingsplan), moeten worden getoetst worden aan de geldende wet- en regelgeving (Natura 2000, Flora- en faunawet, Boswet) en het beleid (Groenplan 2004). Overigens voorziet dit bestemmingsplan niet in ontwikkelingen en wordt alleen de huidige functies bestemd. Om die reden zijn er geen effecten op Natura 2000 te verwachten.

De toekomstige versterking van het groen blauwe raamwerk wordt mogelijk gemaakt door middel van een wijzigingsbevoegdheid. Hiermee wordt invulling gegeven aan de (toekomstige) ecologische doelstellingen binnen het Ontwikkelingsplan Presikhaaf.

In hoofdstuk 5.3 wordt hier nader op ingegaan.

4.2.6 Water

Oppervlakte water

Langs de randen van het plangebied liggen enkele watergangen. De watergangen zijn beschermd door de Keur en Legger van het Waterschap Rijn en IJssel. Deze watergangen zijn in eigendom van het waterschap met uitzondering van de watergangen ten zuiden van het plangebied, die eigendom zijn van de Provincie Gelderland.

In het zuidwesten van het plangebied ligt een bermsloot van de provincie Gelderland die buiten de bescherming van de Keur en Legger van het Waterschap Rijn en IJssel valt.

Alleen een watergang in het oosten en een deel van de bermsloot in het zuidwesten vallen binnen de grenzen van het plangebied.


Grondwater

Het diepe grondwater stroomt globaal van noord naar zuid, vanaf de Veluwe richting de IJssel waarbij het zich ongeveer tussen de 8,5 en 9,0 meter + N.A.P. bevindt. Bij de aanleg van IJsseloord I is het gebied met minimaal een meter opgehoogd. Hierdoor varieert het maaiveld sindsdien van ca. 11,5 tot ca. 12 meter + N.A.P.

De grondwaterstand kan echter wel variëren doordat het plangebied in de buurt van de IJssel ligt. Bij hoge rivierpeilen kan de grondwaterstroming vanaf de Veluwe beperkt worden opgestuwd waardoor kwel in het plangebied kan voorkomen.

Afvalwatersysteem

Het plangebied heeft een gescheiden stelsel. Dit houdt in dat het regenwater en het vuilwater apart ondergronds wordt afgevoerd. Het vuilwaterriool valt onder bemalingsgebied Driepoortengemaal. Al het afvalwater van Arnhem Noord komt uiteindelijk terecht bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwgraaf in Duiven. Het regenwaterriool loost op de aanliggende watergangen.

Het vuilwater van de woningen in het zuidwesten van het plangebied zijn via pompputten en persleidingen aangesloten op het vuilwatersysteem van de rest van het plangebied.


Overleg gemeente en waterbeheerders.

Deze paragraaf is ook naar het waterschap Rijn & IJssel gestuurd. Zij hadden geen opmerkingen over het bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.752-0301_0004.jpg"

Afbeelding 4.1 Waterattentiekaart

4.2.7 Bodem

Met behulp van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem is een inventarisatie uitgevoerd van de bekende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging in het betreffende plangebied. Uit de inventarisatie is gebleken dat in het beheerbestemmingsplangebied de volgende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig zijn:

  Adres   BISnr   Aangetoond of potentieel geval   Omschrijving
 
1   Vml stortplaats Bethaniënstraat e.o.   0007   Ernstig niet urgent geval   De grond en het grondwater zijn sterk verontreinigd met zware metalen  
2   Veldoven 15   0885   Ernstig niet beschikt   De grond is sterk verontreinigd met zware metalen. De omvang hiervan is nog niet volledig in kaart gebracht.  
3   Veldoven 4   0664   Ernstig niet urgent   De grond is hier sterk verontreinigd met minerale olie. De omvang hiervan is niet afgeperkt. Voor de locatie is een deelsaneringsplan ingediend. Het is niet duidelijk of deze locatie al is gesaneerd.  
4   Veldoven 3   0647   Potentieel ernstig niet urgent   Sterke minerale olie in grond en grondwater  
5   Ringoven 25   3034   Potentieel ernstig niet urgent   Geen onderzoeken in archief, maar op basis van voormalige activiteiten  
6   Ringoven 5   0712   Potentieel ernstig niet urgent   Sterke verontreiniging met zware metalen in de grond  
7   Vlamoven 25   1649   Potentieel ernstig niet urgent   Sterke verontreiniging met arseen in het grondwater  
8   Westervoortse polder
 
2346   Potentieel ernstig niet urgent
 
Op basis van historisch bodem bestand (HBB) Bovengrond is puinhoudend, in de puinlaag zijn resten plastic en aardewerk aangetroffen  

Direct aangrenzend aan het beheerbestemmingsplangebied liggen de volgende grondwaterverontreinigingen:

  Adres   BISnr.   Omschrijving  
A   Spuistraat/Conradweg   4027   Grondwater is hier op ca 11 m-mv sterk verontreinigd met VOCl. De exacte omvang is nog onbekend.  
B   Blankenweg 22   0164   Het grondwater is hier sterk verontreinigd met VOCl. Er is hier sprake van een niet spoedeisend geval van ernstige grondwaterverontreiniging. Het geval moet nog beschikt worden.  

Beschrijving algemene bodemkwaliteit in het plangebied

Op grond van de bodemkwaliteitskaart/zoneringskaart is hier gemiddeld sprake van een lichte bodemverontreiniging (> AW 2000).

Conclusie

De geïnventariseerde en getoetste bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het plangebied ten behoeve van een beheerbestemmingsplan. Er zijn weliswaar meerdere (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig op of in de directe omgeving van het plangebied. Maar deze vormen voor zover nu bekent geen belemmering voor de aanwezige bestemmingen/functies. Bemalen/oppompen van grondwater in IJsseloord 1 is zonder toestemming van het bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb) niet toegestaan.

Om inzicht te krijgen in de omvang van de aangrenzend gelegen grondwaterverontreiniging met VOCl, wordt op dit moment een nader onderzoek verricht naar de VOCl verontreinigingen in Presikhaaf.

Omdat het een beheerbestemmingsplan betreft, is het onderzoek vooralsnog beperkt tot het uitvoeren van deze inventarisatie. Bij concrete bestemmingsplanwijzigingen en/of nieuwbouw plannen, waarbij nog onvoldoende inzicht bestaat in de bodemkwaliteit, is een bodemonderzoek noodzakelijk.

4.2.8 Cultuurhistorie en archeologie

Cultuurhistorie

In het plangebied bevinden zich geen monumenten of cultuurhistorisch waardevolle zaken. Daarom gelden er vanuit deze discipline geen verdere randvoorwaarden.

Archeologie

Het plangebied ligt op de flank van de Zuidoost-Veluwe stuwwal, in de overgang naar het rivierengebied. Volgens de archeolandschappelijke eenhedenkaart van Arnhem-Noord bevinden zich in het plangebied oeverwalafzettingen. Een oeverwal wordt gevormd als rivieren buiten hun oevers treden. Zand en klei worden dan tot buiten de bedding meegevoerd. Het zwaardere zand bezinkt direct op de oevers; de lichtere kleideeltjes blijven langer in suspensie en worden verder weg van de rivieren afgezet. Klei-afzettingen bevinden zich in het uiterst zuidwestelijke deel van het plangebied. Het betreft hier een zogeheten "komgebied". Als het proces van zandafzettingen op oevers lang genoeg doorgaat, ontstaan hoog opgeslibde zandlichamen: de oeverwallen. Dergelijke landschappelijke fenomenen waren vroeger aantrekkelijk voor bewoning. Dit niet alleen vanwege de hoge ligging en nabijheid van water, maar ook vanwege de goede bodemtextuur die akkerbouw toestaat. Komgebieden waren daarentegen nat en leenden zich veeleer voor weidegebied en later in de geschiedenis kleiwinning. Vindplaatsen zijn op de oeverwal in IJsseloord 1 niet bekend. Het is ook niet duidelijk met welke rivier de oeverwal samenhangt: Dit kan de IJssel zijn, die volgens recent onderzoek niet uit de Romeinse tijd maar vroege middeleeuwen stamt. De oeverwal kan ook samenhangen met de Rijn en diens voorlopers. Als het hier een IJsseloeverwal betreft, ontbreken pre- en protohistorische sporen. Er geldt dan alleen een verwachting voor het einde van de vroege middeleeuwen, de late middeleeuwen en nieuwe tijd.

De oeverwal in het plangebied brengt met zich mee dat voor een groot deel een hoge archeologische verwachtingskans geldt. Voor bodemingrepen/plannen met een oppervlak >100 m2 en een diepte van >30 cm geldt dat archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Het uiterst zuidwestelijke deel, waar zich komafzettingen bevinden, heeft een lage archeologische verwachtingskans. Hier geldt onderzoek vanaf 2000 m2 en een diepte van 40 cm. .