Plan: | IJsseloord 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.752-0301 |
Aanleiding om de geldende bestemmingsplannen voor dit gebied te herzien is de noodzaak om bestemmingsplannen die ouder zijn dan 10 jaar te actualiseren. Sinds de wijziging van de Wet ruimtelijke ordening van 1 juli 2008 geldt een actualiseringsplicht. Deze verplichting is neergelegd in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening. Om aan deze verplichting te voldoen moet het nu nog geldende bestemmingsplan “Bedrijvencomplex IJsseloord” vóór 1 juli 2013 zijn geactualiseerd.
Uitgangspunt van dit bestemmingsplan is dat de bestaande (juridische) situatie wordt vastgelegd.
Er is echter naar aanleiding van een toekomstvisie, die voor het bedrijventerrein IJsseloord 1 is opgesteld, ook een aantal ontwikkelingen opgenomen.
Hieronder worden beide onderdelen - het vastleggen van de bestaande situatie en de opname van ontwikkelingen - kort besproken.
Vastleggen bestaande situatie
In het nieuwe bestemmingsplan wordt de bestaande situatie bestemd. Daarbij worden de bestaande functies en bebouwings(mogelijkheden) uit het vorige plan in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen.
Het geldende bestemmingsplan laat, volgens een indeling onder een oud regime, bedrijven toe tot en met milieucategorie 6. De huidige bedrijven op het bedrijventerrein zijn echter allemaal bedrijven tot en met categorie 3. Zie paragraaf 6.3.3 van dit bestemmingsplan. Daarin wordt toegelicht, dat uitgaande van de VNG brochure "Bedrijven en milieuzonering" binnen het bestemmingsplan ook slechts vestiging van bedrijven tot en met categorie 3 mogelijk is. Gelet hierop is in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen dat bedrijven tot en met categorie 3 zijn toegestaan. Algemeen geldt de mogelijkheid, en deze is ook in de regels opgenomen, om met een omgevingsvergunning hiervan af te wijken en bedrijven in een hogere categorie toe te staan.
Ontwikkelingen
Naast het bestemmingsplan is door de gemeente in overleg met onder andere de ondernemers een ontwikkelingsvisie voor het bedrijventerrein opgesteld (zie paragraaf 3.2.2 en bijlage 1 toelichting). Deze geeft de wensbeelden en ontwikkelingskansen voor het terrein weer gezien vanuit ondernemers (en gemeente). Enkele aspecten betreffen een toekomstige versterking van het groen blauwe raamwerk (van ecologische verbindingszones), het realiseren van een toekomstige regiorailhalte op vrijwel dezelfde plaats in het plangebied, het bepalen van een beoogde zichtlocatie in het bestemmingsplan, de vestiging van een restaurant McDonalds en in verband hiermee de aanleg van een extra verbindingsweg.
Een directe vertaling van deze ontwikkelingen in een ontwikkelbestemmingsplan is niet mogelijk en niet wenselijk. Dit bestemmingsplan is een beheerbestemmingsplan. Uitgangspunt is dat de bestaande situatie wordt vastgelegd.
Alleen ontwikkelingen die voldoende concreet zijn, waarvoor de onderbouwing (milieuonderzoeken etc.) gereed is en waarvoor de gemeentelijke kosten zijn verzekerd, kunnen worden meegenomen.
Ontwikkelingen die zodoende rechtstreeks in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt zijn genoemde plannen voor de vestiging van een restaurant McDonalds aan Ringoven 13 en in verband hiermee de aanleg van een extra verbindingsweg (doorsteek) tussen Vlamoven en Ringoven.
Met de overige ontwikkelingen, die nog niet voldoende concreet zijn, houdt het bestemmingsplan wel rekening mee door opname van wijzigingsbevoegdheden.
Voor meer informatie over genoemde ontwikkelingen wordt verwezen naar paragraaf 3.2.2 (gemeentelijk ruimtelijk beleid) en hoofdstuk 5 (ontwikkelingen).