direct naar inhoud van 2.6 Verkeersbeleid
Plan: Bestemmingsplan Brinkpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1066-vas1

2.6 Verkeersbeleid

In 1999 is een Verkeerskaart opgesteld die in 2004 is geactualiseerd onder de naam Actualisatie Verkeerskaart (augustus 2004). In 2009 is als eerste stap in de opvolging van de Verkeerskaart de 'Verkeersvisie 2010 – 2020” door de Raad vastgesteld. Hierin zijn de hoofdlijnen van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid opgenomen. Doel ervan is een bewuste en selectieve rol van automobiliteit ten gunste van de leefomgeving en de bereikbaarheid. Dit wordt bereikt door het autoverkeer op een beperkt aantal hoofdwegen te bundelen. De functie van de hoofdwegen is het bereikbaar houden van de bedrijventerreinen en de binnenstad en het bundelen van het autoverkeer zodat de tussenliggende verblijfsgebieden autoluw kunnen worden. Onder dit net van hoofdwegen liggen de woonstraten, waar leefbaarheid het belangrijkst is. In deze verblijfsgebieden is de maximum snelheid 30 kilometer per uur.

De locatie Brinkpark vormt een onderdeel van het centrumgebied in de Vekeersnota. Het snelheidregime in de omliggende wegen is 30 km/uur; alleen de 'uitloper' Prins Willem Alexanderlaan richting Koning Stadhouderlaan heeft een 50 km/uur regime.

In de Parkeernota 1999, geactualiseerd in 2004, zijn parkeernormen voor woningen, bedrijven en diverse voorzieningen opgenomen.

Om het gebruik van de fiets te stimuleren is in de Verkeerskaart gekozen voor een radiaal net van doorstroomassen tussen woonwijken en de binnenstad. Onder de doorstroomassen ligt een net van primaire fietsroutes, die de woonwijken onderling en met de bedrijven verbinden. Op de doorstroomassen kunnen fietsers ongestoord, veilig en comfortabel doorfietsen. Doorstroomassen verbinden de woonwijken met de binnenstad, er is dus sprake van een radiale structuur. De doorstroomas zal fietsers aantrekken, bundelt als het ware de fietsstromen. De Prins Willem Alexanderlaan is ter hoogte van het Brinkpark een fietsdoorstroomas. De fietsstructuur sluit dan ook aan op de reeds ingerichte fietsstructuur bij de Hofstraat.