Plan: | Bestemmingsplan Brinkpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1066-vas1 |
De huidige groenstructuur bestaat voornamelijk uit restruimten en overhoeken die zijn ontstaan door de aanleg van de PWA-laan en het parkeerveld. Centraal op het parkeerterrein staan enkele bijzondere bomen als restanten van voormalige tuinbeplanting die langs de oude loop van de Grift hebben gestaan. Van cultuurhistorisch belang is de voormalige laanbeplanting langs de Brinklaan. Hiermee wordt het historische lint ruimtelijk aangezet.
Het nieuw te ontwikkelen Brinkpark is onderdeel van het ontwikkelgebied PWA-zone. Het park vormt het sluitstuk van het Beekdal van de Grift en de Driehuizerspreng en vormt de overgang tussen het beekdal en de Binnenstad van Apeldoorn. De ontwikkeling van de beken, de relatie met de ondergrond en de ligging in het landschap hebben tot een unieke landschaptypologie geleid.
Een algemeen kenmerk voor het bekensysteem is het kunstmatige karakter en de verschillen in functie en de daarmee samenhangende verschijnvormen.
Bepalend voor het toekomstige ruimtelijke beeld van de beken is de rijke historie. Het cultuurhistorische erfgoed is leidraad voor de verdere ontwikkeling van de beken en hun aangrenzende zones.
Het voormalige beekdal van de Grift en de Driehuizerspreng bepaalt dan ook in belangrijke mate het toekomstige beeld van de nieuwe parkruimte van het Brinkpark. De maaiveldhoogtes in samenhang met de waterstructuur en de beekbegeleidende beplanting vormen in de toekomst de ruimtelijke ruggengraat van het plangebied.
Voor de ontwikkeling van het park is het terugbrengen van de Grift met zijn ecologische randvoorwaarden een belangrijk gegeven. De randvoorwaarden die zijn geformuleerd door het Waterschap Veluwe zijn hierbij dan ook essentieel.
Bij het terugbrengen van de beken en sprengen wordt er gestreefd deze, indien mogelijk op de historische tracés te projecteren.
Het Parkontwerp
Zoals gezegd vormt het Brinkpark straks het sluitstuk van het landschappelijk ingerichte beekdal van de Grift en vormt het de overgang naar de hoogstedelijke omgeving van de binnenstad. In het park komt dit tot uitdrukking door het “dal” expressiever maken en de gekozen beplantingsopzet van voornamelijk landschappelijke bomen. Naast het licht glooiende landschap wordt vooral de beekloop van de Grift opgepakt als het leidend thema voor de verdere inrichting en beeldtaal van het park. In het grondvlak worden stenige verblijfsplekken gerealiseerd. Ze liggen lager dan het omliggende maaiveld en gaan zo op in de groene ruimte. Het gebruik van het park zal vooral binnen deze vlakken worden geconcentreerd. Om de ruimte verder zo groen mogelijk te laten lijken, worden ook de dwarspaden die het park doorsnijden verlaagd aangelegd. Door het verbreden van zowel de Grift als het centrale wandelpad ontstaat er ter hoogte van de voetgangers entree van de parkeergarage een centrale plek in het park, waar de verschillende kwaliteiten van het park samen komen. Door de situering van deze plek aan de in en uitgang van de parkeergarage beleeft de bezoeker van de binnenstad het park en het bekensysteem van Apeldoorn in al zijn kwaliteiten.
Van belang hierbij is wel dat zowel het entreegebouw en de inrichting van het park de oriëntatie op de binnenstad gaan ondersteunen. Daarbij is het van belang dat de ontworpen padenstructuur straks goed aansluit bij de hoofdroutes naar de binnenstad de Hofstraat en de Beekstraat.
Daarnaast is het van belang dat de omgeving van het huidige paviljoen dat op de kop van het park staat onderdeel gaat worden van het parklandschap. Hiermee wordt het gebouw een belangrijke schakel tussen het park en de binnenstad.