Plan: | Buitengebied, Wijthmenerplas, herziening 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP17023-0004 |
Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan Wijthmenerplas zijn door omwonenden juridische procedures gevoerd tegen de omgevingsvergunning voor het horecapaviljoen en de waterskibaan bij de Wijthmenerplas. Deze vergunning was verleend op grond van het onherroepelijke bestemmingsplan Wijthmenerplas.
Op 17 mei 2017 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State het hoger beroep tegen de omgevingsvergunning voor het horecapaviljoen en de waterskibaan ongegrond verklaard. Daarmee is deze procedure afgerond.
Op basis van een eerdere tussenuitspraak van de Afdeling is in het bestemmingsplan Wijthmenerplas een maximale geluidsbelasting van 75 dB(A)/90 dB(C) opgenomen op de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevel bij het produceren van geluid bij evenementen.
Op grond van de uitspraken van de Afdeling zijn geen (juridische) aanpassingen aan het bestemmingsplan vereist.
De in de eerste alinea aangehaalde omgevingsvergunning voor het horecapaviljoen en de waterskibaan bevat een aantal binnenplanse afwijkingen van het bestemmingsplan. Deze vergunning, inclusief de afwijkingen, is onherroepelijk geworden. Daarom worden de afwijkingen verwerkt in dit plan.
De gemeente heeft inmiddels wel geconstateerd dat niet alle evenementen georganiseerd kunnen worden binnen de op de plankaart opgenomen aanduiding 'evenemententerrein'. Daarom wordt deze aanduiding enigszins vergroot, zonder dat dit leidt tot een toename van de geluidbelasting op de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevels.
Het bestemmingsplan Wijthmenerplas wordt op de hiervoor omschreven onderdelen herzien. Bij de herziening wordt ook een aantal bestemmingsplantechnische aanpassingen betrokken.
Door het bestemmingsplan op de genoemde punten te herzien sluit deze beter aan op het gebruik en de functie van het recreatiegebied Wijthmenerplas en beschikt het plangebied over een adequate regeling.
Het bestemmingsplan Buitengebied - Wijthmenerplas, vastgesteld door de raad van de gemeente Zwolle op 23 december 2015, met identificatienummer NL.IMRO.0193.BP13010-0006.
De regulering met betrekking tot evenementen is vastgelegd de Algemene Plaatselijke Verordening Zwolle. De APV is daarmee de wettelijke basis voor de behandeling van de aanvragen om evenementenvergunning en meldingen van kleine evenementen voor de hele gemeente Zwolle.
In de Beleidsregel evenementen in de open lucht 2021, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 25 mei 2021, zijn de kaders opgenomen waarbinnen vergunningverlening mogelijk is. De beleidsregel ziet daarmee alleen op overige en grootschalige evenementen en niet op kleine (meldingsplichtge) evenementen. De beleidsregel stelt, onder andere, regels met betrekking tot het aantal evenementen, de spreiding, evenementenlocaties, eindtijden, de geluidsbelasting, procedurele aspecten en openbare orde en veiligheid. Ten opzichte van het geldende bestemmingsplan hebben er geen beleidsmatige aanpassingen plaatsgevonden.
Er is gekeken naar een betere afstemming tussen de APV en het bestemmingsplan. Dat heeft er toe geleid dat de regeling voor kleine evenementen in de APV duidelijker is gemaakt. In artikel 2.25 APV staat nu, onder andere, expliciet dat een klein evenement uit maximaal 250 personen bestaat, tussen 07.00 - 23.00 uur plaats moet vinden en er geen ontheffing van artikel 4.6 APV nodig is voor muziek of anderszins versterkende apparatuur. Het is wel toegestaan om geluid te produceren zolang het onder de 50 dB(A) blijft. Zodra er meer geluid geproduceerd wordt is het geen klein evenement meer en is zowel een evenementenvergunning als een ontheffing van artikel 4.6. APV nodig.
In de Wet natuurbescherming zijn verschillende verboden opgenomen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om bepaalde planten en bloemen te plukken, beschermde dieren te verontrusten, hun nesten te verstoren. In sommige situaties en onder bepaalde voorwaarden mag dit wel. Er is dan een vrijstelling of ontheffing nodig. Het verschil tussen een vrijstelling en ontheffing luidt als volgt:
Als er geen verboden uit de Flora- en faunawet worden overtreden is er geen vrijstelling of ontheffing nodig.
In het geldende bestemmingsplan Buitengebied, Wijthmenerplas is reeds geconstateerd dat het houden van (grootschalige) evenementen nabij de Wijthmenerplas niet in strijd is met de Flora- en faunawet.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor de handhaving van deze wet.
Dit is door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State onderschreven in haar uitspraak van 17 mei 2017.
a. Bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie'
In de bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie' wordt de bepaling dat de afstand tussen gebouwen niet minder dan 100 meter mag bedragen geschrapt. Dit wordt stedenbouwkundig niet meer relevant beschouwd..
Indien nodig kan alsnog een afstandseis worden gesteld met toepassing van het stellen van nadere eisen als bedoeld in artikel 4.4.
b. Bestemming 'Water'
Er is een omgevingsvergunning verleend waarbij is afgeweken van het geldende bestemmingsplan, bijvoorbeeld voor de bouw van een starthuis en een aantal masten ten behoeve van de waterskibaan.
Deze vergunning is inmiddels onherroepelijk geworden. Daarom wordt deze omgevingsvergunning verwerkt in dit bestemmingsplan.
In de bestemming Water:
In artikel 4.5. onder h van het geldende bestemmingsplan is bepaald dat ondergeschikte horeca ten dienste van de hoofdfunctie (dagrecreatie) met een oppervlakte tot 800 m² is toegestaan.
Voor de duidelijkheid wordt dit gebruik toegevoegd aan de begripsbepaling van het begrip "dagrecreatie" zoals die is opgenomen in artikel 1.35 van het geldende bestemmingsplan.
Tevens wordt opgenomen dat dagrecreatie ook in bouwwerken is toegestaan.
Het nieuwe begrip 'dagrecreatie' komt dan als volgt te luiden:
recreatie in de open lucht of in een bouwwerk uitsluitend gedurende een dagperiode op speciaal daarvoor ingerichte terreinen, zoals een wandelbos, wandelpark, strandbad, vis- en zwemvijvers, speel- en ligweide, speelterrein, kinderspeelplaats, buitensportcentrum, volkstuinen of nutstuinen, alsook ondergeschikte horeca ten dienste van dit gebruik en deze voorzieningen;
Er is van afgezien om een definitie van het begrip "ondergeschikte horeca" op te nemen, omdat het vrijwel onmogelijk is om een definitie van dit begrip op te stellen, die maar op één manier kan worden uitgelegd. Daarom wordt er aansluiting gezocht bij het algemeen taalgebruik, conform uitspraak met nummer 201208547/1/A1 van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
In de meest recente bestemmingsplannen van de gemeente Zwolle is bij de bouwregels het begrip "bouwwerken, geen gebouwen zijnde" vervangen door het begrip "overige bouwwerken". Daarom wordt het begrip "bouwwerken, geen gebouwen zijnde" geschrapt en vervangen door de volgende definitie:
overig bouwwerk:
een bouwkundige constructie van enige omvang, geen gebouw of bijbehorend bouwwerk zijnde;
Deze definitie sluit beter aan bij de huidige bouwregelgeving.
De regeling voor "bouwwerken, geen gebouwen zijnde" in de bestemmingen "Agrarische met waarden - Landschap", "Recreatie - Dagrecreatie" en "Water" wordt aangepast op deze wijziging.
Geconstateerd is dat de grens van de aanduiding 'evenemententerrein' niet goed aansluit op de evenementen die georganiseerd worden. Daarom is deze aanduiding gecorrigeerd, met dien verstande dat in de regels van het bestemmingsplan wordt opgenomen dat de oppervlakte die gebruikt mag worden voor evenementen niet groter mag zijn dan de oppervlakte van de huidige aanduiding. Per saldo blijft de oppervlakte van het evenemententerrein daarmee gelijk. Voordeel hiervan is dat er een optimalisatie van de opstelling van de podia kan plaatsvinden.
De oppervlakte die gebruikt mag worden voor grootschalige en overige evenementen is en blijft 12,8 hectare.
Bij het inrichten van het evenemententerrein is de geluidbelasting op de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevels één van de beoordelingscriteria. De regels hiervoor wijzigen niet.
Deze aanpassing heeft evenmin invloed op het voor dit gebied vastgestelde maximumstelsel van 3 grote evenementen en 5 overige evenementen.
De functieaanduiding 'evenemententerrein' wordt aangepast. Zoals in de vorige paragraaf is geconstateerd ontstaat er wat meer opstelruimte voor evenementen. Dit leidt niet tot een toename van de geluidbelasting op de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gevels, omdat de geluidproductie binnen de vastgestelde maximum waarden moet blijven.
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 23 Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is.
De regels van Buitengebied - Wijthmenerplas, herziening 1 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied - Wijthemenerplas, herziening 1.
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Het bestemmingsplan is correctief van karakter. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen.
Het voorontwerp is naar het waterschap Drents Overijsselse Delta gestuurd, dat heeft laten weten geen opmerkingen te hebben.
Verder raakt dit plan geen andere belangen.