direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Buitengebied - Haerst, Tolhuislanden, Steenwetering 16
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP16011-0004

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het perceel Steenwetering 16 is in het geldende bestemmingsplan bestemd tot Agrarisch met waarden - Natuur en Landschap met agrarisch bouwvlak.

Het agrarisch bedrijf dat hier was gevestigd is gestopt en de milieuvergunning is ingetrokken.

Het geldende bestemmingsplan bevat een wijzigingsbevoegdheid om de bestemming te wijzigen in Wonen, indien tot opheffing van het agrarisch bedrijf is over gegaan.

1.2 Plangebied

Het plangebied wordt gevormd door het perceel Steenwetering 16.

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Het Buitengebied Haert Tolhuislanden, vastgesteld op 27 november 2012 is momenteel het geldende bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

De aanpassingen aanpassingen in dit bestemmingsplan zijn niet in strijd met enig beleidskader op rijks, provinciaal of gemeentelijk niveau.

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

In artikel 5.8.2 van de regels van het bestemmingsplan Buitengebied haerst, Tolhuislanden is de bevoegdheid opgenomen met betrekking tot het wijzigen van de bestemming Agrarisch met waarden - Natuur en Landschap in 'Wonen' indien tot opheffing van het agrarisch bedrijf is overgegaan, mits:

a. de karakteristiek van de bebouwing en de complexiteit van het voormalige boerenerf, alsmede de landschappelijke kenmerken van percelering en beplanting niet worden aangetast;

b. waar mogelijk overtollige bebouwing wordt gesloopt, waarbij echter tot een totale maximum oppervlakte van 250 m² aan bestaande landschapsontsierende bijbehorende bouwwerken 1:1 mag worden vervangen door nieuwe bijbehorende bouwwerken;

c. de verkeersaantrekking in vergelijking met de oorspronkelijke activiteit niet of nauwelijks toeneemt;

d. de infrastructuur niet verzwaard wordt, waaronder mede wordt verstaan dat zandwegen niet verhard mogen worden;

e. de geluidbelasting van geluidsgevoelige gebouwen niet hoger zal zijn dan de daarvoor geldende voorkeursgrenswaarde, of een verkregen hogere grenswaarde;

f. een bedrijfswoning gehandhaafd blijft;

g. het aantal woningen niet toeneemt;

h. geen onevenredige aantasting plaatsvindt van:

1. het stedenbouwkundig beeld;

2. de woonsituatie;

3. de verkeersveiligheid;

4. de parkeergelegenheid;

5. de sociale veiligheid;

6. de milieusituatie;

7. de natuur- en landschapswaarden van de gronden;

8. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden;


Aan de criteria genoemd onder a tot en met h wordt voldaan. Ruimtelijk gezien is het daarom niet bezwaarlijk om dit wijzigingsplan in procedure te brengen.

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.`De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van het bestemmingsplan Nationaal Landschap 1e partiële herziening zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van dit bestemmingsplan.

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:

  • Inleidende regels;
  • Bestemmingsregels;
  • Algemene regels;
  • Slotregels.

4.1 Begrippen

Begrippen

Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd.

Verwijzing

In dit artikel wordt aangegeven dat het bestemmingsplan Nationaal Landschap van toepassing zijn.

4.2 Toepasselijkheidsverklaring

Voor de in dit hoofdstuk opgenomen artikelen is een verwijzing naar de regels van het bestemmingsplan Buitengebied Haerst, Tolhuislanden opgenomen.

4.3 Slotbepaling

Als laatste wordt de slotregel opgenomen. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingsregel van het plan.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Economische uitvoerbaarheid

In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

5.2.1 Uitkomsten inspraak

Het plan is legt de feitelijke situatie vast. Om deze reden is ervoor gekozen om geen inspraak te verlenen op het plan. Derden worden hierdoor niet in hun belangen geschaad, omdat wel de mogelijkheid bestaat om een zienswijze kenbaar te maken, zodra het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Inspraak is bovendien niet wettelijk verplicht. Wel is op verschillende manieren informeel overleg gevoerd met divers betrokken partijen in het plangebied.

5.2.2 Uitkomsten overleg

Er vindt vooroverleg plaats het waterschap Groot Salland.

Het plan is niet van provinciaal belang. De provincie heeft de wijzigingsbevoegheid die hier wordt toegepast reeds beoordeeld bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied, Haerst, Tolhuislanden.