Plan: | Voorsterpoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP12011-0004 |
Hierna wordt - voor zover nog nodig - een toelichting op een aantal artikelen van de bestemmingsregels gegeven:
Deze bestemming is opgenomen voor de bestaande bedrijven in het gebied, maar ook voor de percelen in het plangebied, die in het bestemmingsplan Spoolde Grote Voort de bestemming 'bedrijfsdoeleinden" hebben, maar nog niet zijn gerealiseerd.
Deze bestemming betreft het grootste gedeelte van het plangebied.
In de bestemmingsomschrijving wordt aangegeven welke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan. Daarvoor is de bestemming verdeeld in vijf zones. Deze zones zijn beschreven in paragraaf 4.2.2 Bedrijvigheid (Wet
milieubeheer). Hierbij wordt verwezen naar een als Bijlage 1 bij de regels opgenomen Staat van
bedrijfsactiviteiten voor bedrijventerreinen. Daarin staat voor de verschillende zones aangegeven welke bedrijfsactiviteiten wel en welke niet zijn toegestaan.
Zie verder paragraaf 4.2.2 Bedrijvigheid (Wet milieubeheer)
Deze bestemming is opgenomen voor de in het plangebied aanwezige meubelboulevard. Binnen deze bestemming is bepaald dat detailhandel in meubels is toegestaan. Dit zijn goederen bestemd voor het inrichten van woningen en/of andere ruimten, waar personen plegen te verblijven, zoals tafels, stoelen, banken, kasten en bedden. In het bestemmingsplan is een afwijking opgenomen ten behoeve van detailhandel in woninginrichtingsartikelen met een bedrijfsvloeroppervlak van ten hoogte 10% van het bedrijfsoppervlak. Woninginrichtingsartikelen zijn goederen geen meubels zijnde, bestemd voor het stofferen en/of verfraaien van woningen en/of andere ruimten, waar personen plegen te verblijven, zoals tapijten en andere vloerbedekking, gordijnen en woningtextiel. In deze bestemming en op de verbeelding is voor de verleende afwijking voor de verkoop van woninginrichtingsartikelen een functieaanduiding afwijkend gebruik opgenomen.
Deze bestemming is opgenomen voor het in plangebied aanwezige middelbare school. Binnen deze bestemmingen zijn ook kantoren en openbare gebouwen mogelijk, maar ook basisscholen toegestaan. Dit is een functie met een hoge personendichtheid en een laag zelfredzaamheidniveau.
Op grond van het gemeentelijk "gebiedsgericht kader externe veiligheid" dienen dit soort functies in gebiedstype Stroomzone (zwaar) te worden beperkt/uitgesloten. In de regels zijn gebouwen voor verminderd zelfredzame personen en niet zelfredzame personen in de zone tussen 0 en 250 meter vanuit de as van de A28 uitgesloten.
Een afwijkingsbevoegdheid is opgenomen voor kinderdagverblijven als nevenfunctie in de zone tussen de 150 en 250 meter uit de as van de A28, mits vooraf advies is ingewonnen bij de Veiligheidsregio IJsselland en de noodzaak voldoende aannemelijk kan worden gemaakt.
Uitgangspunten:
Deze bestemming is opgenomen voor de in plangebied aanwezige zelfstandige kantoren, zoals ABN en Electrabel, en voor de grond die in de herziening bestemmingsplan Spoolde Grote Voort (meubelboulevard) de bestemming 'Kantoren" heeft, maar nog is gerealiseerd. Door middel van bouwaanduidingen zijn op de verbeelding de mogelijkheid van de bouw van een antennemast, een attentiepunt en een overbouwing opgenomen.
Deze bestemming is opgenomen voor de wegen, welke gericht zijn op de afwikkeling van het doorgaande verkeer.
.
Artikel 9 Verkeer - Erftoegangsweg
Deze bestemming is opgenomen voor het verkeers- en verblijfsgebied met een erftoegangsfunctie. Het heeft een inrichting gericht op gemengd verkeer in een 30 kilometer gebied. Behalve de rijbanen zelf worden ook de bijbehorende bermen, voetpaden, fietspaden en parkeerplaatsen in de bestemming opgenomen. Ook groenvoorzieningen en speelvoorzieningen zijn als onderdeel van de verblijfsfunctie mogelijk in deze bestemming. Binnen deze bestemming mogen ook gebouwtjes voor openbare nutsvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen tot 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter worden gebouwd.
Artikel 10 Verkeer - Railverkeer
Deze bestemming betreft de trambaan Zwolle - Kampen. De bestemmingsomschrijving maakt ter wille van de flexibiliteit zowel spoorwegen als tramwegen mogelijk.
Deze bestemming omvat al het water dat van belang is voor de waterhuishouding van het gebied. Water dat voor de waterhuishouding niet van belang is, is opgenomen in de bestemmingsomschrijving van andere bestemmingen.
Deze bestemming valt samen met andere bestemmingen en wordt daarom dubbelbestemming genoemd. Deze is opgenomen voor de in het plangebied gasleiding langs de A28.
Artikel 13 Leiding - Hoogspanning
Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoogspanningsverbindingen tussen Frankhuis en Marslanden (zie kaart in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen
en straalpaden. Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een vrijstelling, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.
Deze dubbelbestemming beschermt de rioolpersleidingen naar de rioolwaterzuivering (zie kaart in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen en straalpaden. Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.
Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoofdtransportleidingen voor de drinkwatervoorziening. Deze leidingen transporteren drinkwater van de productielocatie naar centrale punten in de verderop gelegen voorzieningsgebieden (zie kaart in paragraaf 4.3 Kabels, leidingen en straalpaden.
In een brief van 27 februari 2004 heeft waterleidingbedrijf Vitens de gemeente verzocht de voor het bedrijf cruciale hoofdtransportleidingen in de bestemmingsplannen op te nemen. Het bedrijf beriep zich daarbij op de 'Handreiking en beoordeling ruimtelijke plannen' van de provincie Overijssel. Voor de invoer van de juiste gegevens heeft Vitens de gemeente later een digitaal bestand met de bedoelde hoofdtransportleidingen toegezonden. De leidingen zijn conform dit bestand opgenomen.
Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, nadat advies van de leidingbeheerder is ingewonnen.
Ter bescherming van de leidingen is voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden een omgevingsvergunningenstelsel van toepassing.
Artikel 16 Waarde - Archeologie
Uitgangspunten voor deze dubbelbestemming zijn: