direct naar inhoud van 5.5 Waterparagraaf
Plan: Hessenpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP11015-0004

5.5 Waterparagraaf

Waterstructuur

In het kaartje hieronder zijn de toekomstige peilgebieden van Hessenpoort weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP11015-0004_0018.png"

In het onderstaande kaartje is de toekomstige waterstructuur van Hessenpoort weergegeven. In Hessenpoort wordt een vinger- of radiaalwatersysteem aangelegd. In het blauw zijn de bestaande watergangen weergegeven. De rood gemarkeerde vlekken zijn stedelijke watergangen die nog moeten worden aangelegd. De donkergroene vlekken maken onderdeel uit van de ecologische zone langs de Steenwetering. In deze zone wordt de verloren stroomgebiedsberging, circa 13.000 m3, als gevolg van de ontwikkeling Hessenpoort gecompenseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP11015-0004_0019.png"

De grootte van de stedelijke bergingswatergangen zijn enerzijds afgestemd op de berging van uit het verbeterd gescheiden rioolstelsel afkomstige regenwater, anderzijds op de werknorm van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) dat het stedelijke gebied slechts één keer per honderd jaar inundeert vanuit oppervlaktewater.

Dit resulteert in de volgende wateropgave:

Peilgebied 1:

Uitgangspunt voor de berekeningen is een bui met een herhalingstijd van 1 x 100 jaar waarin 92 mm valt in 36 uur tijd. Uit berekeningen blijkt dat de benodigde135.000 m3 water in de geprojecteerde watergangen kan worden geborgen. Het peil van de watergang zal stijgen van -0,50 m NAP naar + 0,50 m NAP. Een bui met een herhalingstijd van 1 x 250 jaar kan net niet in de watergangen worden opgevangen.

Peilgebied 2:

Uitgangspunt voor de berekeningen is een bui met een herhalingstijd van 1 x 100 jaar waarin 92 mm valt in 36 uur tijd. Uit berekeningen blijkt dat de benodigde 11.000 m3 water in de geprojecteerde watergangen kan worden geborgen. Het peil van de watergang zal stijgen van -0,20 m NAP naar + 0,80 m NAP. Een bui met een herhalingstijd van 1 x 250 jaar kan in de watergang worden opgevangen.

Vanuit de peilgebieden mag maximaal 1,1 l/s ha worden afgevoerd naar het landelijke gebied.

In de ecologische zone (circa 10 ha) is voldoende ruimte beschikbaar om de stroomgebiedsberging van 13.000 m3 te realiseren.

Drooglegging

In het plangebied wordt een ontwateringsdiepte van minimaal 0,7 m gehanteerd. Dit is de afstand tussen de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) en het maaiveld. Bij het bouwen zonder kruipruimte kan worden volstaan met een geringere ontwateringsdiepte.

Grondwateroverlast als gevolg van afwijkende aanleghoogten is voor verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers. Om een goed inzicht te krijgen in het grondwatersysteem wordt geadviseerd om in overleg met het waterschap zo spoedig mogelijk te starten met een grondwateronderzoek. Dit kan in eerste instantie op basis van bestaande peilbuizen binnen of in de omgeving van het plangebied. Indien noodzakelijk kunnen nieuwe peilbuizen worden geplaatst.

Riolering

In Hessenpoort is en wordt een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd. Het regenwater afkomstig van de daken van de bedrijfsgebouwen wordt op eigen bedrijfsterrein in de bodem geïnfiltreerd; voor de afvoer van piekbuien is een overloop vanuit het infiltratiestelsel naar het regenwaterriool aanwezig. De afvoer van het afvalwater vindt plaats naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die op Hessenpoort is gebouwd. Op deze zuivering zijn ook de stadwijken Berkum en Dieze-oost aangesloten. Het effluent van deze zuivering loost in de Vecht. In het landelijke gebied rondom Hessenpoort zijn enkele drukrioleringsprojecten aangelegd.

Om wateroverlast en schade in woningen en bedrijven te voorkomen wordt geadviseerd om een drempelhoogte van 15 - 30 centimeter boven het straatpeil te hanteren. Ook voor lager, beneden het maaiveld, gelegen ruimtes (kelders, parkeergarages) moet aandacht worden besteed om wateroverlast te voorkomen. Bij de aanleg van kelderconstructies dient aandacht te worden geschonken aan de toepassing van waterdichte materialen en constructies.