direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Planbeschrijving
Plan: Zenderink, uitwerkingsplan 1e fase, kavel 17
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.WB2012000003-VA01

Hoofdstuk 5 Planbeschrijving

Zoals in paragraaf 2.2 is beschreven, is voor kavel 17 een ontwerp voor een duurzame woning (passief huis) ingediend. De vormgeving van de woning kenmerkt zich door een abstracte en eigentijds kubusvormig volume. Deze vorm is ontstaan, doordat is gezocht naar de meest effectieve en compacte bouwvorm. Een compact gebouw is noodzakelijk om het energieverlies zo laag mogelijk te kunnen houden. De compactheid van een gebouw volgt uit de verhouding van het volume ten opzichte van het verliesoppervlak. Deze verhouding is bij een cilinder het meest gunstig, waarna een kubusvorm als zeer gunstig volgt. Daarbij is een kubus de meest efficiënte en economisch voordelige bouwvorm.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2012000003-VA01_0003.jpg"

Door de compacte vormgeving, de toepassing van duurzame technieken en natuurlijk materiaalgebruik is een woning bedacht, welke voldoet aan moderne woonwensen. Hierbij is tevens veel aandacht besteed aan de energiehuishouding, het milieu, de gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Kortom, een eigentijdse en duurzame woning passend in een groene woonomgeving.

Door het compacte ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit dit passiefhuis. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten voor bijna alle benodigde warmte. Door de kleine hoeveelheid verwarming die dan nog nodig is op een slimme manier over de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem aan te voeren, is een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat. Het passiefhuis draagt op deze manier eenvoudig bij aan een opmerkelijke milieubesparing, zonder op comfort of andere aspecten in te leveren; door de afwezigheid van koud straling als gevolg van een uitstekende isolatie van de schil in combinatie met een voortreffelijke kierdichting en koudebrugvrije detaillering, gebruik van zonlicht als belangrijkste verwarmings- en verlichtingsbron en een voortdurende toevoer van verse en schone ventilatielucht, ontstaat een gezonder en aangenaam binnenklimaat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.WB2012000003-VA01_0004.jpg"

Het passiefhuis heeft per jaar een energiebehoefte voor ruimteverwarming van 15 kWh/m², dit komt ongeveer overeen met een gasverbruik van 1.5 m³ gas/m² vloeroppervlak. De woning verbruikt 10 keer minder energie voor verwarming dan een gemiddelde bestaande woning en 4 à 5 keer minder dan de huidige nieuwbouwwoning uitgevoerd conform het Nederlandse Bouwbesluit.

Een comfortventilatiesysteem, uitgevoerd volgens de laatste stand van de techniek, wordt gekoppeld aan een HR warmteterugwinsysteem, zodat de lucht in de winter altijd warm de woning binnenkomt en er geen overbodige ventilatieverliezen plaatsvinden. De warmtebehoefte in de woning is, zoals hiervoor omschreven, dermate gering dat onder normale omstandigheden de voorverwarmde ventilatielucht hieraan kan voldoen.

Het passiefhuis levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat. Door de verregaande energiebesparing is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo beperkt mogelijk. Niet alleen het energieverbruik voor verwarming (15 kWh/m²), maar ook het totale primaire energiegebruik per huishouden blijft in de praktijk begrensd tot max 12 kWh/m² per jaar. Dit betekent minimaal 54% minder CO2-uitstoot t.o.v. de huidige standaard nieuwbouwwoning. De woning wordt onder andere voorzien van een serre, grote overstekken en een zogenaamde passief huis unit. Dit is een unit die de ventilatie-unit combineert met een tapwateropwekker en CV-ketel, met een vermogen van 10 kW. Het toestel is opgebouwd uit de volgende componenten:

  • zonneboiler met zonnecollectoren (8 m²)
  • unit voor gebalanceerde ventilatie met WTW
  • HR107 CV-ketel

Het elektrisch verbruik van het passiefhuistoestel bedraagt ca. 400 kWh/jaar en kan door toepassing van de PV-cellen eenvoudig worden terugverdiend. Ten behoeve van voorverwarming tapwater worden douche-WTW's toegepast welke aangesloten worden op de koudwaterinlaat van de douche-mengkraan (Bron: Brochure 'Passief huis Wierden', Schipperdouwesarchitectuur, 29-03-2012).