Plan: | 4e wijziging bestemmingsplan Buitengebied 2009, Schaddenbeltsweg 2a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.WB2010000004-0003 |
Ecologie
Momenteel bevinden zich verschillende gebouwen op het perceel, het erf is altijd intensief in gebruik geweest. Opgaande beplanting bevindt zich alleen langs noordelijke kavelgrens. Gezien het bebouwde karakter van het plangebied en de ligging van beplanting is het niet de verwachting dat in het plangebied beschermde soorten in het kader van de Flora- en faunawet voorkomen.
Nabij het plangebied kunnen in de bestaande singel en achterliggende weide broedvogels voorkomen. Het is veelal niet mogelijk ontheffing te verkrijgen voor verbodsbepalingen die gelden voor broedvogels. Werkzaamheden die broedbiotopen van aanwezige vogels verstoren of beschadigen dienen te allen tijde te worden voorkomen. Dit is voor de meeste broedvogels mogelijk door gefaseerd te werken en de uitvoering in elk geval op te starten buiten het broedseizoen van de aanwezige vogels.
Landschap
Het plangebied ligt in jong ontginningslandschap (de Kolonie) ten noorden van het Wierdense Veld. Het erf is in de jaren '40 van de vorige eeuw ontstaan. De woning en bijgebouwen staan op een smalle kavel. Aan de noordzijde staat een populierensingel. Voor het bouwplan is een advies van de Ervenconsulent van het Oversticht opgesteld.
Uit het advies van de ervenconsulent blijkt dat de opzet van het erf goed kan worden behouden en dat hierop kan worden voortgebouwd. De populierensingel is een belangrijk structurerend element en moet behouden blijven. Ook de grote Amerikaanse eik bij de weg is een belangrijk element die bijdraagt aan de verankering van het erf in het landschap. De beide toegangen blijven aanwezig; de noordelijke brede toegang is de hoofdtoegang. Aan de voorzijde van het huis is ruimte voor grasomgeven door een border. Aan de zuidzijde worden fruitbomen geplant en aan de achterzijde kan men vanaf het terras over het gras en tussen de fruitbomen door naar het landschap kijken.
Door de verwijdering van een schuur en gedeeltelijke verwijdering van de andere schuur wordt het ingerichte erf verkleind. Daarachter wordt de weide hersteld en toegevoegd aan de bestaande weide.
Archeologie
Het gebied waarbinnen de bouwlocatie ligt kent een hoge archeologische verwachtingswaarde. Het plangebied heeft een beperkt oppervlak, het betreft de sloop en herbouw van een woning. Gezien deze oppervlakte en het feit dat het reeds geroerde grond betreft is het uitvoeren van een archeologisch onderzoek niet nodig.
Water
Ruimtelijke plannen worden in toenemende mate getoetst aan diverse waterstaatkundige aspecten, zoals waterafvoer en waterkwaliteit. In deze waterparagraaf wordt ingegaan op de waterhuishouding in het gebied.
Het plan betreft een functieverandering van bestaande bebouwing en heeft geen invloed op de waterhuishouding. Met de voorgenomen ontwikkeling zijn geen waterbelangen gemoeid. De ontwikkeling heeft geen nieuwe lozingen op oppervlakte water tot gevolg. In het gebied is geen sprake van (grond)wateroverlast. De procedure in kader van de watertoets is goed doorlopen. Het waterschap Regge en Dinkel heeft dan ook geen bezwaren tegen de voorgenomen ontwikkeling.