Structuurvisie Wierden
De structuurvisie Wierden is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. Bestemmingsplannen en projectbesluiten moeten getoetst worden aan de structuurvisie. De structuurvisie is op 5 oktober 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.
Ambitieniveau
De gemeente Wierden zet in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is ‘een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt’. Over 20 jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Waar nodig wordt samengewerkt met andere gemeenten of andere overheden. Er wordt aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie Overijssel. Rode draden in de Omgevingsvisie Overijssel vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.
Centrale waarden
De gemeente Wierden ontleent haar identiteit aan haar ligging op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, op de kruising van snelwegen en spoorlijnen, doorsneden door de Regge en dichtbij de Twentse steden. De identiteit kan kort worden samengevat als een gemeente die verbindt. Het gaat daarbij om verschillende soorten verbindingen en verbindingen op verschillende niveaus. Gemeente Wierden verbindt:
- Stad en land;
- Wonen, werken en recreëren (kruispunt van snelwegen en spoorlijnen);
- Landschapstypen.
In onderstaand cirkeldiagram zijn de kernkwaliteiten van deze identiteit schematisch weergegeven. Op basis van de kernkwaliteiten komen de centrale waarden van de gemeente Wierden naar voren. Ook deze zijn in de figuur weergegeven.
Kernkwaliteiten en centrale waarden gemeente Wierden
Het versterken van de centrale waarden vormt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van Wierden. Kiezen voor deze waarden betekent kiezen voor een duidelijke identiteit. Het verder ontwikkelen van deze identiteit vormt dan ook het vertrekpunt voor de visie op de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkeling van Wierden en aanknopingspunten voor de uitwerking in projecten en beleidsthema’s.
Kernkwaliteiten structuurvisie gemeente Wierden.
Deelgebiedsvisies
De visie is meer in detail uitgewerkt voor een drietal deelgebieden: de kern Wierden, de kern Enter en het landelijke gebied. Per deelgebied is een visie gemaakt. Het plangebied valt binnen het deelgebied ‘Woningbouwontwikkeling’ in de kern Enter.
Ruimtelijke ontwikkelingsvisie Enter (bron: gemeente Wierden)
In Enter staan bedrijvigheid, toerisme en de cultuurhistorische waarden centraal. Het dorpse karakter is versterkt, waarbij de es is opengehouden en de Entergraven als harde grens van het dorp geldt. Ten noorden van Enter is woonwijk de Berghorst ontwikkeld. In samenwerking met Rijssen is het industrieterrein Enter-Rijssen langs de A1 gerealiseerd.
Toetsing aan Structuurvisie Wierden
Het plangebied ligt in een zone bestemd voor woningbouwontwikkeling, zoals aangegeven op de plankaart van de structuurvisie. De beoogde ontwikkeling past daarmee binnen de gemeentelijke structuurvisie.
Landschapsontwikkelingsplan
De visie op het landschap in de gemeente Wierden is beschreven in het landschapsontwikkelingsplan (LOP), dat op 10 februari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. De algemene doelstellingen voor het LOP zijn:
- het behouden en versterken van de landschappelijke (kern)kwaliteiten van het gebied;
- het behouden en versterken diversiteit en herkenbaarheid van de verschillende landschappen;
- een ontwikkelingsgerichte benadering.
In het LOP is de gemeente Wierden onderverdeeld in verschillende deelgebieden, die onderling een sterke samenhang hebben, maar die tegelijkertijd ruimtelijk, functioneel en qua ontwikkelingen en beleid van elkaar verschillen. Per deelgebied zijn de eigen kenmerken, kwaliteiten, ontwikkelingen, kansen en bedreigingen uiteengezet. Daarnaast zijn de verschillende specifieke opgaven voor de deelgebieden bepaald.
Toetsing aan Landschapsontwikkelingsplan
Het plangebied is in het LOP binnen de kern Enter opgenomen als woningbouwontwikkelingsgebied. Derhalve past onderliggende ontwikkeling binnen het LOP.
Welstandsnota
Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota. Via de welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.
Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria. Het plangebied valt binnen het in de Welstandsnota benoemde deelgebied ‘Buitengebied'. Voor dit deelgebied zijn specifieke welstandscriteria opgesteld. Omdat de voorgenomen ontwikkeling voorziet in de bouw van een nieuwbouwwijk zijn deze welstandscriteria niet passend voor de welstandstoets. Voor De Berghorst fase 2 is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan sluit aan bij het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld voor De Berghorst fase 1. In het beeldkwaliteitsplan zijn criteria ten aanzien van de hoofdvorm, architectonisch uitwerking en het kleur- en materiaalgebruik opgenomen. De toekomstige woningen worden aan deze welstandscriteria getoetst. Het beeldkwaliteitsplan is als bijlage 2 opgenomen in de
bijlagen bij toelichting van het bestemmingsplan.
Beleidsnota Archeologie
Het gemeentelijke archeologiebeleid staat beschreven in de Beleidsnota Archeologie die door de gemeenteraad op 5 oktober 2010 is vastgesteld. Voor de hele gemeente is onderzoek verricht om inzicht te krijgen in de aanwezige archeologische waarden én in de kans dat archeologische resten in de ondergrond aanwezig zijn.
Op basis van het archeologisch onderzoek is een verwachtingskaart opgesteld. Aan de op kaart voorkomende verwachtingszones zijn beleidsadviezen gekoppeld. De verwachtingskaart kan worden gebruikt voor toetsing van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Doel van de verwachtingenkaart is deze met bijbehorende bestemmingen en regels in de gemeentelijke structuurvisies en bestemmingsplannen wordt overgenomen. De juridische bescherming wordt geregeld in de bestemmingsplanregels. Er zijn drie verschillende categorieën:
- Beschermd archeologisch monument: deze terreinen zijn op grond van de Erfgoedwet aangewezen als beschermd archeologisch monument. Het beschermingsregime voor deze terreinen staat geheel los van het bestemmingsplan. Wel moeten deze terreinen opgenomen worden op de verbeelding. De gemeente Wierden heeft zes terreinen van zeer hoge archeologische waarde, beschermd.
- Archeologisch waardevol gebied: dit zijn terreinen die staan op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) van Overijssel. In deze terreinen zijn archeologische waarden vastgesteld. Voor deze terreinen geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Binnen de gemeente Wierden zijn 23 van dergelijke terreinen aanwezig. Deze terreinen hebben allemaal een hoge archeologische waarde.
- Archeologisch onderzoeksgebied: voor deze gebieden met een hoge archeologische verwachting geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Ontheffing voor ontwikkelingen in het buitengebied ligt voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 10 ha, voor gebieden met een middelhoge en hoge verwachting op 5.000 m², respectievelijk 2.500 m². Bij plannen binnen de bebouwde kom geldt een ontheffing voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 5 ha, voor gebieden met een middelhoge verwachting kleiner dan 250 m² en gebieden met hoge verwachting kleiner dan 100 m².
Deze ontheffingen gelden niet wanneer een plangebied binnen een straal van 50 meter van een AMK-terrein of archeologische waarneming ligt.
Een deel van het plangebied is in de Archeologische Monumenten Kaart aangemerkt als ‘Archeologisch waardevol gebied’. De rest van het plangebied kent een archeologisch lage verwachtingswaarde. Voor het archeologisch waardevolle gebied is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden vereist.
Geluidbeleid
De mate waarin het geluid het (woon)milieu mag belasten is geregeld in verschillende wetten en regelingen. Afhankelijk van de bron en regeling gelden er voorkeursgrenswaarden, streefwaarden of maximale grenswaarden voor geluidgevoelige functies. Bij plannen waarbij geluidgevoelige bestemmingen mogelijk worden gemaakt, is akoestisch onderzoek nodig indien het plangebied binnen de onderzoekszone van geluidsbronnen (weg, spoor, industrie) is gelegen.
Omdat binnen dit bestemmingsplan nieuwe geluidgevoelige bestemmingen mogelijk worden gemaakt, is nader onderzoek nodig. De gemeente Wierden start voor nieuwe ontwikkelingen in het plangebied een zelfstandige planologische procedure op. Er moet dan rekening worden gehouden met het gebiedsgericht geluidsbeleid van de gemeente Wierden. Het gebiedsgericht beleid moet nog worden vastgesteld. Op basis van het functioneel gebruik van de ruimte is de gemeente Wierden onderverdeeld in een negental gebieden:
- natuur- en extensiveringsgebied;
- landbouwontwikkelingsgebied;
- verwevingsgebied;
- woonwijk;
- centrum;
- historisch lint;
- woon-werkgebied;
- bedrijventerrein;
- bedrijventerrein.
Voor ieder gebied is in het geluidsbeleid voor de thema's bedrijven en verkeer een passende geluidskwaliteit opgenomen. De geluidskwaliteit geeft aan wat de ambitie is voor dat gebied. Daarnaast geeft de ambitietabel ook aan indien dit noodzakelijk is waar de ruimte zit voor mogelijke afwijkingen van de ambitie (bovengrens).
Geluidsklasse-indeling gemeente Wierden.
Gebiedstypen geluidsbeleid wegverkeer gemeente Wierden.
De nota geluidsbeleid en de hierbij horende nota hogere grenswaarden vormt het uitgangspunt voor een eventuele hogere waarden afweging en schetst de voorwaarden en criteria waaraan getoetst wordt.
Op grond van de gebiedstypenkaart ligt het plangebied grotendeels in het gebiedstype ‘ontwikkeling woningbouw’. De ambitie voor dit gebiedstype is gelijk aan de ambitie voor het type ‘woonwijk’: 44 - 48 dB met een bovengrens van 59 - 63 dB. Als de ambitiewaarde niet gehaald kan worden, moet worden gecompenseerd. Hierbij dient eerst te worden gekeken welke compensatie op akoestisch gebied kan worden behaald. Als niet op akoestisch gebied kan worden gecompenseerd, moet compensatie worden gezocht in bijvoorbeeld extra groen, situering van geluidgevoelige ruimtes aan luwe zijde etc.
Nota Meerjarenbeleid 2021 - 2024
In de Nota Meerjarenbeleid zijn wensen van het gemeentebestuur opgenomen, die het bestuur de komende jaren wil gaan uitvoeren. Eén van de thema’s binnen het meerjarenbeleid van de gemeente Wierden is ‘prettig wonen en leven’. Het voortzetten en verder ontwikkelen van bestaande grotere woningbouwprojecten is daarbinnen één van de opdrachten. Ook de Berghorst fase 2 word benoemd als één van deze grote woningbouwprojecten. Derhalve is onderhavig initiatief in overeenstemming met het gemeentelijk meerjarenbeleid.
Beleid beroep-aan-huis
In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven. Ten opzichte van het voorheen geldende beleid, is het nu ook mogelijk een bedrijf aan huis te starten. In de praktijk bleek het onderscheid tussen beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten moeilijk te maken. Daarnaast is de kleinschaligheid en de ruimtelijke uitstraling van een beroep en bedrijf aan huis belangrijker dan het onderscheid daartussen.
Voorwaarden
Aan een beroep of bedrijf aan huis worden onderstaande voorwaarden gesteld. Er wordt onderscheid gemaakt in voorwaarden ten aanzien van het beroep/bedrijf, de woning en de woonomgeving.
Voorwaarden beroep/bedrijf
- De beroepsmatige activiteiten moeten in een bureau, kantoor of praktijkruimte worden verricht. Deze ruimte mag privé worden gebruikt wanneer deze een onderdeel van de woning cq het bijgebouw vormt;
- Het beroep mag niet vallen onder de detailhandelssector. Ook zijn geen café-/restaurant- en/of prostitutieactiviteiten toegestaan;
- Er worden geen activiteiten toegestaan die volgens de VNG-brochure ‘Bedrijven en Milieuzonering’ worden aangemerkt als categorie 2 of hoger. Verder mogen de activiteiten niet milieuvergunningsplichtig zijn;
- Diegene die het beroep aan huis gaat uitoefenen moet bij de gemeente staan ingeschreven als bewoner/bewoonster van het pand en daar ook daadwerkelijk wonen.
Voorwaarden woning
- De beroepsactiviteiten zijn ondergeschikt aan de woonfunctie. De woonfunctie blijft in ruimtelijke, functionele en visuele zin primair;
- Ten hoogste 35% van het vloeroppervlakte van de woning en aan/uitbouwen en bijgebouwen mag worden gebruikt voor het beroep/bedrijf aan huis tot een maximale oppervlakte van 50 m²;
- Er mag geen sprake zijn van opslag danwel bedrijfsactiviteiten buiten de aangegeven ruimte;
- Ten behoeve van de beroepsactiviteiten mag de woning/het bijgebouw worden verbouwd. De verbouwing moet voldoen aan de bouwregels/verbeelding uit het bestemmingsplan en er moet een bouwvergunning worden aangevraagd;
- Het te verbouwen deel ten behoeve van het beroep/bedrijf aan huis moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en Bouwverordening (onder andere ventilatie, daglichttoetreding, brandveiligheid, parkeren);
- Een reclame-/naambord mag niet verlicht zijn en niet groter zijn dan 0,5 m². Het bord moet dichtbij de voorgevel of de erfafscheiding worden geplaatst.
Voorwaarden woonomgeving
- Het beroep aan huis mag geen afbreuk doen aan het woonmilieu in de buurt. De activiteit is naar aard in overeenstemming met het woonkarakter in de omgeving;
- Er mag geen onevenredige toename van verkeers- en parkeerdrukte plaatshebben.
Omgevingsvergunning
Een omgevingsvergunning voor bouwen is alleen vereist als er sprake is van bouwen. Onder bouwen wordt verstaan het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk alsmede het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een standplaats. De gemeente toetst het bouwplan dan onder andere aan het bestemmingsplan en de beleidsregel ‘beroep en bedrijf aan huis’.
Indien alleen het gebruik van de ruimte, waar het beroep/bedrijf aan huis wordt uitgeoefend, wordt gewijzigd en in het geheel niet wordt verbouwd, dan is geen bouwvergunning nodig.
Mobiliteitsplan
Het huidige mobiliteitsplan van de gemeente Wierden is op 20 september 2011 door de gemeenteraad van Wierden vastgesteld. Het mobiliteitsplan geeft inzicht in verschillende ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkelingen die in de gemeente Wierden zijn gepland. Het mobiliteitsplan beschrijft de ambities die binnen het verkeersbeleid van Wierden bestaan met als doel het ontwikkelen van een verkeers- en vervoerssysteem dat bijdraagt aan een bereikbaar, leefbaar en veilig Wierden. Het mobiliteitsbeleid in de gemeente Wierden is geënt op een zestal thema’s:
- Verkeersveiligheid: het aantal verkeersslachtoffers terugdringen door in te zetten op drie E’s (Engineering, Educatie & Enforcement).
- Fiets: een fietsstructuur ontwikkelen voor samenhang, directheid, aantrekkelijkheid, comfort en verkeersveiligheid voor fietsend verkeer.
- Autoverkeer: het bundelen van verkeersstromen, tegengaan van sluipverkeer en optimaal benutten van gebiedsontsluitingswegen.
- Landbouwverkeer en goederenvervoer: het bundelen van landbouw- en goederenvervoer om goede toevoer te waarborgen en overlast te verminderen.
- Openbaar vervoer: het uitbreiden en verbeteren van het bestaande busnetwerk.
- Centrum en parkeren: het huidige, bevredigende parkeerbeleid in de centra handhaven.
Voor de voorgenomen ontwikkeling is alleen punt 2 van belang: de gemeente is voornemens een vrijliggend fietspad te realiseren aan de Wierdenseweg teneinde de verkeerssituatie veiliger te maken. De voorgenomen ontwikkeling ondervindt echter geen belemmering hiervan.
Lokale Woonagenda 2018 - 2022
De woningmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. De gemeente Wierden wil hierop anticiperen en haar woonbeleid actualiseren door een lokale woonagenda uit te werken. Deze woonagenda sluit aan op de Regionale Woonvisie Twente. Binnen de gemeente woonagenda worden een aantal thema's uitgewerkt die in de gemeente Wierden aandacht behoeven:
- Beschikbaarheid en betaalbaarheid;
- Wonen met zorg;
- Duurzaamheid;
- Toekomstbestendigheid: een kwalitatieve opgave.
Binnen de woonagenda heeft de gemeente, in samenspraak met de regio Twente en provincie Overijssel, zowel een kwantitatieve als kwalitatieve woningbehoefte vastgesteld. Voor de woningen die worden toegevoegd geldt: elke woning moet raak zijn. Dit betekent dat de te bouwen woningen moeten bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de woningvoorraad van de gemeente Wierden.
Bouwopgave
De bouwopgave die is vastgesteld binnen de regio Twente komt voor de gemeente Wierden neer op een groei van 525 huishoudens tot 2027. Deze kwantitatieve opgave wordt gematcht met de kwalitatieve vraag. De meeste behoefte ligt in twee-onder-één-kap woningen in het goedkope en middeldure koopwoningsegment (€ 200.000 - € 300.000) en vrijstaande koopwoningen in het goedkope en middeldure segment (€ 250.000 - € 350.000).
Toetsing aan Lokale Woonagenda 2018 - 2022
De voorgenomen ontwikkeling voorziet in grote mate in dit woningtype en past wat betreft woningaantallen binnen de prognoses die zijn beraamd. Derhalve is de voorgenomen ontwikkeling niet in strijd met de Lokale Woonagenda 2018 - 2022.
Conclusie gemeentelijk beleid
De voorgenomen ontwikkelingen zijn in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid.