direct naar inhoud van 3.4 Gemeeentelijk ruimtelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening verbreding van de Regge, deelgebieden De Grimbergen en Zuna
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2012000014-VA01

3.4 Gemeeentelijk ruimtelijk beleid

Het voor dit plan relevante ruimtelijk beleid is verwoord in het bestemmingsplan Buitengebied 2009. In dit bestemmingsplan hebben de bij dit bestemmingsplan betrokken gronden de bestemmingen "Agrarisch met waarden - Landschap","Agrarisch met waarden - Natuur en landschap", "Bos", "Natuur" en "Water". In de bestemmingen "Agrarisch met waarden - Landschap" en "Agrarisch met waarden - Natuur en landschap" is een wijzigingsbevoegdheid die het mogelijk maakt de agrarische bestemming te wijzigen in de bestemming "Natuur". Een deel van de percelen heeft de bestemming "Bos", deze bospercelen worden gekapt. Het bestemmingsplan voorziet niet in de mogelijkheid om de bestemming "Bos" te wijzigen in een andere bestemming. Het inrichtingsplan gaat daarnaast uit van een verbreding van de Regge en een gedeeltelijk nieuwe loop door de aanleg van nevengeul of rijen poelen. Dit nieuwe water kan ook met toepassing van een wijzigingsbevoegdheid worden gerealiseerd.

Omdat de bestemming "Bos" niet via een wijzigingsbevoegdheid kan worden gewijzigd in de bestemming "Natuur" is in ieder geval voor dit onderdeel een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk. Om de complete ontwikkeling in één samenhangend bestemmingsplan te kunnen regelen is er voor gekozen om de wijzigingsbevoegdheden niet toe te passen maar het inrichtingsplan in een totaalbestemmingsplan te regelen.

3.4.1 Beleidsnota Archeologie

Het gemeentelijke archeologiebeleid staat beschreven in de Beleidsnota Archeologie die door de gemeenteraad op 5 oktober 2010 is vastgesteld. Voor de hele gemeente is onderzoek verricht om inzicht te krijgen in de aanwezige archeologische waarden én in de kans dat archeologische resten in de ondergrond aanwezig zijn.

Op basis van het archeologisch onderzoek is een verwachtingskaart opgesteld. Aan de op kaart voorkomende verwachtingszones zijn beleidsadviezen gekoppeld. De verwachtingskaart kan worden gebruikt voor toetsing van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Doel van de verwachtingenkaart is deze deze met bijbehorende bestemmingen en regels in de gemeentelijke structuurvisies en bestemmingsplannen wordt overgenomen. De juridische bescherming wordt geregeld in de bestemmingsplanregels. Er zijn drie verschillende categorieën:

  • Beschermd archeologisch monument

Deze terreinen zijn op grond van de Monumentenwet 1988 aangewezen als beschermd archeologisch monument. Het beschermingsregime voor deze terreinen staat geheel los van het bestemmingsplan. Wel moeten deze terreinen opgenomen worden op de verbeelding. De gemeente Wierden heeft zes terreinen van zeer hoge archeologische waarde, beschermd.

  • Archeologisch waardevol gebied

Dit zijn terreinen die staan op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) van Overijssel. In deze terreinen zijn archeologische waarden vastgesteld. Voor deze terreinen geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Binnen de gemeente Wierden zijn 23 van dergelijke terreinen aanwezig. Deze terreinen hebben allemaal een hoge archeologische waarde.

  • Archeologisch onderzoeksgebied

Voor deze gebieden met een hoge archeologische verwachting geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Ontheffing voor ontwikkelingen in het buitengebied ligt voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 10 ha, voor gebieden met een middelhoge en hoge verwachting op 5.000 m², respectievelijk 2.500 m². Bij plannen binnen de bebouwde kom geldt een ontheffing voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 5ha, voor gebieden met een middelhoge verwachting kleiner dan 250 m² en gebieden met hoge verwachting kleiner dan 100 m².

Deze ontheffingen gelden niet wanneer een plangebied binnen een straal van 50 meter van een AMK-terrein of archeologische waarneming ligt.

Een deel van het plangebied heeft een hoge archeologische verwachtingswaarde. Er is daarom een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De conclusies zijn beschreven in 4.3.2 Archeologie. Het onderzoek zelf is opgenomen in Bijlage 7 Rapportage archeologisch onderzoek.

3.4.2 Landschapsontwikkelingsplan

De visie op het landschap in de gemeente Wierden is beschreven in het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), dat op 10 februari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. De algemene doelstellingen voor het LOP zijn:

  • het behouden en versterken van de landschappelijke (kern)kwaliteiten van het gebied,
  • het behouden en versterken diversiteit en herkenbaarheid van de verschillende landschappen,
  • een ontwikkelingsgerichte benadering.

In het LOP is de gemeente Wierden onderverdeeld in verschillende deelgebieden, die onderling een sterke samenhang hebben, maar die tegelijkertijd ruimtelijk, functioneel en qua ontwikkelingen en beleid van elkaar verschillen. Per deelgebied zijn de eigen kenmerken, kwaliteiten, ontwikkelingen, kansen en bedreigingen uiteengezet. Daarnaast zijn de verschillende specifieke opgaven voor de deelgebieden bepaald.

Het plangebied ligt in deelgebied 6 'Beekdalen van de Regge'. Belangrijke kenmerken en kwaliteiten van het gebied zijn dat de Middenregge een ingesneden dal in het landschap, met duidelijke steilranden en grenzen is. Het gebied heeft daardoor herkenbare beekdalranden. Daarnaast is de Middenregge een belangrijke ecologische ader.

De kansen voor dit deelgebied zijn:

  • Berging van water bij piekafvoeren biedt lokaal mogelijkheden voor het genereren van neveninkomsten voor boeren (blauwe diensten).
  • Een goede waterkwaliteit en de ontwikkeling van nieuwe oever van "natuurlijke Regge” zijn van belang voor de beleving van het landschap.
  • Versterking routenetwerk wandelen en fietsen en historische context van Enter (Enterse zomp, bootjes).
  • Landinrichtingsplan Rijssen: bij mensen aan tafel zitten en er wordt in het landschap geïnvesteerd.

De opgaven voor dit deelgebied zijn:

  • Herstel van de veerkracht van het watersysteem (bergen, afvoeren).
  • Realisatie van ecologische (robuuste) verbindingszone.
  • Enter een eigen gezicht en karakter geven aan de Regge en vergroten toegankelijkheid gebied.
  • Vergroten van de toegankelijkheid en beleving van het Reggedal.
  • Herstellen/versterken oorspronkelijke landschappelijke diversiteit tussen Bovenregge, Eksosche Aa en Middenregge.
  • Bij de ontwikkeling van de Reggevisie en de ontwikkeling tot ecologische verbindingszone bewaakt het LOP de impact op het landschap, zowel op het beekdallandschap als op het aangrenzende kleinschalige landschap.
  • Behouden en versterken van de beekdalranden.

Het initiatief voor de natuurontwikkeling past goed in de gebiedsopgaven uit het Landschapsontwikkelingsplan.

De uitvoering van het LOP krijgt vorm door het uitvoeren van projecten, regievoering door de gemeente bij particuliere aanvragen en samenwerking tussen de gemeente en diverse instanties.

Conclusie

Het gemeentelijk ruimtelijk beleid speelt in op de provinciale natuurdoelen doordat er een wijzigingsbevoegdheid voor natuurontwikkeling in het bestemmingsplan Buitengebied 2009 is opgenomen. D e doelstellingen uit het Landschapsontwikkelingsplan sluiten aan bij het inrichtingsplan voor de Regge.Voor een deel van het plangebied geldt een hoge archeologische verwachtingswaarde. In hoofdstuk 4 en 5 wordt hier nader op ingegaan.