direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening waterwinning Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000048-VA01

3.3 Regionaal beleid

Gebiedsvisie en actieplan Waterland Wierden

In oktober 2003 is de "Gebiedsvisie en actieplan Waterland Wierden; pilot Reconstructie Zuidwest Twente" tot stand gekomen. De visie is opgesteld door de Werkgroep Waterland Wierden, een werkgroep die ingesteld is door de Streekcommissie Zuidwest Twente. De Werkgroep is gevraagd om voor de buurtschappen Rectum-Ypelo de Reconstructie uit te werken. Uitgangspunt daarbij was dat de landbouw de drager van het gebied is en blijft. Daarnaast moesten maatschappelijke behoeften als waterwinning, retentie en natuur worden ingepast en moest handhaving van de leefbaarheid in de buurtschap worden veiliggesteld. Het project diende als pilot voor andere projecten in de Reconstructie om duidelijk te maken hoe toepassing van Meervoudig Ruimtegebruik inhoudelijk en procesmatig vorm moet krijgen.

Door de Werkgroep Waterland Wierden is voor het gebied de toekomstvisie als volgt geformuleerd:

"In de toekomst is Waterland Wierden een agrarisch cultuurlandschap met vele gebruiksmogelijkheden. De kwaliteitsimpuls is zo groot dat de oprukkende bebouwing is gestopt. Dit is mede het gevolg van een groep van intensief samenwerkende belanghebbenden waaronder een groot aantal sterke landbouwbedrijven die gezamenlijk staan voor het groen en open houden van het gebied. De kwaliteitsverbetering voor natuur en landschap trekt liefhebbers en heeft gezorgd voor een breed draagvlak voor het gebied en daarmee voor een leefbaar gebied. De versterking van de landschappelijke kwaliteit zorgt voor extra inkomsten in de recreatie sector. Er wordt gebruik gemaakt van de rood voor rood regeling om meer woon- en werkgelegenheid te bieden voor de lokale bevolking (onder meer de starters)".

De toekomstvisie is uitgewerkt in een visiekaart en een bijbehorend actieplan. Op de visiekaart is het toekomstig puttenveld meegenomen en maakt de waterbuffer bij Dakhorst onderdeel uit van een groter retentiegebied. De waterbuffer zelf is aangeduid als "buffers". De "Gebiedsvisie en actieplan Waterland Wierden" maakt onderdeel uit van deze toelichting. Voor meer informatie: zie Bijlage 4 Gebiedsvisie en actieplan Waterland Wierden.

Landinrichtingsplan Rijssen

Het Landinrichtingsplan Rijssen bevat maatregelen die verbeteringen van het landelijk gebied tussen Rijssen, Holten, Nijverdal en Wierden beogen. Het plangebied ligt binnen dit gebied. Het hoofddoel van het landinrichtingsplan is het landelijk gebied mooier en vitaler maken. Dit betekent een gezonde landbouw, een betere natuur, meer recreatie, een mooi landschap, verkeersveilige situaties en een schoon milieu. De volgende maatregelen die hieraan een bijdrage kunnen leveren zijn in het plan opgenomen:

  • Verbetering van de inrichting van het landbouwgebied; dit betreft vooral de verbetering van de verkaveling van de landbouwbedrijven. Boerderijverplaatsingen/-uitplaatsingen kunnen hieraan een bijdrage leveren.
  • De realisering van natuurontwikkelings- en reservaatsgebieden.
  • De aanleg van ecologische verbindingszones en vermindering van aanwezige barrières voor de natuur.
  • Een verbetering van de waterbeheersing voor landbouw en natuur. Niet alleen wat betreft de peilen en grondwaterstanden, maar ook verbetering van de waterkwaliteit.
  • Plaatselijk verminderen van verontreinigingen van de bodem.
  • Verbetering van de kwaliteit van het landschap door een verbetering van de herkenbaarheid van de verschillende landschapstypen.
  • Aanleg van fiets-, wandel- en ruiterpaden om de recreatieve mogelijkheden te vergroten en de kwaliteit van de aanwezige paden te verhogen.
  • Verminderen van verkeersonveilige situaties.