direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening waterwinning Wierden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000048-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

Landschapsontwikkelingsplan Wierden

De visie op het landschap in de gemeente Wierden is beschreven in het landschapsontwikkelingsplan (LOP), dat op 10 februari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. De landschapsontwikkelingsvisie van de gemeente is gericht op:

  • Behouden en versterken van de herkenbaarheid en diversiteit aan landschappen en landschapstypen.
  • Behouden en versterken van de (kern)kwaliteiten van het gebied (zoals onder andere het kenmerkende macro- en microreliëf, de kleinschalige variatie en het natuurlijke watersysteem van de Regge).
  • Het bieden van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen, binnen een landschappelijk kader (ontwikkelingsgerichte benadering).

In het LOP is het gemeentelijk grondgebied onderverdeeld in 13 verschillende deelgebieden. Over al deze 13 deelgebieden doet het LOP uitspraken op basis van landschappelijke kwaliteiten, bestaande en gewenste ontwikkelingen.

Als gevolg van voorliggend initiatief verandert het landschap ter plaatse van de beoogde waterbuffer bij Dakhorst. In deze paragraaf wordt daarom alleen ingegaan op de uitspraken die betrekking hebben op het deelgebied waar de waterbuffer deel van uitmaakt en op het deelgebied waar de waterbuffer aan grenst.

De waterbuffer valt in het LOP binnen deelgebied 6 genaamd "Beekdalen van de Regge". De waterbuffer grenst aan deelgebied 10 "Rectum-Ypelo". Voor deelgebied 6 is de omvorming van de huidige onnatuurlijke rivier naar een meer natuurlijk riviersysteem met bijbehorende inrichting, gebruik en natuurwaarden het doel. Op een aantal plaatsen zal de natuurontwikkeling gecombineerd worden met retentie, zodat de waterbergende functies kunnen worden hersteld. De referentie van het gewenste landschappelijke beeld luidt:

  • een half-open natuurlijk beekdal met extensieve hooi- en weilanden;
  • de beekdalranden van de Midden Regge en de Eksosche Aa zijn versterkt met beekdalrandbeplantingen.

Deelgebied 10 (kampenlandschap) heeft een deel van zijn kleinschalige karakter en identiteit verloren. Voor deelgebied 10 is de visie ten eerste gericht op het behoud van de oude en nieuwe landschapselementen. Als tweede gaat aandacht uit naar verdere versterking van het kleinschalige karakter van de directe omgeving van de buurtschappen Rectum en Ypelo.

Structuurvisie Wierden

De Structuurvisie Wierden (2010) is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven.

De gemeente Wierden zet zich in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is "een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt". Over twintig jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit staan hoog in het vaandel.

In de paragraaf "Wierden in 2030: een blik op de toekomst" is onder de kopjes "recreatief" en "groen en blauw" het volgende omschreven.

Recreatief: Veel meer dan nu het geval is, profileert Wierden zich als toeristische gemeente. De gemeente heeft zich toeristisch-recreatief op de kaart gezet door in te spelen op de waarden van de groene en rustige omgeving om te verblijven. Cultuurhistorische en natuurwaarden zijn nog meer beleefbaar gemaakt. De kern Wierden is een uitvalsbasis voor onder andere het maken van tochten in de landschappelijk waardevolle omgeving die goed is ontsloten met wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Groen en blauw: De gemeente Wierden heeft een vitaal landelijk gebied. Door de uitvoering van het Landschapsontwikkelingsplan, de groene en blauwe diensten en het Spakenplan plus is het landschap nog mooier geworden. De diversiteit aan landschappen is versterkt.

Tot slot kan opgemerkt worden dat in de Structuurvisie het beoogde derde puttenveld van Vitens reeds meegenomen is. Op de themakaart water staat het waterwingebied aangemerkt als "zoekgebied nieuwe waterput". De Eksosche Aa en een gebied aangrenzend daaraan is op de kaart met de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie aangeduid als "herinrichting beekdalen". De waterbuffer bij Dakhorst ligt in zijn geheel binnen deze aanduiding.