direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening aanleg recreatieve fietspaden Ganzenweg - Velnersweg - Mokkelengoor
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000027-0003

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Waterbeheersplan 2010- 2015

Vanaf 1 januari 2010 treedt het "Waterbeheerplan 2010- 2015" in werking.

Waterschap Regge en Dinkel is verantwoordelijk voor een optimaal waterbeheer en voor de instandhouding van het voor Twente karakteristieke bekensysteem. Dat betekent dat het waterschap ervoor zorgt dat het oppervlakte- en grondwater kwalitatief en kwantitatief aansluit bij het maatschappelijk gebruik van de grond. Het waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft hoe ze deze doelstellingen willen realiseren. Het waterbeheerplan is gezamenlijk met andere waterschappen ontwikkeld.

Keur

In Wierden is de keur van het Waterschap Regge & Dinkel van belang. De keur is een verordening van het waterschap met specifieke regelgeving voor het waterschapsgebied. De keur bevat gebods- en verbodsbepalingen ter bescherming van de functies van de waterlopen en waterkeringen in het beheergebied van het waterschap. Hierbij wordt ook rekening gehouden met andere dan waterstaatkundige functies en streefbeelden, zoals landschap, natuur en recreatie ("brede kijk").

 

Artikel 26 van de keur geeft aan dat het bestuur van de in deze keur gestelde gebods- en verbodsbepalingen ontheffing kan verlenen. Aan een ontheffing kunnen beperkingen en voorschriften verbonden worden ter bescherming van de belangen verbonden aan het voldoen aan de doelstellingen behorend bij de waterhuishoudkundige functie van die wateren. De beperkingen en voorschriften kunnen mede strekken ter bescherming van de aan de waterhuishoudkundige functie verbonden andere belangen, indien en voor zover daarin niet is voorzien door een andere wettelijke regeling.

3.3.2 Landinrichtingsplan Enter

In 2007 is het Uitwerkingsplan Enter vastgesteld door Provinciale Staten. Inmiddels is er een wijziging-inrichtingsplan opgesteld, welke als ontwerp ter inzage heeft gelegen tot en met 8 maart. In deze wijziging van het inrichtingsplan Enter zijn de drie fietspaden opgenomen:

 

1. Wijziging recreatief fietspad over onverharde Ganzenweg (650 meter)

Het verharde fietspad komt aan de westzijde te liggen. Gezien de beperkte breedte van de zandweg is meer ruimte nodig voor de aanleg van een naastgelegen fietspad. Hiervoor wordt ten oosten van de weg via korting een strook grond verworven van gemiddeld 1 meter (art. 56, lid 1c WILG). Dit betreft in totaal 0,1 ha. de gekorte grond wordt toegewezen aan de gemeente. Samen met het reeds openbare zandpad is het fietspad openbaar. Beheer en onderhoud van dit fietspad ligt bij de gemeente.

 

2. Nieuw fietspad Velnersweg (340 meter)

Dit fietspad is op verzoek van de gemeente Wierden toegevoegd aan het plan en vloeit voort uit de wens van omwonenden. Het betreft de aanleg van een recreatief fietspad welke volledig binnen het bestaande profiel van het reeds aanwezige zandpad (in eigendom van de gemeente) kan worden aangelegd. Beheer en onderhoud van het fietspad ligt bij de gemeente. Het pad is reeds openbaar.

 

3. Nieuw fietspad Mokkelengoor (870 meter)

Dit betreft een nieuwe maatregel. Tot de aanleg ervan is besloten om de fietsmogelijkheden vanuit de aangelegde parkeerplaats te vergroten. Dit fietspad wordt op de bestaande zandweg aangelegd. Er wordt geen grond voor opgenomen in de taakstelling. Realisering vindt plaats op vrijwillige basis omdat het geheel binnen de begrensde Nieuwe Natuur is gelegen. Het eigendom is van SBB. Beheer en onderhoud gaat naar de gemeente.