Plan: | Buitengebied 2009, herziening aanleg recreatieve fietspaden Ganzenweg - Velnersweg - Mokkelengoor |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000027-0003 |
Sinds 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht. Deze wet verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen voor hun grondgebied. In het kader van deze verplichting is de gemeente Wierden in het voorjaar van 2009 gestart met de voorbereidingen voor het opstellen van een structuurvisie. Met de samenvoeging van bestaand beleid en de uitwerking daarvan in een Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie is het proces ingezet. De Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie is vertaald naar een bijbehorend Uitvoeringsprogramma. Tezamen vormen deze documenten het ontwerp Structuurvisie Wierden. De Structuurvisie Wierden bestrijkt het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven.
In de structuurvisie wordt ook ingegaan op de gemeente Wierden als toeristisch-recreatieve gemeente. Daarbinnen past dit initiatief. De structuurvisie is nog niet vastgesteld.
De visie op het landschap in de gemeente Wierden is beschreven in het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), dat op 10 februari 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. De algemene doelstellingen voor het LOP zijn:
In het LOP is de gemeente Wierden onderverdeeld in verschillende deelgebieden, die
onderling een sterke samenhang hebben, maar die tegelijkertijd ruimtelijk, functioneel en qua ontwikkelingen en beleid van elkaar verschillen. Per deelgebied zijn de eigen kenmerken, kwaliteiten, ontwikkelingen, kansen en bedreigingen uiteengezet. Daarnaast zijn de verschillende specifieke opgaven voor de deelgebieden bepaald.
Alle drie aan te leggen fietspaden liggen in deelgebied 12 'Enterbroek'. Een van de kansen die in dit deelgebied wordt genoemd is het versterken van het routenetwerk wandelen en fietsen. Het initiatief is niet in strijd met het LOP.
De uitvoering van het LOP krijgt vorm door het uitvoeren van projecten, regievoering door de gemeente bij particuliere aanvragen en samenwerking tussen de gemeente en diverse instanties.
In opdracht van de gemeente Wierden is in 2005 door Witteveen+Bos een wegbermonderzoek uitgevoerd langs het wegenstelsel dat beheerd wordt door de gemeente Wierden. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een bodemkwaliteitskaart met bodembeheerplan. Hierbij is eveneens het landelijk gebied betrokken. In algemene zin heeft de bodemkwaliteitskaart tot doel de gebiedseigen bodemkwaliteit binnen het gebied vast te stellen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de - van natuurlijke of antropogene oorsprong - diffuse verontreinigingen binnen een gebied. In het rapport is aangegeven welke consequenties de aangetoonde grondkwaliteit heeft voor mogelijk grondverzet.
Op 1 juli 2008 is het Besluit bodemkwaliteit in werking getreden. Dit besluit verplicht de gemeenten een functieklassenkaart vast te stellen en biedt de gemeenten tevens de mogelijkheid gebiedsgericht bodembeleid te voeren. De gemeente streeft het bodembeleid in 2010 te herzien. De bodeminformatie van de gemeente Wierden is te raadplegen via: www.bodemloket.nl. Het initiatief is niet in strijd met deze bodemkwaliteitskaart.
De gemeente Wierden heeft haar beleid ten aanzien van toerisme vastgelegd in de "Nota Recreatie en toerisme 2005". De belangrijkste reden het toerisme en de recreatie een impuls te geven komt voort uit het feit dat de wens bestaat de werkgelegenheid in de gemeente te bevorderen en de locale economie te versterken. Daarnaast biedt recreatie en toerisme een alternatief waar het gaat om de teruglopende werkgelegenheid in de agrarische sector. Er wordt nader gekeken welke activiteiten nader ontplooid moeten worden om het toerisme in de gemeente een impuls te geven.