direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied 2009, herziening aanleg recreatieve fietspaden Ganzenweg - Velnersweg - Mokkelengoor
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000027-0003

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Omgevingsvisie

De provincie Overijssel heeft de beleidsplannen op 3 verschillende onderwerpen samengevoegd tot één plan: de Omgevingsvisie, deze is op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld.

Voor de omgevingsvisie heeft de provincie twee thema's die leidend zijn voor alle beleidskeuzes: duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijke kwaliteit wordt gerealiseerd door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen in projecten en regels. Ontwikkelingsperspectieven schetsen de ontwikkelingsrichtingen voor gebieden. Voor de groene omgeving worden de volgende ontwikkelingsperspectieven geschetst:

  • 1. realisatie groene en blauwe hoofdstructuur;
  • 2. buitengebied- accent agrarische productie;
  • 3. buitengebied- accent veelzijdige gebruiksruimte.

In de omgevingsvisie schrijft de provincie dat zuidwest-Twente een veelzijdig landbouw-, natuur- en recreatiegebied blijft met grote en kleine kernen in een karakteristiek Twents verstedelijkingspatroon, met een kenmerkend bekenstelsel. 

De juridische doorwerking van de Omgevingsvisie is mede neergelegd in de omgevingsverordening. Met de verordening kan de provincie regels stellen die gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen in acht moeten nemen. In de omgevingsverordening is een paragraag met betrekking tot de fiets- en wandelstructuren opgenomen. Het provinciaal belang ziet op de bovenlokale toeristisch-recreatieve infrastructuur voor fietsen en wandelen. Deze is van belang voor de beleving van de omgeving en de toeristische aantrekkingskracht van de provincie. Niet alleen hebben de routes een hoge recreatieve belevingswaarde, maar ook hebben zij een gunstig effect op de economische omzet van bedrijven langs deze routes. Naast de landelijke routes zoals de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) en de Landelijke Fietsroutes (LF) die door Overijssel lopen, gaat het om provinciale fiets- en wandelstructuren zoals de paden die deel uitmaken van het Raamplan Fietspaden, het Fietsroutenetwerk Overijssel en het Wandelnetwerk Twente.

 

Voor de aantrekkelijkheid van de bovenlokale routes is het van belang dat zij goed worden ingepast bij eventuele (stedelijke) ontwikkelingen. Het ontstaan van nieuwe belemmeringen, barrières en knelpunten moet zoveel mogelijk worden tegengegaan en zullen in elk geval gecompenseerd moeten worden door bijvoorbeeld het aanleggen van alternatieve trace's, waarbij de belevingswaarde van de route gewaarborgd blijft. De regeling voorziet in een bijzondere motiveringsplicht om te verzekeren dat in een vroegtijdig stadium van de planontwikkeling hieraan aandacht wordt geschonken. Overigens blijven daarnaast de generieke bepalingen in titel 2.1 (principes van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik, ontwikkelingsperspectief en gebiedskenmerken) van toepassing. 

De drie aan te leggen fietpaden maken deel uit van de wijziging inrichtingsplan Enter. Deze is mede tot stand gekomen in overleg met de provincie Overijssel. Daarmee wordt ervan uitgegaan dat deze getoetst is a san het provinciaal beleid / verordeningen en deze daarmee niet in strijd is.

3.2.2 Provinciaal Verkeers- en vervoersplan

Het provinciale beleid op het gebied van verkeer en vervoer is in het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP) vastgelegd. Dit plan sluit aan op de Nota Mobiliteit van het Rijk en is op 13 april 2005 door de Provinciale Staten van Overijssel vastgesteld. In het PVVP wordt voor de komende jaren richting gegeven aan het beleid op het gebied van verkeer en vervoer in Overijssel. Met het plan wordt ingezet op de bereikbaarheid van economische centra voor alle vervoerswijzen, de verbetering van de verkeersveiligheid en de verbetering van de leefkwaliteit.