Plan: | Rondweg Enter 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000023-0003 |
Tussen Rondweg 36A en 40 komt een nieuwe woning via de regeling “Rood voor Rood met gesloten beurs”. De woning komt te staan op het perceel kadastraal bekend gemeente Wierden, sectie L, nummer 788. In ruil voor de bouw van de woning worden voormalige agrarische opstallen gesloopt aan de Rondweg 19 en de bouwlocatie aan de Rondweg ongenummerd. Ook wordt een schuur gesloopt aan een landbouwweggetje achter Rondweg 19. In totaal wordt er circa 900 m² aan schuren gesloopt. Het zomerhuisje aan de Rondweg 38 blijft behouden. Ook blijft een schuur aan de Rondweg 19 staan. Deze heeft al een nieuwe invulling gekregen (opslag) via het VAB-beleid.
Beide locaties hebben een historische relatie met elkaar. De boerderij die op de Rondweg ongenummerd (de beoogde bouwlocatie) stond is in 1974 afgebrand en teruggebouwd aan de overzijde van de weg (Rondweg 19).
Een nieuwe woning aan de Rondweg ongenummerd past binnen de structuur van de Rondweg. De woning wordt aansluitend aan het perceel Rondweg 40 gebouwd. Het nieuwe woonhuis komt op een gelijke afstand tot de weg als het naastgelegen woonhuis. Ook is de nokrichting gelijk. Het nieuwe bijgebouw koppelt de nieuwe woning aan het bestaande bebouwingscluster aan de noordkant. Aan de zuidzijde van de nieuwe woning blijft een open ruimte. Op dit gedeelte komt een boomgaard met hoogstamfruitbomen. Hier onderdoor blijft het zicht behouden op de achterliggende ruimte. Aan de zuidzijde van het perceel wordt een singel aangeplant. Hier komt ook een afwateringssloot bij natuurvriendelijke oever.
Door sloop van bedrijfsgebouwen wijzigt ook het uiterlijk van het perceel Rondweg 19.
Voor de herinrichting van beide percelen is een landschappelijke onderbouwing opgesteld. Deze onderbouwing, is met inrichtingsschets, opgenomen in Bijlage 6 Rood voor Rood Onderbouwing en inrichtingsschets van deze toelichting. Uitvoering van het landschapsplan wordt via een overeenkomst met initiatiefnemer vastgelegd.
De bouw van de woning is vanuit milieuhygiënisch oogpunt goed mogelijk. Door de gekozen inrichting wordt voldoende afstand gehouden tot het agrarisch bedrijf, dat aan de Rondweg 36 is gevestigd. Het bodemonderzoek dat bij de bouwaanvraag dient te worden uitgevoerd heeft inmiddels plaatsgevonden (zie Bijlage 9 Rood voor Rood Verkennend Bodemonderzoek. heeft inworden uitgevoerd (bij bouwaanvraag). Het plan heeft geen significante negatieve effecten op de archeologische, landschappelijke en waterhuishoudkundige situatie ter plekke.
Tenslotte is een akoestisch onderzoek en een ecologisch onderzoek (bureaustudie) uitgevoerd.
Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de maximale geluidbelasting 55 dB (inclusief aftrek 5 dB artikel 110 Wgh) bedraagt. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt hiermee overschreden. Er moet daarom een hogere grenswaarde worden aangevraagd. Bovendien moet de rechter zijgevel op de bovenverdieping als zogenaamde 'dove gevel' worden uitgevoerd.
Vanwege de seizoensomstandigheden zijn de mogelijkheden voor een veldonderzoek in het kader van de Flora- en faunawet beperkt. Daarom is in eerste instantie een bureaustudie uitgevoerd. Om de exacte effecten te toetsen aan de Flora- en faunawet zal nog aanvullend (veld)onderzoek worden uitgevoerd. Verwacht wordt dat met het uitvoeren van mitigerende en compenserende maatregelen negatieve effecten op eventueel aanwezige soorten (bijv. vleermuizen of vogels) kunnen worden voorkomen. Het aanvragen van een ontheffing is dan niet noodzakelijk.
Deze onderzoeken zijn opgenomen in Bijlage 7 Rood voor Rood Akoestisch onderzoeken Bijlage 8 Rood voor Rood Ecologisch onderzoek.