4.5 Beschrijving stedenbouwkundige verkaveling
Karakter van de woonwijk
De woonwijk zal een geheel eigen karakter krijgen gebaseerd op het huidige landschap. De landschappelijke opbouw van het gebied biedt een goede basis voor het aanbrengen van een differentiëring in woonmilieus. De wijk krijgt een parkachtig en landelijk karakter:
- Op de es (hoge deel, westelijk plangebied).
Inspelen op de hoge ligging door het aanbrengen van nieuwe bebouwingsclusters met ieder een eigen identiteit (met wadisysteem en open zichtlijnen tussen de clusters). De bebouwing geconcentreerd in de clusters met daar tussen open en groen gebied (en wadisysteem) ter waarborging van de zichtlijnen.
- Tussen de coulissen (het oostelijke plangebied, lager gelegen deel).
Inspelen op het coulissenlandschap door middel van iets hogere dichtheden binnen de "groene kamers". De huidige (woon)bebouwing wordt opgenomen in de structuur van de nieuwe wijk. Deze vormen "historische linten".
Indicatie verkaveling
Bouwprogramma
- Het bebouwingspercentage van Zenderink zal lager zijn dan gebruikelijk in Wierden. Dit komt doordat op de es een lagere bebouwingsdichtheid zal worden toegepast om de openheid van het landschap beleefbaar te houden. Ook zullen er grotere kavels worden uitgegeven.
- Het totale aantal woningen is afhankelijk van het stedenbouwkundig ontwerp en de noodzakelijke ruimte voor de waterhuishouding. Zeker voor Zenderink geldt dat kwaliteit voor kwantiteit gaat. Het woningaantal is een afgeleide van bovengenoemde aspecten. Uitgegaan wordt van de bouw van 80 woningen.
- Zenderink biedt mogelijkheden voor levensloopbestendig bouwen. De "nieuwe erven" op de es, waarbij boerderijachtige volumes ruimte bieden voor zogenoemde generatiewoningen, zijn daarvan een voorbeeld.
- De gemeente heeft het ambitieniveau ten aanzien van energiezuinig bouwen vastgesteld op 10% energiezuiniger dan het Bouwbesluit.
Water
- Er wordt een hemelwaterstelsel (infiltratie / afvoerwatergangen en/of wadi's) aangelegd om het hemelwater in te bergen. Wadi's worden zoveel mogelijk op de hoogtelijnen aangelegd, zodat een gelijkmatig over het oppervlak verdeelde infiltratie mogelijk is.
- Vanwege de hoogteverschillen en de slechte doorlatendheid van de bodem (keileem in ondergrond) wordt de planontwikkeling begeleid door een hydroloog.
Groen / landschap
- Aansluitend op de bestaande landschappelijke kwaliteiten: beleefbaar houden van de hoogteverschillen van de es (zichtlijnen, lage bebouwingsdichtheid), versterking van het coulissenlandschap.
- De bestaande bomen worden (zoveel mogelijk) behouden en meegenomen in het ontwerp voor de wijk.
- In het ontwerp worden diverse speelplekken gecreëerd (aandacht voor verschillende leeftijdscategorieën).
- In het plan vormen oude routestructuren, zoals oude zandpaden, de inspiratiebron voor het aanbrengen van een langzaamverkeersstructuur, die op verschillende punten aanhaakt op de omgeving.
Flora en fauna
- Bestaande en nieuwe lijnvormige beplantingen kunnen gaan dienen als gidsroutes voor vleermuizen.
- Combinaties tussen waterbergingslocaties en delen van de openbaar groenzones en fourageergebied voor de voorkomende uilen worden kansrijk geacht.
Verkeer en parkeren
- Er zal worden aangesloten op de bestaande infrastructuur. Zenderink wordt grotendeels via de Hexelseweg ontsloten. Ter voorkoming van routes voor sluipverkeer worden paaltjes geplaatst.
- Een verlegging van de bebouwde komgrens van de Hexelseweg in noordelijke richting is wenselijk.
- De huidige structuur van oude beplante wegen en het in ere herstellen van (voormalige) zandpaden bieden kansen om deze (deels) als langzaamverkeersverbindingen in het nieuwe plan op te nemen. Dit wordt nagestreefd.
- Als parkeernorm geldt minimaal 1,5 parkeerplaats per woning, waarbij 1 parkeerplaats op eigen erf wordt meegerekend als er een garage wordt gebouwd.
- Elk wooncluster krijgt twee ontsluitingswegen voor calamiteitenverkeer, via bijvoorbeeld een fietspad.