Plan: | Zenderink |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2009000006-0003 |
Zoals reeds eerder opgemerkt is Zenderink een wijk met een grote ambitie op het terrein van duurzaamheid. De ambities van de gemeente Wierden zijn samengevat als ontwerpprincipe duurzaam bouwen (dubo). Diverse documenten en ateliers liggen ten grondslag aan de doelstelling van dubo. Het klimaatprogramma Wierden (vastgesteld in januari 2009) is hiervan de belangrijkste.
Bij het ontwerp voor Zenderink, en de daarin te bouwen woningen moet rekening worden gehouden met de toekomst. De voorkeur ligt hier bij de toepassing van de slimste oplossing voor een probleem, en niet de gemakkelijkste. Zo zal er bijvoorbeeld met de verkaveling rekening mee worden gehouden dat de woningen zongericht zijn, maar tegelijkertijd mag er ook geen oververhitting optreden in de zomer. Voor wat betreft de energievoorziening wordt uitgegaan van besparingen en de toepassing van duurzame energie nu of in de toekomst. Zo zal er rekening moeten worden gehouden met de eventuele toepassing van zonne-energie in de toekomst door de dakhellingen en de dakoriëntatie daarop af te stemmen.
Het watersysteem zal duurzaam worden ingericht door onder meer het afkoppelen van oppervlaktewater en het gebruik van wadi's. Het water moet op eigen terrein worden geïnfiltreerd of worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het water is daarbij duidelijk zichtbaar in de wijk. In de wijk is beleving van water belangrijk, en zal ook de educatieve kant van water in de wijk aandacht krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een waterspeeltuin. Verder is drinkwaterbesparing mogelijk door regenwater op te vangen en huishoudelijk te gebruiken. Dit kan door regentonnen te plaatsen of een individueel of collectief opvangsysteem. In plaats van hemelwater kan ook zogenaamd 'grijs' water gebruikt worden voor toiletspoeling.
Qua materiaalgebruik, moeten er materialen worden toegepast, die niet schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van de bewoners. Zo mogen er geen lood, koper of zink worden toegepast bij regen- goten en afvoeren vanwege uitspoeling (uitloging).
Er ontstaan hierdoor lokaal te grote concentraties verontreinigde stoffen in bodem en/of oppervlaktewater. Verder heeft FSC-hout sterk de voorkeur. Naast de beleving van water is ook de beleving van het groen belangrijk. Er moet daarom een goede verhouding zijn tussen de openbare/groene ruimte en bebouwing, ook speelplaatsen zijn hierin van belang.
Tenslotte moeten woningen levensloopbestendig ontworpen worden zodat mensen lang van hun woning gebruik kunnen maken en zodoende lang in de wijk kunnen wonen.