Plan: | Zenderink |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2009000006-0003 |
Planopzet
Het plangebied kent een duidelijke tweedeling: Het gedeelte westelijk van de centrale wadi binnen het plangebied heeft een andere opbouw vanwege de ligging op de hoog gelegen es. Hier is gebouwd in clusters met een variatie in opzet. Bij het ene cluster ligt de weg rondom de kavels en vormt het de scheiding tussen privé en openbaar. Bij het andere cluster grenzen de kavels aan het openbare groen. Binnen elk cluster is telkens ten minste één verbijzonderend element toegevoegd in de vorm van een boerderijerf. De beoogde boerderijbebouwing met grote dakvlakken vormen de blikvangers van de clusters.
Oostelijk van de centrale wadi wordt een sterke kavelstructuur gehanteerd als uitgangspunt voor het plan. De smalle (50 meter brede) strokenverkaveling is versterkt door deze te laten doorsteken tot in de centrale wadi. Als scheiding tussen de stroken onderling is steeds een brede houtwal met ernaast een wadi opgenomen in het plan. De hoge streekeigen bomen in deze houtwal versterken de beleving van de kavelstructuur. Om deze redenen is boomaanplant langs de hoofdontsluiting van dit gedeelte achterwege gelaten. Deze weg staat namelijk haaks op de houtwallen. Langs de bestaande wegen wordt de al aanwezige lintbebouwing versterkt met de nieuwe bebouwing.
Met het toepassen van wadi's op passende plaatsen in het openbaar groen wordt invulling gegeven aan de wens van een duurzame wijk. De centrale wadi in het plan vormt naast een scheiding tussen twee delen van de wijk, de begeleiding van een zichtlijn naar het onbebouwde land. Op plaatsen waar niet gebouwd kan worden door aanwezigheid van bijvoorbeeld een foerageergebied is extra ruimte voor waterberging gecreëerd.
Deelgebieden beeldkwaliteit
Welstandscriteria
Ten aanzien van de beeldkwaliteit van de bebouwing dient in het bestemmingsplan te worden uitgegaan van de hierna beschreven, en nader vast te stellen welstandscriteria. Deze welstandscriteria zullen worden overgenomen in het later op te stellen beeldkwaliteitsplan. Over de beeldkwaliteit van de openbare ruimte wordt in dit bestemmingsplan in zijn geheel nog niets vastgelegd. Dit zal eveneens gebeuren in het nog op te stellen beeldkwaliteitsplan.
Het plangebied is opgedeeld in vier gebieden met afzonderlijke criteria.
Deelgebied 1
In deelgebied 1 is er sprake van bebouwing in een lint langs de wegen Hexelseweg, West Kluinveenweg, 1e Lageveldsweg en de Lage Eggeweg. De bebouwing bestaat vrijwel geheel uit vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen.
Positie op de kavel
De bebouwing op de kavels langs deze linten dienen binnen een nader te bepalen bandbreedte qua afstand, van de weg te liggen. Van de kavels waarvan de ligging niet direct langs één van deze wegen is, is de positie van de bebouwing vrij. Qua vormgeving en materialisatie wordt uitgegaan van traditionele vormgeving en streekeigen materialen of een moderne vertaling hiervan.
Andere criteria zijn:
Deelgebied 2
Voor deelgebied 2 geldt dat de voorkanten van de woningen aan de Lage Eggeweg liggen. Qua vormgeving en materialisatie wordt uitgegaan van traditionele vormgeving en streekeigen materialen of een moderne variant hiervan.
Andere criteria zijn:
Deelgebied 3
Voor deelgebied 3 zijn de welstandscriteria vrijer. Er wordt gestreefd naar modern vormgegeven bebouwing met onderlinge samenhang. Aangezien het gebied is opgedeeld in meerdere stroken, zou in de uitwerking besloten kunnen worden om per strook een andere beeldkwaliteit na te streven. Daarnaast geldt dat in deelgebied 3 het accent ligt op een hoog ambitieniveau op het vlak van Duurzaam Bouwen (DUBO) Dit betekent dat (naast de andere deelgebieden) in dit deelgebied materialen (die voldoen aan DUBO) toegepast kunnen worden.
Een ander criterium is:
Deelgebied 4
Deelgebied 4 bestaat naast vrijstaande woningen uit een aantal boerderijerven waarop grotere bouwvolumes met meerdere wooneenheden gebouwd kunnen worden. De architectuur is afgeleid van een streekeigen boerderijtype of een moderne vertaling daarvan. De materialisatie is streekeigen en duurzaam.
Voor deze grote bouwvolumes gelden de volgende criteria:
Voor de overige bouwvolumes (vrijstaand) gelden de volgende criteria: