Plan: | De Esch III, partiële herziening Brink |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0180.6102012001-VA01 |
De provincie Overijssel heeft het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd tot één Omgevingsvisie. Hèt provinciale beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Eén van de instrumenten om het beleid uit deze Omgevingsvisie te laten doorwerken is de Omgevingsverordening. Beide documenten zijn op 1 juli 2009 door Provinciale Staten vastgesteld.
In de Omgevingsvisie wordt de visie op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van de provincie Overijssel tot 2030 weergegeven. Het beleid staat primair in dienst van de sociaal-economische ontwikkeling van Overijssel. Dit betekent dat ruimte wordt gemaakt voor ontwikkeling van werkgelegenheid en dat hoogwaardige woonmilieus tot stand worden gebracht. Die dynamiek moet benut worden als een kans om de ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid te versterken.
Principe van concentratie
Bestemmingsplannen moeten volgens de verordening voldoen aan de lokale behoefte en bijzondere doelgroepen. Deze behoeft is onderzocht en weergegeven in de bedrijventerreinenvisie van de gemeente Staphorst. Hieruit blijkt dat de lokale uitbreidingsbehoefte voor de periode 2008-2020 32,5 hectare is.
Het voorliggende plan betreft een partiële herziening van het bestemmingsplan De Esch III, waarmee medewerking wordt verleend aan de ontwikkeling en verplaatsingsbehoefte van een lokaal bedrijf. Brink Climate Sytstems is van oorsprong een bedrijf uit Staphorst dat enkele decennia geleden is opgericht (toen: Brink Luchtverwarming) en daarmee verbonden met Staphorst. Momenteel is het bedrijf gevestigd op het bedrijventerrein de Baarge, maar het bedrijfspand daar wordt te klein. Uitbreiden op de huidige locatie is niet mogelijk. Brink laat na verplaatsing een locatie achter voor een ander lokaal bedrijf. Deze ontwikkeling past derhalve binnen het kader van het provinciale beleid.
Ruimtelijke kwaliteit
Ruimtelijke ontwikkelingen hebben hun invloed zichtbaar uitgeoefend op het landschap van Staphorst. Het dorp is in omvang aanzienlijk toegenomen, kavels zijn verbreed en de elzensingels in aantal en omvang gereduceerd. Ook het bedrijventerrein De Esch heeft een nieuwe maat en schaal in het landschap geïntroduceerd. De duidelijk zichtbare randen van de nieuwe dorpsuitbreidingen langs de A28 hebben nog weinig 'Staphorster kenmerken'. De ontwikkeling van de omgeving van de Esch is een kans om de cultuurhistorische identiteit van Staphorst te versterken en een nieuwe betekenis eraan toe te voegen, die past bij de ontwikkelingen van deze tijd.
De basis voor een goede landschappelijke inpassing van het nieuwe deel van de Esch ligt onder andere in het terugbrengen van de karakteristieke elzensingels in de oorspronkelijke verkavelingsrichting. Vanuit noordelijke richting geleiden deze de zichtlijnen op de bedrijfspanden. Een watergang tussen de A28 en De Esch III vervult de functie van waterberging voor het bedrijventerrein. Qua belijning neemt deze watergang nabij de snelweg de richting op van 'het snelle landschap' (de snelweg met zijn noord-zuid gaande snelverkeer) en aan de zijde van het bedrijventerrein de richting van het elzenlandschap 'het rustige landschap' (weilanden en elzensingels: een rustig gebied).
De ontwikkeling draagt hiermee bij aan behoud en versterking van de dragende lineaire structuren van lanen en waterlopen overeenkomstig de gebiedskenmerken.
Het voorliggende bestemmingsplan vindt plaats langs de dorpsrand en krijgt daarom extra aandacht met betrekking tot beeldkwaliteit.