direct naar inhoud van 5.4 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Buitengebied, Koedijk 9+9a Giethmen/Grefeldijk Lemele
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20101003001-va01

5.4 Archeologie en cultuurhistorie

Per 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente beoogde ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Op de archeologische verwachtings- en advieskaart van de gemeente Ommen ligt het plangebied in een zone met een hoge archeologische verwachting. Deze hoge verwachting wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een es in het gehele plangebied. Het plangebied is tevens gelegen op een dekzandrug grenzend aan een beekdal. Dergelijke locaties waren in het verleden favoriete vestigingslocaties.

ARCADIS heeft op basis van de hoge archeologische verwachting een inventariserend veldonderzoek uitgevoerd ("Inventariserend veldonderzoek archeologie Koedijk 9/9a te Giethmen, gemeente Ommen", rapport daterend van 20 augustus 2010). De rapportage is als geheel te vinden in Bijlage 6 Inventariserend veldonderzoek archeologiebehorende bij deze toelichting.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de bodem bestaat uit een opgebrachte siltige zandlaag. Hieronder bevindt zich voor het grootste deel een verstoord esdek met daaronder een verstoorde zandlaag. Daar waar deze verstoorde laag relatief dun is en homogener van kleur, grijs bruin (circa 10 centimeter), is deze verstoring waarschijnlijk ontstaan tijdens het ontginnen van de es doordat de toplaag van het dekzand door ploegen met het esdek is vermengd. Het is ook mogelijk dat deze laag een overblijfsel is van een oudere akker van voor de aanleg van de es. Dit zijn de boringen 4, 8 en 10. Het esdek is in deze boringen intact. In de boringen zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen.

Aanbevolen wordt om op de locaties met een intact esdek een archeologisch proefsleuvenonderzoek uit te voeren wanneer bodemverstorende activiteiten aan de orde zijn. Dit is echter niet het geval.

Op de locatie waar de bedrijfswoning wordt beoogd (bij boring 11) is het esdek verstoord. Aanbevolen wordt om op deze locatie geen nader onderzoek uit te voeren en dit deel van het plangebied vrij te geven voor ontwikkeling.

Hierover heeft overleg plaatsgevonden met het bevoegd gezag. Aangegeven is dat ingestemd wordt met de aanbevelingen vanuit het archeologische onderzoek.