direct naar inhoud van 5.5 Externe veiligheid
Plan: Buitengebied, Koedijk 9+9a Giethmen/Grefeldijk Lemele
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0175.20101003001-va01

5.5 Externe veiligheid

Van de ramptypes die verband houden met externe veiligheid zijn met name ongevallen met brandbare/explosieve of giftige stoffen van belang. Deze ongevallen kunnen nader worden onderscheiden in ongevallen met betrekking tot:

  • Inrichtingen;
  • Vervoer gevaarlijke stoffen door buisleidingen;
  • Vervoer gevaarlijke stoffen over weg, water of spoor.
5.5.1 Inrichtingen

De risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen in inrichtingen dienen tot een aanvaardbaar minimum te worden beperkt. Daartoe zijn in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna: Bevi) regels gesteld. Bij het toekennen van bepaalde bestemmingen dient onderzocht te worden:

  • of voldoende afstand in acht wordt genomen tussen (beperkt) kwetsbare objecten enerzijds en risicovolle inrichtingen anderzijds in verband met het plaatsgebonden risico;
  • of (beperkt) kwetsbare objecten liggen binnen in het invloedsgebied van risicovolle inrichtingen en zo ja, wat de bijdrage is aan het groepsrisico.

In en in de nabijheid van beide plangebieden bevinden zich geen risicovolle inrichtingen.

5.5.2 Buisleidingen

In beide plangebieden zijn geen buisleidingen gelegen. Op ongeveer 300 meter ten noorden van het plangebied aan de Koedijk is een gasbuisleiding (36039- A-508-08-KR-005) gelegen. Het betreft een leiding met een buitenwandse diameter van 114 millimeter en een binnenwandse diameter van 105 millimeter. De maximale druk in deze leiding bedraagt 66 bar. De inventarisatieafstand voor een dergelijke leiding bedraagt 60 meter. Dit betekent dat wanneer het plangebied is gelegen binnen 60 meter vanaf het hart van de leiding het groepsrisico dient te worden onderzocht. Aangezien het hier een afstand van 300 meter bedraagt, is een dergelijke inventarisatie niet nodig. Tevens is er geen sprake van een plaatsgebonden risicocontour van 10-6.

5.5.3 Vervoer gevaarlijke stoffen over weg, vaarweg of spoorweg

In of nabij de plangebieden ligt geen vaarweg waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

De dichtstbijgelegen spoorlijn is de spoorlijn Zwolle - Emmen. Deze spoorlijn is op ongeveer 60 meter gelegen van het plangebied.

Het uiteindelijke Basisnet Spoor zal bestaan uit twee kaarten en een tabel. Op de eerste kaart zal de zone worden aangegeven waarbinnen geen kwetsbare objecten mogen worden gebouwd en waar terughoudend moet worden omgegaan met het bouwen van beperkt kwetsbare objecten. Op de tweede kaart zal het PAG (Plasbrandaandachtsgebied) komen te staan. In de tabel zal worden aangegeven hoe groot de zone is voor elk baanvak en met welke referentiegegevens GR-berekeningen moeten worden gemaakt.

Op dit moment zijn die gegevens er niet en daarom moet terug worden gevallen op het zogenaamde Anker-rapport. Dit rapport ("Veilig op weg. Bouwstenen voor een wettelijke verankering van het externe-veiligheidsbeleid inzake het vervoer van gevaarlijke stoffen", november 2005) is opgesteld onder auspiciƫn van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, DG Transport en Luchtvaart.

Uit deel 2 van dit rapport blijkt dat dit baanvak geen 10-6 plaatsgebonden risicocontour heeft en dat ook in de toekomst geen knelpunten voor het plaatsgebonden risico wordt verwacht. Daarmee vormt dit baanvak geen aanleiding voor een nadere beschouwing. Voor het groepsrisico wordt het gebied ook niet vermeld als knelpunt.

Op 530 meter is de weg N348 gelegen. Deze is opgenomen in de routering gevaarlijke stoffen. Uit het Anker-rapport "Inventarisatie van EV-risico's bij het vervoer van gevaarlijke stoffen" (2006) blijkt dat de N348 geen 10-6 plaatsgebonden risicocontour heeft en dat een dergelijke contour voor deze weg ook niet wordt verwacht.