Plan: | Wellerwaard |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00479-VS01 |
In het kader van het MER en dit bestemmingsplan zijn onderzoeken naar de volgende milieuhygiënische aspecten uitgevoerd:
Als uitgangspunt voor de verschillende onderzoeken is de stedenbouwkundige schets van begin 2010 gebruikt. Het uiteindelijke bestemmingsplan is globaler om enige flexibiliteit mogelijk te maken. Bij nadere uitwerking gelden wel de gestelde uitgangspunten voor de milieuhygiënische aspecten.
Er is een historisch onderzoek uitgevoerd betreffende het terrein Wellerwaard (Historisch onderzoek MER/bestemmingsplan Wellerwaard, projectnr. 11743-155758, revisie 01, september 2009, Oranjewoud). Het historisch onderzoek is gebaseerd op de richtlijnen van de NVN 5725 (Leidraad bij het uitvoeren van vooronderzoek bij verkennend, oriënterend en nader onderzoek, NNI, oktober 1999).
In het historisch onderzoek zijn verschillende bronnen geraadpleegd om meer inzicht te krijgen in mogelijke bodemverontreinigingen op de locatie. Uit het onderzoek blijkt het volgende:
Conclusie
Bij de uiteindelijke uitwerking van het voorgenomen plan dient op verschillende locaties nader onderzoek plaats te vinden. Het gaat hierbij om de locaties nabij agrarische bedrijven waarbij een ondergrondse tank aanwezig is en ter plaatse van de percelen gelegen tussen de Burchttocht en de voormalige stortplaats.
Ten behoeve van het MER en het bestemmingsplan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd (Akoestisch onderzoek, Wellerwaard,projectnr. 11743-155758, revisie 04, april 2010, Oranjewoud). Het doel van het onderzoek is om de effecten ten gevolge van het plan voor de geluidbelasting op omgeving inzichtelijk te maken. De beoordeling van het plan heeft plaatsgevonden met betrekking tot twee toetsingskaders, het m.e.r. en het bestemmingsplan. De resultaten van het akoestisch onderzoek worden in dit rapport beschreven. Hieronder staan de resultaten met betrekking tot het bestemmingsplan.
Verkeerslawaai
Voor het wegverkeerslawaai is getoetst aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en de maximaal te ontheffen waarde van 53 dB. De berekeningsresultaten zijn middels een geluidcontourenkaart inzichtelijk gemaakt.
Voor het verkeerslawaai zijn de A6, het Friesepad, de Burchtweg en de Kuinderweg maatgevend. Op de berekende geluidbelasting is een correctie toegepast van 2dB aftrek ex artikel 110g Wgh.
A6
Alle woningen binnen de invloedssfeer van de A6 liggen onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB.
Friesepad
Alle woningen binnen de invloedssfeer van het Friesepad liggen onder de voorkeursgrenswaarde van 48 dB.
Mogelijke te nemen maatregelen zijn:
Burchtweg
De geluidbelasting op de woningen die binnen de invloed van de Burchtweg liggen, is lager dan 48 dB (de voorkeursgrenswaarde).
Kuinderweg
Van de woningen binnen de invloedssfeer van de Kuinderweg liggen er enkele boven de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Ongeveer een kwart van de oppervlakte (4 woningen) van de meest oostelijk gelegen burcht ligt in de 48-53 dB contour (incl. aftrek ex artikel 110g Wgh) bij een ontwerpplan volgens "Beeldkwaliteitplan Wellerwaard Emmeloord 19 maart 2009". Voor deze woningen dient in deze situatie een hogere waarde te worden verleend van 53 dB.
De uitgangspositie voor dit onderzoek is het ontwerpplan van maart 2010 (zie figuur 2.10, paragraaf 2.8). Indien in een later stadium na vaststelling van het bestemmingsplan afgeweken wordt van de uitgangspunten dient er een nieuwe juridisch-planologische regeling te worden opgesteld om de veranderingen vast te leggen.
Industrielawaai
De nieuwbouw van de "burchten" (woningen) vormen geen belemmering voor de bestaande bedrijven (uitgaande van de met de gemeente afgesproken methode waarbij kentallen per milieucategorie zijn gebruikt).
Ten behoeve van de luchtkwaliteit is er onderzoek uitgevoerd (Luchtkwaliteitonderzoek Wellerwaard, Rapportage in het kader van Titel 5.2 van de Wet milieubeheer, projectnr. 155758, revisie 02 april 2010, Oranjewoud). Doel was om de effecten van de ontwikkeling van de Wellerwaard op de luchtkwaliteit in kaart te brengen. Hierbij is gebruik gemaakt van Pluim Snelweg 1.4 (2009).
De conclusies zijn als volgt:
De ontwikkeling van de Wellerwaard heeft geen overschrijding van de grenswaarden, zoals gesteld in Bijlage 2 van de Wet milieubeheer, tot gevolg. Er wordt voldaan aan de eisen zoals gesteld in Titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen, artikel 5.16, lid 1 onder a. De luchtkwaliteit vormt derhalve geen belemmering voor de ontwikkeling van de Wellerwaard.
In verband met eventuele geurhinder is een geuronderzoek uitgevoerd (Geuronderzoek Wellerwaard, Onderzoek naar de geurbelasting van agrarische inrichtingen op de Wellerwaard te Emmeloord- Kuinderbos, projectnr. 11743-155758, revisie 02, september 2009, Oranjewoud). De conclusie luidt als volgt.
Gezien de nabijheid van agrarische inrichtingen rond het plangebied is het voor de onderbouwing van de ruimtelijke procedure van belang om in te gaan op de mogelijke geurinvloed vanwege deze inrichtingen. Daarom is onderzoek gedaan naar de geurbelasting op het plangebied vanwege nabijgelegen agrarische inrichtingen.
Het plangebied Wellerwaard is gelegen in een niet concentratiegebied. De norm die gesteld is in de Wvg, is voor inrichtingen binnen de bebouwde kom in een niet concentratiegebied 2 odour/ m3 lucht. Voor inrichtingen buiten de bebouwde kom in een niet concentratiegebied geldt een norm van 8 odour/ m3 lucht.
Uit de resultaten blijkt dat de inrichting aan de Oosterringweg 45-47 invloed kan hebben ten aanzien van het aspect geurhinder op het plangebied.
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk om met de berekende situatie om te gaan. Zo kan er op detailniveau (aanpassen parameters) nauwkeuriger bekeken worden wat de invloed van geur is op het plangebied.
Er zijn voldoende mogelijkheden om bij het inrichten van het plangebied rekening te houden met de geurcontouren. Het plaatsen van geurgevoelige objecten dient buiten de geurcirkel plaats te vinden.