direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Wellerwaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00479-VS01

2.5 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie gemeente Noordoostpolder 2030 'ruimte voor kwaliteit'

De door de gemeenteraad in 2002 vastgestelde Toekomstvisie gemeente Noordoostpolder 2030, ruimte voor kwaliteit, geeft uitwerking aan de toekomstbeelden in de vorm van kwaliteitskaarten en een verkenning van de bandbreedte aan mogelijke ontwikkelingen.

In de visie worden drie toekomstbeelden beschreven:

  • "De zelfstandige polder"

De Noordoostpolder blijft vooral zichzelf: een oase van rust en ruimte, waarin landbouw heer en meester is. Dynamiek en groei worden bewust buiten de deur gehouden. Behoud van het oorspronkelijke polderconcept vormt de basis. Het voorzieningenniveau blijft zoals het is en de samenleving vergrijst gestaag. Wel gaat de polder vanwege haar unieke eigen kwaliteit en ligging open voor de dagrecreant.

  • "De wervende polder"

De potenties van de polder als "lusthof" en "tuin" worden ontdekt. Liefhebbers van ruimte en horizon strijken in groter getale neer. De polder krijgt naam en faam als een aantrekkelijke en gevarieerde leefomgeving. De groene kwaliteit van de polder wordt door de overheid sterk verbeterd en voor het overige doet de markt haar werk.

  • "De aangesloten polder"

De polder kiest voor optimale aansluiting op de rest van Nederland. De stedelijke druk van elders wordt gehonoreerd en ingezet om de kwaliteit van de polder als woon- en werkmilieu te verbeteren. De Intercity-halte Emmeloord aan de Zuiderzeespoorlijn en de aansluiting op de A6 en de A50 zijn de motoren achter dit toekomstbeeld. (Opgemerkt wordt dat op het moment van schrijven de Zuiderzeespoorlijn niet meer in beeld is. De ruimtelijke reservering blijft wel bestaan.) De transformatie van een deel van de polder tot een stadslandschap is onvermijdelijk.

De nieuwe koers is gebaseerd op 'de wervende polder', maar heeft een eigen consistentie en past aantrekkelijke elementen uit de andere beelden in. De toekomstvisie moet worden beschouwd als richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen, zo ook voor plan Wellerwaard.

Ambitiedocument Structuurvisie Noordoostpolder

Het ambitiedocument is op 14 juli 2009 door het College van burgemeester en wethouders vastgesteld. Daarmee is het ambitiedocument gereed voor de behandeling in de Commissie Woonomgeving en het overleg met externe partijen.

Het ambitiedocument geeft het inhoudelijke fundament voor de structuurvisie weer. Met daarin:

1. De Basis: een kernachtige samenvatting in woord en beeld van de door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten voor de structuurvisie, ook wel te noemen: de 10 stellingen. De uitgangspunten zijn het resultaat van evaluatie van de toekomstvisie 2030;

2. De Ambities: de ambtelijke en bestuurlijke bezinning op de uit de 10 stellingen (de basis) voortvloeiende ambities, in woord en beeld samengevat;

3. Het Perspectief: de eerste schetsen voor een ruimtelijk-functioneel perspectief voor de Noordoostpolder.

De gemeente Noordoostpolder is eind 2009 gestart met het opstellen van de structuurvisie. Hierin wordt de Corridor, waaronder de Wellerwaard, aangegeven als locatie waar recreatie verder kan ontwikkelen.

Structuurvisie Noordoostpolder (Behoud door ruimte voor ontwikkeling)

Tijdens het opstellen van het onderliggende bestemmingsplan wordt tevens de structuurvisie geactualiseerd. In de structuurvisie voor Noordoostpolder wordt de visie van de gemeente op de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden geschetst.

De structuurvisie bouwt voort op de Toekomstvisie 2030, maar legt nieuwe accenten. Deze nieuwe accenten komen enerzijds voort uit trends en ontwikkelingen die op de gemeente afkomen en anderzijds de opgaven en kansen die deze met zich meebrengen. Daarnaast is de Toekomstvisie 2030 begin 2009 geëvalueerd. Deze evaluatie heeft er toe geleid dat de 10 stellingen die de basis vormden van de Toekomstvisie 2030 zijn gewijzigd door de Raad.

Het eerste deel van de structuurvisie is gereed en vormt de ruimtelijke vertaling van de aangepaste stellingen. Het vormt de basis voor het bestemmingsplan Buitengebied dat parallel aan deze visie is opgesteld en komt tegemoet aan nieuwe ruimtelijke kansen en ontwikkelingen die zich ongetwijfeld de komende jaren zullen voordoen in Noordoostpolder. De structuurvisie wordt in delen vastgesteld. Allereerst wordt de Raad gevraagd haar oordeel te geven over de visie en de globale uitwerking in deelgebieden.

Vervolgens zal de visie verder worden uitgewerkt in een Uitvoeringsprogramma, die ervoor moet zorgen dat het niet bij mooie woorden blijft. Zodra dit Uitvoeringsprogramma is vastgesteld door de Raad is sprake van een structuurvisie die voldoet aan de nieuwe Wet ruimtelijke ordening: een visiedocument dat zelfbindend is voor de gemeente.

De tien stellingen zijn:

  • 1. Noordoostpolder creëert echte ruimte voor ontwikkeling.
  • 2. De gemeente stimuleert, faciliteert en regisseert ontwikkelingen.
  • 3. De essenties van het unieke ontwerp van de gemeente worden bij ontwikkelingen gerespecteerd.
  • 4. Noordoostpolder blijft primair een open agrarisch gebied en geeft ruimte aan duurzame en innovatieve initiatieven.
  • 5. De schaalgrootte van Noordoostpolder biedt de mogelijkheid tot zonering om de juiste functies op de juiste plaats te situeren.
  • 6. ‘Nieuw water’ is zowel noodzaak als kans.
  • 7. Noordoostpolder streeft naar een hoogwaardig woon-, werk- en leefklimaat voor al haar inwoners.
  • 8. Interessante met elkaar verweven combinaties van wonen, recreëren en werken leiden tot differentiatie en een aantrekkelijk ruimtelijk contrast.
  • 9. Noordoostpolder kiest voor leefbare dorpen en wijken met een eigen karakter en voorzieningenniveau.
  • 10. Dorpen en wijken worden geherstructureerd met behoud van de authentieke kwaliteiten.

Woonvisie

In de woonvisie heeft het college de ambitie vastgelegd om meer aandacht voor de doelgroepen in het topsegment te hebben. Naast huisvesting van de lage inkomensgroepen ontplooit de gemeente ook initiatieven in het topsegment voor mensen met hoge inkomens. Voorbeeld van een toevoeging in het topsegment is het project Wellerwaard met grote kavels van gemiddeld circa 1000 m2.


In dit topsegment (het allerduurste koopsegment) worden de kavels grotendeels particulier uitgegeven en is er relatief weinig sprake van projectbouw. De uitgifte van kavels aan particulieren past binnen de trends van individualisering en consumentgericht bouwen.

Om dit voor meerdere particulieren mogelijk te maken wordt ook Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (CPO) mogelijk gemaakt. Dit houdt in dat een groep particulieren gezamenlijk woningen gaat bouwen. Hiermee wordt een kostenvoordeel gecreëerd, het biedt meer variatie in typologie en architectuur en er is meer aandacht voor ecologische en sociale duurzaamheid. Ook zorgt het voor een stimulans voor doorstroming op de woningmarkt.(VROM, 2005, Verslag IPSV Kennisgroep Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).


Daarnaast gaat het gemeentelijk woonbeleid uit van normaliseren en verbijzonderen. Alleen al door de kavelgroottes is er sprake van het toevoegen van een ontbrekende schakel op de bestaande woningmarkt.


De bijzondere woonvormen in de Wellerwaard onderscheiden zich verder door de volgende kenmerken van de reguliere woningbouw in de traditionele nieuwbouwwijken:

  • een hoge natuurwaarde: uniek is dat wonen en natuur met elkaar in verbinding worden gebracht;
  • een deel van de woningen grenst aan openbaar gebied;
  • wonen, omgeven door water, natuur en agrarisch gebied;
  • het rekening houden met individuele wensen ten aanzien van kavelgrootte, vorm, kleurstelling, situering en prijs van het huis;
  • het bedienen van een doelgroep, welke geen plaats heeft kunnen vinden in de uitbreidingsplannen van Emmeloord en de dorpen;
  • het plaats bieden aan mensen in topsegment in kavel en woning op een hoogwaardige bouwlocatie;
  • het ontbreken van een mix van diverse woningsegmenten: in Wellerwaard worden louter vrijstaande woningen en (eventueel) topappartementen gebouwd;
  • de natuur en recreatieve functie nemen een belangrijke plaats in: water, bos en open gebieden wisselen elkaar af.


Omdat het gaat om de huisvesting van een bijzondere doelgroep in het topsegment wordt, om woningmarkttechnische redenen, een relatief bescheiden bouwtempo voorgestaan. Ingevolge de nieuwbouwplanning, behorende bij de woonvisie van de gemeente, wordt daarbij gedacht aan de bouw van gemiddeld 12 à 14 woningen per jaar, te beginnen vanaf 2011.


Concept Milieuplan 2009-2013

Momenteel werkt Noordoostpolder aan het gemeentelijk milieuplan 2009-2013. In het concept van dit plan vormen energiebesparing en opwekking van duurzame energie de speerpunten voor het gemeentelijk milieubeleid van de komende jaren. In het voorjaar van 2010 is het ontwerp-milieuplan gereed om bestuurlijk vastgesteld te worden.


Duurzaam bouwen

Met betrekking tot woningbouw is in het concept-milieuplan de volgende doelstelling opgenomen:


Opwekking van duurzame energie en energiebesparing vormt integraal onderdeel van het plan- en bouwproces. Aanvullende maatregelen worden alleen gestimuleerd, wanneer investering en opbrengst in evenwicht zijn.


Deze doelstelling is bereikt wanneer de volgende resultaten zijn bereikt:

Resultaat  
Nieuwbouwwoningen minstens 10% energiezuiniger zijn dan het Bouwbesluit voorschrijft.  
Toekomstige uitbreidingsplannen rekening houden met zongerichte verkaveling.  
Toepassing van aardwarmte en koude/warmte opslag is gestimuleerd.  
Ambities voor zowel nieuw- als bestaande bouw aan de hand van een integraal waarderingssysteem, zoals GPR gebouw, zijn vastgelegd.  
Particulieren gestimuleerd zijn duurzaam te bouwen.  

Om de doelstellingen en bijhorende resultaten ook daadwerkelijk te bereiken moeten acties uitgevoerd worden. Jaarlijks stelt de gemeente daarvoor het milieuprogramma op. In dat programma worden concrete actiepunten beschreven. Ook wordt het bijbehorend budget vermeld en wie de actie gaat uitvoeren en wanneer. Bij nadere uitwerking van de beoogde ontwikkeling dienen de vastgestelde doelstellingen meegenomen te worden.