direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Sportpark Brilmansdennen
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0168.01BP0005PB01-0301

3.1 Rijksbeleid

3.1.1 Nota Ruimte

De Nota Ruimte is een strategische nota op hoofdlijnen waarin het nationaal ruimtelijke beleid en de bijbehorende doelstellingen tot 2020 (met een doorkijk naar de periode 2020- 2030) zijn opgenomen. Hoofddoel is het scheppen van ruimte voor de ruimtevragende functies met als (sub)doel de bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland. Naast deregulering en decentralisatie hanteert de Nota ontwikkelingsplanologie en uitvoeringsgerichtheid.

Het rijk mengt zich niet in kwesties op microniveau maar stuurt op hoofdlijnen. Het motto is, "Decentraal wat kan, centraal wat moet". De verantwoordelijkheid voor de inrichting van het ruimtelijk gebied wordt neergelegd bij decentrale overheden (provincie en gemeente).

Het kabinet streeft buiten de stedelijke netwerken naar basiskwaliteit en bereikbaarheid voor steden en dorpen. In steden en dorpen wordt het draagvlak voor voorzieningen ondersteund. Het rijk beperkt zich tot het aangeven van kaders en normen. Uitgangspunt is dat iedere gemeente voldoende ruimte wordt geboden om te voorzien in de natuurlijke bevolkingsaanwas. Het is de bedoeling dat nieuwe bebouwing grotendeels geconcentreerd tot stand komt, dat wil zeggen in bestaand bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. De ruimte die in het bestaand stedelijk gebied aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt.

Revitalisering, herstructurering en transformatie van woon- en werkgebieden is cruciaal om de ruimtelijke doelen van het kabinet te halen. Het rijk stimuleert herstructurering en transformatie van zowel (verouderde) wijken als bedrijventerreinen. Daarnaast gaat inbreiding boven uitbreiding.

Onderhavig plan wordt grotendeels gerealiseerd binnen bestaand stedelijk gebied en binnen de reeds aanwezige functie sportpark, terwijl met het plan het aantal Losserse sportvoorzieningen fors wordt uitgebreid. Het plan maakt de benodigde herinrichting van het sportpark Hannekerveld en de realisatie van een kunstgrasveld mogelijk, waardoor intensiever en daarmee duurzamer ruimtegebruik mogelijk is. Het plan draagt bij aan een verbetering van de leefkwaliteit en is daarmee in lijn met het beleid van de rijksoverheid.

3.1.2 Natuurbeschermingswet

De Natura 2000-gebieden vallen in Nederland onder de Natuurbeschermingswet. Deze wet maakt het mogelijk om natuurgebieden en soorten te beschermen. De wet is in 1998 gewijzigd en is alleen gericht op gebiedsbescherming. De bescherming van soorten is geregeld in de Flora- en faunawet.

De wet houdt onder andere in dat voor activiteiten of projecten die schadelijk zijn voor de beschermde natuur een vergunningplicht geldt. Meestal is de provincie het bevoegd gezag, soms het ministerie van LNV.

Op 1 februari 2009 is de wet opnieuw gewijzigd. De wijziging heeft betrekking op het zogenoemde 'bestaand gebruik'. Hieronder vallen activiteiten in en om beschermde Natura 2000-gebieden die al plaatshadden voordat een gebied als beschermd gebied is aangewezen. De wijziging is met name van belang voor provincies (als bevoegd gezag) en voor burgers en bedrijven met bestaand gebruik. De wijzigingen zijn gericht op:

  • Verbetering van de werking van de wet in de praktijk;
  • Verbetering van de aansluiting van de wet bij de Habitatrichtlijn.

In paragraaf 4.2 wordt hier nader op ingegaan.