direct naar inhoud van Artikel 25 Waterstaat - Waterkering
Plan: IJsseldelta-Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991013-OH02

Artikel 25 Waterstaat - Waterkering

25.1 Bestemmingsomschrijving

De voor “Waterstaat - Waterkering” aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor:

  • a. waterkeringen, alsmede de aanleg, het onderhoud en de verbetering van waterkeringen;
  • b. voet- en fietspaden;
  • c. onderhoudspaden en kwelsloten;

met de daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde en voorzieningen.

25.2 Bouwregels
25.2.1 Gebouwen in de bestemming Woongebied

Voor zover de gronden met de bestemming Waterstaat - Waterkering samenvallen met de bestemming Woongebied mogen bouwwerken, met uitzondering van grondverdringende funderingspalen, niet worden gebouwd onder de bovengrens van de Waterkering zoals opgenomen in het Profiel wonen op waterkering zoals opgenomen in de bijlage 6.

25.2.2 Gebouwen in de bestemming Horeca

Voor zover de gronden met de bestemming Waterstaat - Waterkering samenvallen met de bestemming Horeca mogen bouwwerken, met uitzondering van grondverdringende funderingspalen, niet worden gebouwd onder 4,8 m +NAP.

25.3 Specifieke gebruiksregels
25.3.1 Afwegingskader aanlegactiviteiten en flexibiliteitsbepalingen

Een besluit tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor het afwijken van de bouw- of gebruiksregels of voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde of werkzaamheden, dan wel voor het toepassen van een in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid ter plaatse van de in lid 25.1 bedoelde gronden, wordt niet eerder genomen dan nadat advies is gevraagd aan de beheerder van de waterkering.

25.3.2 Profiel waterkering

Voor het profiel van de waterkeringen gelden de volgende regels:

  • a. na zetting en klink heeft een waterkering het profiel overeenkomstig het dwarsprofiel met betrekking tot het ontwerp zoals opgenomen in bijlage 3 van dit plan;
  • b. binnen de bestemming mag van de maten van de in lid a bedoelde dwarsprofielen, zoals maten met betrekking tot kruinbreedte, slootbreedte en –diepte, bermbreedte en –hoogte, maximaal 10% worden afgeweken, met dien verstande dat:
    • 1. in afwijking hiervan ten aanzien van de taludhelling het bepaalde in lid c geldt;
    • 2. in afwijking hiervan ten aanzien van de kruinhoogte het bepaalde in lid d geldt;
  • c. van de maten van de taludhellingen van de in lid a bedoelde dwarsprofielen mag worden afgeweken, met dien verstande dat het talud minder steil mag worden maar niet flauwer dan 1:5;
  • d. van de kruinhoogte van de in lid a bedoelde dwarsprofielen mag niet worden afgeweken;
  • e. de leden b en c hebben geen betrekking op de waterkeringen:
    • 1. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van waterstaat – profiel uitgezonderd';
    • 2. KD1, KD2, KD3 en N11 zoals opgenomen in bijlage 3.
25.3.3 Beplanting in de bestemming Woongebied

Voor zover de gronden met de bestemming Waterstaat - Waterkering samenvallen met de bestemming Woongebied mogen geen houtopstanden of andere diepwortelende beplanting worden aangebracht voor zover hierdoor het hoofdwortelgestel zal reiken tot onder de bovengrens van de Waterkering zoals opgenomen in het Profiel wonen op waterkering zoals opgenomen in de bijlage.

25.3.4 Beplanting in de bestemming Horeca

Voor zover de gronden met de bestemming Waterstaat - Waterkering samenvallen met de bestemming Horeca mogen geen houtopstanden of andere diepwortelende beplanting worden aangebracht voor zover hierdoor het hoofdwortelgestel zal reiken tot onder 4,8 m boven NAP.