direct naar inhoud van 4.3 Monumenten en archeologie
Plan: Buitengebied - Woolde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0048-0301

4.3 Monumenten en archeologie

4.3.1 Monumenten

Hengelo heeft 80 rijksmonumenten (RM), ca. 130 gemeentelijke monumenten (GM) (waarvan 10 met de status voorgedragen), 35 beeldbepalende gemeentelijk karakteristieke panden (BGKP) en een beschermd dorpsgezicht, Tuindorp 't Lansink.

Binnen het plangebied Buitengebied - Woolde bevinden zich geen monumenten of beeldbepalende gemeentelijke karakteristieke panden.

4.3.2 Cultuurhistorie en archeologie

In 1992 is op Malta het Europees verdrag gesloten over het cultureel erfgoed in de bodem, het Verdrag van Valletta genoemd. Doel: bij ruimtelijke planning meer en beter rekening houden met de archeologische waarden die zich in de bodem bevinden. Het verdrag van Malta is vertaald in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg. De wet is op 1 september 2007 in werking getreden.

Uitgangspunt voor het bestemmingsplan is het veiligstellen van de aanwezige (en aangetoonde) en de te verwachten archeologische waarden. Conform het verdrag van Valletta dient gestreefd te worden naar het behoud van archeologische resten in de archeologische verwachtingszones. Voor Hengelo is door middel van het maken van een archeologische verwachtingskaart inzichtelijk gemaakt waar zich archeologische resten kunnen bevinden. Ingrepen die kunnen leiden tot verstoring of vernietiging van de archeologische resten binnen de terreinen van archeologische waarde (AMK-terreinen) dienen zoveel mogelijk te worden voorkomen. In het kader van de Monumentenwet moet hiervoor een vergunning worden aangevraagd.

Op basis van de te verwachte dichtheden aan archeologische resten binnen de diverse verwachtingszones én de mogelijkheden die archeologisch onderzoek biedt om deze resten aan te tonen, wordt een onderzoeksplicht geadviseerd voor ingrepen met een omvang groter dan 2500 m2, waarbinnen een hoge verwachtingswaarde geldt en voor ingrepen groter dan 5000 m2, waarvoor een middelmatige of lage verwachtingswaarde geldt. De minimumonderzoekseis voor een archeologisch onderzoek is een archeologisch bureauonderzoek waarin de ingreep op zijn schadelijkheid wordt beoordeeld en wordt geadviseerd over de noodzaak tot het nemen van vervolgstappen in de vorm van veldonderzoek.

4.3.2.1 Middelhoge verwachtingswaarde

Langs de Kamphorstweg en ten westen van de Brugginksweg is sprake van een middelhoge verwachtingswaarde. De gebieden met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde hebben de dubbel bestemming Waarde - Archeologie middel (binnen kom) gekregen. Werken en werkzaamheden die kunnen leiden tot verstoring van archeologische resten, worden gekoppeld aan een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

4.3.2.2 Hoge verwachtingswaarde

Overwegend ten zuiden van de Deldenerstraat en ten oosten van de Brugginksweg (en voor een klein deel ten westen) liggen gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarde.

In het kader van het bestemmingsplan Gezondheidspark is voor de gronden direct ten zuiden van de Deldenerstraat en overwegend ten oosten van de Brugginksweg in januari 2007 de RAAP-notitie "Plangebied Gezondheidspark, Archeologisch veldonderzoek: een bureauonderzoek en veldtoetsing" opgesteld. Tevens is de RAAP-notitie "Plangebied Gezondheidspark Hengelo: Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek, d.d. 26 november 2007" opgesteld. Uit deze onderzoeken is gebleken dat een aantal zones een hoge archeologische verwachting wordt toegekend. Het gaat om de hogere delen en de directe omgeving van boerderijen.

Het deel van het plangebied met een hoge verwachtingswaarde is gelegen binnen de invloedssfeer van de boerderij Benninck. Met betrekking op dit gebied heeft de provinciaal archeoloog in haar selectiebesluit aangegeven dat karterend booronderzoek in een straal van 200 meter rond de boerderij Benninck moest worden uitgevoerd.

In overleg met RAAP heeft de regioarcheoloog besloten (selectiebesluit) dat de cirkel rond de historische boerderijen teruggebracht kan worden naar 50 meter. De reden daarvoor is dat RAAP een veel te ruime straal heeft gehanteerd en dat uit andere onderzoeken is gebleken dat archeologische resten van oudere voorgangers van de historische boerderijen binnen een straal van maximaal 50 meter rond de historische bekende en deels nog bestaande boerderijen liggen.

In oktober 2008 heeft Oranjewoud een inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven op de locatie Benninck uitgevoerd. In een selectiebesluit heeft de regioarcheoloog op basis van het proefsleuvenonderzoek de locatie Benninck vrijgegeven.

Deze gronden op de locatie Benninck worden in het onderhavige bestemmingsplan derhalve niet verder beschermd.

De overige gronden ten westen van de Brugginksweg met een hoge verwachtingswaarde hebben de besteming Waarde - Archeologie Hoog (binnen kom) gekregen. Werken en werkzaamheden die kunnen leiden tot verstoring van archeologische resten, worden gekoppeld aan een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.