direct naar inhoud van 3.2 Ontwikkelingen buiten het plangebied
Plan: Bedrijventerrein Twentekanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0009-0301

3.2 Ontwikkelingen buiten het plangebied

3.2.1 Doortrekken Diamantstraat

In Structuurvisie Hengelo 2030 is de doortrekking van de Diamantstraat genoemd. Deze doortrekking is een plan voor op de langere termijn. Bij ontwikkeling van Boeldershoek Oost zal de Diamanstraat gedeeltelijk worden doorgetrokken ter ontsluiting van dit bedrijventerrein. Deze weg is geen doorgaande weg naar Twekkelo, alleen ter ontsluiting van Boeldershoek-Oost.

Het bestaande kruispunt Diamantstraat-Boekeloseweg is heringericht. Bij deze herinrichting is rekening gehouden met de toekomstige doortrekking van de Diamantstraat richting Boeldershoek Oost. Deze ontwikkeling heeft als zodanig geen impact op het voorliggende bestemmingsplan.

3.2.2 Laan Hart van Zuid

Het voormalige industrieterrein in Hengelo Zuid zal met het project Hart van Zuid worden gerevitaliseerd. Het plangebied vormt een verbinding tussen het centrum van de stad en de stadsrand.

De belangrijkste infrastructurele verbinding in het project is de aanleg van een brede Laan Hart van Zuid. Deze laan verbindt het bedrijventerrein aan het Twentekanaal met de zuidzijde van het station. Het wordt de hoofdader die het hele gebied moet ontsluiten en omliggende straten moet ontlasten.

De Laan Hart van Zuid takt in het plangebied aan op de Boekeloseweg. Het beoogde profiel en de situering wijken af van de bestaande situatie. Ten behoeve van deze ontwikkeling (uitgezonderd het deel van de Boekeloseweg tussen de T-splitsing met de Wethouder Kampstraat en het Twentekanaal) is het bestemmingsplan Boekeloseweg - Toermalijnstraat vastgesteld in de gemeenteraadvergadering van 9 november 2011. Het bestemmingsplan is op 8 februari 2012 in werking getreden en onherroepelijk geworden.

3.2.3 Parkeerterrein Toermalijnstraat

Met name in de weekenden doet zich op Twentekanaal de situatie voor dat (met name buitenlandse) chauffeurs overnachten. Op dit moment zijn er op het bedrijventerrein geen overnachtingsfaciliteiten (parkeergelegenheid, toilet, douche). Het parkeren gebeurt in het openbare gebied en geeft overlast (parkeren, rommel). De situatie is structureel en daarom is gezocht naar een oplossing. Deze is gevonden in het inrichten van een parkeerterrein aan de Toermalijnstraat. Voor deze ontwikkeling is het bestemmingsplan Boekeloseweg - Toermalijnstraat vastgesteld in de gemeenteraadvergadering van 9 november 2011. Het bestemmingsplan is op 8 februari 2012 in werking getreden en onherroepelijk geworden.

3.2.4 Herontwikkeling TRM terrein

Aan de Onyxstraat is de puinbreker van de Twentse Recycling Maatschappij gevestigd. De verplaatsing van de puinbreker naar het terrein van Twence is niet haalbaar gebleken. De wens bestaat om te komen tot een betere inpassing van het bedrijf in dit gebied. Het bedrijf veroorzaakt in de huidige situatie overlast op andere bedrijven. Een deel van de oplossing voor het terugdringen van de overlast ligt in het handhaven van de milieuvoorschriften van het bedrijf, een deel van de oplossing zal bestaan uit een fysieke herinrichting van het bedrijf. Voor deze ontwikkeling is het bestemmingsplan Boekeloseweg - Toermalijnstraat vastgesteld in de gemeenteraadvergadering van 9 november 2011. Het bestemmingsplan is op 8 februari 2012 in werking getreden en onherroepelijk geworden.

3.2.5 Technology Center AkzoNobel

Het terrein van Technology Center AkzoNobel wordt herontwikkeld voor kantoren en bedrijvigheid. Qua maat en schaal sluit deze bebouwing aan op de bestaande bebouwing van het Technology Center. De ontsluiting vindt plaats op de Boortorenweg. Tevens is via dit terrein een ontsluiting vanaf de Boortorenweg naar Boeldershoek-Oost en de Diamantstraat mogelijk. De wijziging ten opzichte van het vigerende plan bestaat uit een verruiming van de bouwmogelijkheden. Ook wordt het mogelijk om binnen de bestemming andere functies, zoals wegen, groen en water te realiseren, waarmee een optimale invulling mogelijk is. De toegestane milieucategorieën zijn afgestemd op de omgeving, waarbij rekening is gehouden met de in het buitengebied aanwezige woningen. Ook deze ontwikkeling valt buiten de kaders van het actualisatieplan en wordt door middel van een separate bestemmingsplanprocedure gefaciliteerd.

3.2.6 Noordelijke Kanaalzone

De herontwikkeling van de Noordelijke Kanaalzone betreft waarschijnlijk het nieuwe complex voor Stork Thermeq B.V. direct ten noorden van het kanaal en kleinschalige bedrijfsbebouwing ten zuiden van de woonbebouwing. Deze ontwikkeling valt buiten de kaders van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Twentekanaal. Er zal een afzonderijke bestemmingsplanprocedure worden doorlopen voor deze ontwikkeling.