direct naar inhoud van 5.3 Planopzet
Plan: `t Weusthag
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0164.BP0008-0301

5.3 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.

5.3.1 Inleidende regels

Hoofdstuk I bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

5.3.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

5.3.1.2 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

5.3.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk II van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende bestemmingen en dubbelbestemmingen toegelicht.

5.3.2.1 Agrarisch

De gronden met de bestemming 'Agrarisch' zijn bestemd voor agrarisch gebruik waarbij bebouwing is toegestaan ten behoeve van de agrarische bedrijfvoering, niet zijnde intensief. Bij elk agrarisch bedrijf is één bedrijfswoning toegestaan. Deze bestemming is opgenomen voor de 4 agrarische bedrijven die aanwezig zijn in het plangebied. Ten behoeve van de in het plangebied aanwezige kwekerij is de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - kwekerij' opgenomen. In het plangebied zijn verder verspreid nog een aantal veldschuren aanwezig. Hiervoor is de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - veldschuur' opgenomen zodat specifiek voor de veldschuren regels gesteld kunnen worden ten aanzien van het bouwen. Aangezien er in het plangebied ook een gronddepot aanwezig is, is deze ook bestemd met de aanduiding 'gronddepot'. Aan de Torenlaan wordt ook een perceel benut voor de boomteelt. Hiervoor is de aanduiding 'bomenteelt' in het plan opgenomen.

5.3.2.2 Bedrijf

Op de gronden met de bestemming 'Bedrijf' is het toegestaan om

5.3.2.3 Bedrijf-Nutsvoorziening

De gronden met de bestemming 'Bedrijf - Nutsvoorziening' zijn bestemd voor het waterwinpunt van Vitens in het Weusthag. Deze gronden mogen ook alleen ten behoeve hiervan worden gebruikt. Naast de bebouwing binnen het bouwvlak zijn buiten het bouwvlak ook waterwinputten toegestaan.

5.3.2.4 Bos

Op de gronden met de bestemming 'Bos' is het niet toegestaan om gebouwen op te richten. Wel zijn bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan.

5.3.2.5 Cultuur en ontspanning

Op de gronden met de bestemming 'Cultuur en ontspanning' is de kinderboerderij gevestigd met het hierbij gelegen Natuur- en milieu-educatie centrum. Gelet op de gewenste flexibiliteit is ervoor gekozen om het oprichten van dierenverblijven ook buiten het bouwvlak toe te staan, zij het met een maximale gezamenlijke oppervlakte van 400m2.

5.3.2.6 Groen

Op de gronden met de bestemming 'Groen' is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, trapveldjes, speelplekken, speelterreinen, sport-, spel- en jeugdvoorzieningen e.d.) aan te leggen en in stand te houden. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer zijn niet toegestaan. In het plangebied is ook een mast voor mobiele telecommunicatie vergund. Hiervoor is de aanduiding 'zend-/ontvangstinstallatie' in het plan toegevoegd.

Aan de Houtmaatweg is een perceel in bruikleen van 't Geerdink met daarop een paardenbak. Om deze voorziening te faciliteren, is aan het plan de aanduiding 'sport' toegevoegd aan het betreffende perceel.

5.3.2.7 Horeca

Op de gronden met de bestemming 'Horeca' is de uitspanning de Houtmaat gevestigd. Hier is het toegestaan om vergaderingen, feesten en recepties te houden. Bij de Houtmaat is één bedrijfswoning toegestaan. Deze dient wel binnen het aanduidingsvlak 'bedrijfswoning' te vallen.

5.3.2.8 Kantoor

Op de gronden met de bestemming 'Kantoor' is het toegestaan om het gebouw of een gedeelte van het gebouw te gebruiken voor de bedrijfsmatige uitoefening van administratieve werkzaamheden en voor zakelijke dienstverlening. De Dijksweg 35 is het enige perceel met deze bestemming. Hier is dan ook het kantoor gevestigd van een bouw/sloop bedrijf.

5.3.2.9 Maatschappelijk

De gronden met de bestemming 'Maatschappelijk' zijn bedoeld voor het verlenen van diensten in de medische, sociale, educatieve, culturele, religieuze en administratieve sfeer en andere vormen van dienstverlening, die een min of meer openbaar karakter hebben als ook ondergeschikte horeca ten dienste van deze voorzieningen, met uitzondering van een seksinrichting. In het plangebied 't Weusthag hebben de aanwezige scoutingverenigingen, scholen en stichtingen deze bestemming gekregen. De scholen kunnen uitsluitend worden opgericht ter plaatse van de aanduiding 'onderwijs'. De aanduiding 'verenigingsleven' is in het plan opgenomen voor de verenigingen. De in het plangebied gelegen stichting 't Geerdink is vanwege het maatschappelijke karakter van de werkzaamheden ook opgenomen onder de bestemming Maatschappelijk.

5.3.2.10 Recreatie

De gronden met de bestemming 'Recreatie' zijn bestemd voor recreatieve activiteiten. De forellenvisserij en het gebied rondom de Houtmaat hebben deze bestemming gekregen. Ook liggen er enkele volkstuinen binnen het plangebied welke de bestemming Recreatie hebben gekregen met de aanduiding 'volkstuin' als toevoeging.

5.3.2.11 Sport

De gronden met de bestemming 'Sport' regelt de in het plangebied gelegen sportvelden ten behoeve van balsport, de sporthal, sportscholen, tennisbanen, skeeler/schaatsbaan en de manege.

5.3.2.12 Verkeer

Op de gronden met de bestemming 'Verkeer' is de Rijksweg A1 toegestaan met de daarbij horende voorzieningen zoals op-en afritten en bruggen.

5.3.2.13 Verkeer-Verblijfsgebied

Op de gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' is het toegestaan om wegen, straten, paden en voet- en fietspaden te realiseren. Ter plaatse zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn bouwwerken geen gebouw zijnde toegestaan; aan de plaats en afmeting hiervan kunnen nadere eisen worden gesteld.

5.3.2.14 Water

Op de gronden met de bestemming 'Water' is het toegestaan om waterlopen en waterpartijen aan te leggen en kunnen de gronden gebruikt worden voor voorzieningen ten behoeve van afvoer, berging en infiltratie van hemelwater, de waterhuishouding en waterberging. Daarnaast zijn ondergeschikte functies, zoals groen- en speelvoorzieningen en bruggen en taluds toegestaan.
Ter plaatse van de aanduiding 'horeca' is een prieel toegestaan ten behoeve van de Houtmaat.

5.3.2.15 Wonen

Op de gronden met de bestemming 'Wonen' is het toegestaan om woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep met daaraan ondergeschikte functies te realiseren. Het splitsen van woningen en het toevoegen van nieuwe woningen is binnen het plangebied niet zonder meer wenselijk. Om die reden is binnen deze bestemming op elk perceel het maximaal toegestane aantal wooneenheden aangegeven.

5.3.2.16 Waarde - Archeologie Hoog (binnen kom)

Op de gronden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie Hoog (binnen kom)' zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van archeologische waarden.

5.3.2.17 Waarde - Archeologie Middel (binnen kom)

Op de gronden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie Middel (binnen kom)' zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van archeologische waarden.

5.3.2.18 Waterstaat - Keur

De gronden met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Keur' zijn mede bestemd voor het onderhoud van naastgelegen watergang. Voor het uitvoeren van werkzaamheden in deze dubbelbestemming ten behoeve van de onderliggende enkelbestemming, dient eerst advies te worden ingewonnen van de beheerder van de watergang, in dit geval het Waterschap Regge en Dinkel.

5.3.3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

5.3.3.1 Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

5.3.3.2 Algemene bouwregels

In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.

5.3.3.3 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

5.3.3.4 Algemene aanduidingsregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot de gebruikte aanduidingen.

Er zijn in het gehele plangebied vier algemene aanduiding (met bijbehorende regels) opgenomen;

  • 'milieuzone - waterwingebied'. Deze aanduiding dient ter bescherming van de gronden direct rondom het waterwinpunt. Naast de aangewezen bestemming zijn de gronden bestemd voor het behoud en herstel van de drinkwatervoorziening waaronder begrepen de winning en de bewerking van drinkwater. Dit wordt in de regels gewaarborgd.
  • 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied'. Deze aanduiding dient ter bescherming van de kwaliteit van het grondwater als onderdeel van de drinkwatervoorziening en voor de waterhuishouding. In deze aanduiding zijn regels opgenomen die de bouw- en gebruiksmogelijkheden vanwege dit belang beperken.
  • 'milieuzone - intrekgebied'. De gronden met deze aanduiding zijn bestemd voor de bescherming en veiligstelling van de kwaliteit van het grondwater. In deze aanduiding zijn regels opgenomen die de bouw- en gebruiksmogelijkheden vanwege dit belang beperken.
  • 'vrijwaringszone - weg'. Deze aanduiding regelt een bebouwingsvrije zone zodat een eventuele aanpassing van de Rijksweg zo min mogelijk wordt belemmerd.
5.3.3.5 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is opgenomen aan welke voorwaarden moet worden voldaan ingeval gebruik gemaakt wordt van de wijzigingsmogelijkheden.

5.3.3.6 Algemene procedureregels

In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het verlenen van een afwijking of een Omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

5.3.4 Overgangs- en slotregels
5.3.4.1 Overgangsrecht

Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

5.3.4.2 Slotregel

In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.