direct naar inhoud van 7.1 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Buitengebied 2009, wijziging Ligtenbergerweg 19
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0163.WPBULIGTENBW19-VG01

7.1 Archeologie en cultuurhistorie

Op grond van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) dient bij ruimtelijke plannen rekening gehouden te worden met de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische waarden. In het kader van de Wamz dienen gemeenten er voor te zorgen dat de archeologische waarden en verwachtingen binnen de gemeente bekend zijn. De gemeente Hellendoorn heeft momenteel nog niet de beschikking over eigen archeologisch beleid.

Op basis van de Omgevingsvisie Overijssel ligt het plangebied in een zone met een hoge archeologische verwachting. In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 heeft het plangebied daarnaast de dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde" gekregen. Artikel 23.2.2 (bouwen ten behoeve van de andere bestemmingen) van dat bestemmingsplan geeft de voorwaarden weer wanneer een archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Het voorgenomen plan voldoet niet aan de voorwaarden zoals omschreven in artikel 23.2.2. van het bestemmingsplan Buitengebied 2009 en derhalve is archeologisch onderzoek noodzakelijk.

Gelet op het feit dat het plangebied in de huidige situatie al grotendeels bebouwd is, is het de verwachting dat het 'bodemarchief' reeds verstoord is. Daar komt bij dat het voorgenomen plan de realisatie van een nieuwe woning met beperkte footprint (circa 140 m2) betreft en het de verwachting is dat een kartering voor een dergelijk gebied weinig op zou leveren. De gemeente acht het derhalve niet noodzakelijk om een archeologisch onderzoek uit te voeren.

Omdat nooit volledig uitgesloten kan worden dat alsnog een archeologische vondst wordt gedaan, is het van belang om te weten dat de uitvoerder van het grondwerk verplicht is om archeologische vondsten te melden bij het bevoegd gezag, zoals aangegeven in de Monumentenwet 1988, Wamz artikel 53, 56-8.

Behalve een waardevol bodemarchief kan er ook sprake zijn waardevolle bebouwing. Het kan daarbij gaan om rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten. Rijksmonumenten zijn beschermd op basis van de Monumentenwet (1988). Gemeentelijke monumenten zijn beschermd op basis van de gemeentelijke monumentenverordening. Het vertalen van deze regelgeving in het bestemmingsplan zou tot dubbele regelgeving leiden, hetgeen ongewenst is. Er bevinden zich geen monumentale panden binnen het plangebied.

De aspecten archeologie en cultuurhistorie vormen geen belemmering voor de ontwikkeling van het plan.