direct naar inhoud van 3.2 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Radewijk, Radewijkerweg 54
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00148-VG01

3.2 Cultuurhistorie en archeologie

In 1992 is het Europese Verdrag van Valletta/Verdrag van Malta gesloten. Bedoeling van het verdrag is om de archeologische waarden in de bodem zoveel mogelijk te beschermen door ze in de bodem (in situ) te behouden. Het verdrag heeft in Nederland geleid tot de Wet op de archeologische monumentenzorg (WAMZ) die in 2007 van kracht is geworden. De wet verplicht gemeenten om bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening te houden met belangrijke archeologische waarden die zich in de bodem kunnen bevinden. De belangrijkste uitgangspunten van de WAMZ zijn:

  • archeologische waarden moeten zo veel mogelijk in de bodem (in situ) worden bewaard;
  • archeologie moet tijdig worden meegenomen in de ruimtelijke planvorming;
  • de veroorzaker betaalt de kosten van archeologisch onderzoek en noodzakelijke volwaardige opgravingen, voorzover die kosten redelijkerwijs kunnen worden toegerekend aan de verstoorder.

De gemeente dient daarom bij ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Monumentenwet 1988

Met de invoering van de WAMZ is de Monumentenwet 1988 gewijzigd. Deze wet is gericht op het behoud van bouwkundige monumenten, zoals gebouwen en bouwwerken, het behoud van archeologische monumenten en landschappelijke monumenten en de bescherming van beschermde stads- en dorpsgezichten.

In het algemeen zijn er rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten te onderscheiden. Een rijksmonument kan daarbij gedefinieerd worden als: "een onroerend goed dat om haar cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid is aangewezen om te worden beschermd en behouden te blijven".

Overeenkomstig de Monumentenwet wordt hierin onderscheid gemaakt tussen:

  • bouwkundige monumenten;
  • archeologische monumenten;
  • landschappelijke elementen en structuren.

Archeologische beleidskaart Gemeente Hardenberg

Op de archeologische beleidskaart van de gemeente is te zien welke verwachtingswaarde een plangebied heeft. Aan de verwachtingswaarde zijn beleidsmaatregelen gekoppeld. Voor een gebied met een hoge verwachtingswaarde moet (bij een kleine ontwikkeling) eerder onderzoek uitgevoerd worden dan bij een gebied met een lagere waarde. Ook zijn er gebieden met een lage archeologische verwachting waarvoor geen archeologische voorschriften gelden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook die delen van de kernen die volgens opgave van de gemeente Hardenberg al verstoord zijn. Deze gebieden zijn ingetekend op de beleidskaart en hebben een lage verwachting gekregen.

In onderhavig plangebied is sprake van: "Waarde - archeologie 4 (onderzoeksgebied B) 500 m2", wat inhoudt dat er bij een ontwikkeling met grondverstorende activiteiten van meer dan 500 m2, onderzoek moet plaatsvinden. Aangezien er in dit plan geen sprake is van grondroerende activiteiten is er geen sprake van archeologisch onderzoek in het kader van dit bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00148-VG01_0002.png"

Uitsnede verwachtingskaart, roze arcering: "Waarde - archeologie 4 (onderzoeksgebied B) 500 m2" (perceel met blauw aangegeven).

In het plangebied komen geen archeologische of Rijksmonumenten voor.

Gemeentelijke monumenten

Er zijn ook gemeentelijke monumenten in Nederland. Deze hebben geen nationale betekenis, maar zijn wel van belang voor een gemeente of regio. Het pand aan de Radewijkerweg valt daar niet onder.

Archeologische waarden

Uit het oogpunt van archeologie zijn er geen belemmeringen voor deze herziening van het bestemmingsplan.