direct naar inhoud van 6.2 Toekomstige situatie
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied Gramsbergen, Engeland 6 Ane
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01

6.2 Toekomstige situatie

6.2.1 Uitgangspunten inrichting agrarisch erf

De hoofdfunctie van het erf aan de Engeland 6 is de agrarische functie. Initiatiefnemer is voornemens om het jongvee opfokbedrijf aan de Engeland 6 voort te zetten in combinatie met de teelt van graan en korrel c.q. snijmaïs en gras op stam. Ten behoeve van het agrarisch bedrijf wordt de huidige agrarische stal gerenoveerd en vergroot en wordt er een werktuigenberging opgericht voor de opslag van machines, gereedschap en hooibalen. Tevens zal hier een overdekte opslag voor vaste mest in gerealiseerd worden. De bestaande bedrijfswoning zal gesloopt worden en vervangen worden door een nieuwe woning van 1325 m³ (inclusief overkappingen)

Naast de agrarische activiteiten worden en ook enkele verbrede niet-agrarische nevenactiviteiten opgestart. Er zal een gebouw worden opgericht waarin een open-atelier gevestigd wordt. Ook zal een gebouw worden opgericht met therapeutische functie. Dit gebouw is enkel ten behoeve van dagbesteding en niet ten behoeve van intramurale zorg. De verbrede nevenactiviteiten activiteiten zijn ondergeschikt aan de agrarische hoofdfunctie op het erf aan de Engeland 6.

6.2.1.1 Uitgangspunten/wensen initiatiefnemer

Initiatiefnemer heeft een aantal uitgangspunten/wensen geformuleerd die zij graag in het plan zien terugkomen. Deze uitgangspunten/wensen zijn:

  • Bestaand woonhuis slopen en een nieuw woonhuis terugbouwen op erf;
  • Houtgestookte verwarmingsinstallatie moet in een nieuw gebouw worden gerealiseerd;
  • Bestaande schuur t.b.v. jongvee-opfok vergroten naar een volwaardige jongvee-opfokstal;
  • Sloop bestaande kleine schuur;
  • Één nieuwe schuur voor werktuigen gecombineerd met een overkapte mestplaats/opslag hooibalen;
  • Één nieuw gebouw t.b.v. een therapeutische functie/ tweekamer bed &breakfast accommodatie;
  • Één nieuw gebouw t.b.v. een open-atelier;
  • Publieksruimtes waaronder het open-atelier en het gebouw voor de therapeutische functie/ tweekamer bed &breakfast accommodatie dienen van privédeel (woning en privétuin) afgeschermd te zijn t.b.v. privacy;
  • Extra toegangsweg ('vuile weg'), voor het agrarisch bedrijf;
  • Vanuit schuur jongvee-opfok directe toegang dieren op kalverweide,vanuit kalverweide tunnel onder 'vuile weg' die toegang geeft tot ernaast gelegen weiden;
  • Parkeermogelijkheid op erf;
  • Onderhoudsvriendelijke tuin;
  • Ruim terras aan achterzijde woning;
  • Uitzicht vanuit woning op landschap (richting Engelandsche Bos);
  • In de nabije toekomst het bedrijf integreren in de nieuwe natuur die de gemeente Hardenberg wil creëren in de omgeving Engeland-Molengoot.

De bovenstaande uitgangspunten/wensen leiden tot de volgende concrete (nieuwe) bebouwing:

  • Bestaande bedrijfswoning slopen en nieuwe bedrijfswoning terugbouwen (oppervlakte incl. overkappingen 240,76 m², inhoud incl. overkappingen 1325 m³);
  • Bestaande stal renoveren en vergroten t.b.v. jongvee (oppervlakte incl. overkappingen 911,55 m², inhoud incl. overkappingen 5549 m³);
  • Een nieuwe werktuigenberging (oppervlakte incl. overkappingen 590 m² , inhoud incl. overkappingen 3142 m³);
  • Open-atelier (oppervlakte incl. overkappingen 113,12 m², inhoud incl. overkappingen 568 m³).
  • Gebouw t.b.v. dagbesteding voor therapeutische functie/ tweekamer bed & breakfast accommodatie (oppervlakte ongeveer 150 m²).

In figuur 6.6. is de huidige situering van de bestaande gebouwen schematisch weergegeven. De toekomstige situering van de gebouwen is ook al weergegeven op deze schets. Verder is hierin weergegeven welke gronden initiatiefnemer graag wil kopen van de gemeente Hardenberg. Het grondeigendom van de initiatiefnemer en het aan te kopen perceel van de gemeente Hardenberg vormen in het onderhavige geval het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0021.png"

Figuur 6.6. Huidige bebouwing in plangebied (Bron: Odin Landschapontwerpers BV)

Door het oprichten van enkele gebouwen die niet binnen de huidige bestemmings passen (groter woonhuis, atelier en een multifunctioneel gebouw t.b.v. therapeutische functie/ tweekamer bed & breakfast accommodatie) is een impuls in de ruimtelijke kwaliteit een vereiste. Door middel van een erfstructuurplan wordt het erf en de daarop geprojecteerde bebouwing op een verantwoorde wijze ingepast in het landschap. Als grondlegger voor het erfstructuurplan wordt de karakteristiek en opbouw van de erven in het essen-kampenlandschap gebruikt. Op deze wijze sluit de inrichting van het erf aan bij het karakter van het landschap. Het erfstructuurplan is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting. Onderdeel van het erfstructuurplan is een beplantingsplan. Deze is opgenomen in Bijlage 4 van deze toelichting.

6.2.2 Erfstructuur

De situering van bebouwing is van groot belang voor de structuur van het erf. Het woonhuis is het hoofdgebouw en met de komst van een nieuw woonhuis en nieuwe bijgebouwen (atelier) zal de schuur minder prominent aanwezig zijn op het erf. Door de losse strooiing van de gebouwen te verweven met landschapsstructuren wordt een bijdrage aan het kenmerkende, rafelige silhouet van de erven in het kampenlandschap gedaan.

Typerend voor de oudere erven is één centrale toegangsweg die leidt naar de centrale ruimte op het erf. Deze ruimte koppelt de gebouwen als het ware aan elkaar. De oorspronkelijke toegangsweg tot het erf blijft op de locatie van de bestaande weg. Langs deze toegangsweg staan enkele oude zomereiken, deze dienen te worden behouden en geven extra accent aan deze toegang. De jongere eiken worden deels verplaatst. Op deze wijze ontstaat een groep eiken voor het erf in plaats van een onregelmatige laan. Vanuit de huidige functies op de erven is het gewenst om een ‘vuile weg’ te realiseren t.b.v. landbouwverkeer. Deze weg is aan de zijkant van het erf gesitueerd en is ondergeschikt aan de centrale toegang tot het erf bij het woonhuis.

Naast de losse strooiing van bebouwing dragen de solitaire bomen op en rondom het erf bij aan het rafelige silhouet van het erf. De solitaire bomen verzachten de begrenzing van het bebouwde erf en het landschap. Dit komt doordat ze zowel op het erf als in het landschap staan. Als soort is er gekozen voor de zomereik. Op het erf komt ter plaatse van de centrale toegang een rode beuk te staan. Deze legt een accent op de belangrijkste entree tot het erf en vormt de ‘eyecatcher’ van het erf.

6.2.3 Erfinrichting

Het erf is ingedeeld in een woongedeelte en werkgedeelte waarbinnen de volgende onderdelen gesitueerd zijn:

Karakteristiek bij de oudere erven is de hoogstamfruitgaard. Deze wordt bij de nieuwe erfinrichting gesitueerd aan de voorzijde van het erf. De fruitgaard wordt benut als een kalverweide die omsloten wordt met een beukenhaag. De kalverweide is opgedeeld door een zogenaamde 'vuile weg'. Een koetunnel (niet zichtbaar vanaf de Engeland) verbindt beide weiden met elkaar.

De auto’s die op het erf geparkeerd gaan worden dienen zoveel mogelijk uit het zicht van haar omgeving onttrokken te worden. Op het erf zijn de parkeerplekken voor de jongveeschuur en deels achter het open-atelier. De auto’s staan hier achter de 1.00 meter hoge beukenhaag, uit zicht van omgeving. In figuur 6.7 is de erfinrichting schematisch weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0022.png"

Figuur 6.7. Schematisch weergegeven erfinrichting van het perceel Engeland 6 te Ane (Bron: Odin Landschapontwerpers BV)

Aan de achterzijde van het huis komt de privétuin. Deze tuin wordt gescheiden van het werkerf doormiddel van een haag. Vanuit de wens “wonen” in het landschap is er aan de woning een terras in de vorm van een vlonder. Deze grenst direct aan het grasland. Het ontwerp van de vlonder dient in samenspraak met de architectuur van het gebouw te worden vormgegeven.

6.2.4 Bebouwing

Het ontwikkelen van het erf biedt kansen voor de architectuur. Het toepassen van gedekte kleuren en natuurlijke materialen is hierbij een uitgangspunt. Hierdoor ontstaat er samenhang met het landschap. De oude bebouwing in dit landschap is veelal sober en functioneel van aard. In figuur 6.7 is weergegeven welke bebouwing waar zal worden opgericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0023.png"

Figuur 6.8. Op te richten bebouwing op het perceel (Bron: Odin Landschapontwerpers BV)

6.2.4.1 Woning

De woning zal qua vormgeving en architectuur het hoofdgebouw en daarmee het belangrijkste gebouw op het erf worden. De woning ligt voor op het erf en zal georiënteerd op de weg komen te liggen. De woning heeft een inhoud van 1325 m³ (inclusief overkappingen) en voldoet aan de eisen die de gemeente Hardenberg heeft opgesteld in de welstandsnota. De woning, en de overige bebouwing, zijn reeds goedgekeurd door de welstandscommissie (m.u.v. het therapeutische/bed & breakfast gebouw). In figuur 6.9. is een uitsnede van de goedgekeurde bouwtekening van de woning opgenomen. De eerste afbeelding is het zicht op de woning vanaf de Engeland.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0024.png"

Figuur 6.8. Aanzichten nieuwe woning (Bron: Bouwbureau Jansman)

6.2.4.2 Overige bebouwing

Zoals eerder aangegeven worden er ook enkele gebouwen gerealiseerd ten behoeve van de agrarische functie of ten behoeve van een verbrede (agrarische) nevenactiviteit (atelier en therapie/ bed & breakfast).

De bestaande stal zal gerenoveerd en vergroot worden. De stal zal ruimte bieden aan ongeveer 100 stuks jongvee. Tevens zal een gedeelte dienst gaan doen als garage en berging ten behoeve van de woonfunctie. In figuur 6.10. is een uitsnede van de bouwtekening voor de stal opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0025.png"

Figuur 6.10. Uitsnede te renoveren stal t.b.v. jongvee (Bron: Bouwbureau Jansman)

Naast de stal zal er ook een werktuigenberging gerealiseerd worden voor de opslag van machines en gereedschap. In deze werktuigenberging wordt verder een vaste, overdekte mestopslag gebouwd en in een aparte ruimte zal een houtgestookte verwarmingsinstallatie gerealiseerd worden. Tevens zal in deze schuur de opslag van hooibalen plaatsvinden. In figuur 6.11. is een uitsnede van de aanzichten behorende bij de bouwtekening voor de werktuigenberging opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0026.png"

Figuur 6.11. Aanzichten werktuigenberging (Bron: Bouwbureau Jansman)

In het onderhavige plan is meermaals gesproken over verbrede nevenactiviteiten bij een agrarisch bedrijf. Men is voornemens om een gebouw op te richten in de vorm van een hooischuur ten behoeve van een open-atelier. Het kleurgebruik van dit gebouw sluit aan bij het kleurgebruik van de woning. In figuur 6.12 zijn enkele aanzichten van het open-atelier opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00056-VG01_0027.png"

Figuur 6.12. Aanzicht open-atelier in de vorm van een hooischuur (Bron: Bouwbureau Jansman)

Naast het open-atelier is initiatiefnemer ook voornemens om een gebouw op te richten ten behoeve van o.a. 'verliesverwerking' en wordt er een koetunnel aangelegd. De koetunnel is bedoeld als verbinding tussen de kalverweiden die voor op het perceel gelegen zijn.

Het nieuwe gebouw ten behoeve van 'verliesverwerking' krijgt een therapeutische functie maar zal ook geschikt worden gemaakt voor bed & breakfast. Wat betreft de therapeutische functie richt men zich enkel op dagbesteding voor mensen met 'verliesverwerking'. Vanuit het gebouw is er uitzicht op de weilanden langs de molengoot. Gezien de omvang van het gehele project wordt het zorggebouw niet direct gerealiseerd maar zullen eerst de voornaamste functies zoals hierboven genoemd gerealiseerd worden.