direct naar inhoud van 4.2 Provinciaal beleid
Plan: Haaksbergen Dorp, deelplan Hassinkbrink, partiële herziening Hassinkborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1062-0001

4.2 Provinciaal beleid

Het provinciaal beleid is vastgelegd in de 'Omgevingsvisie Overijssel', uitgebracht in mei 2009. De omgevingsvisie presenteert en agendeert de visie, de beleidskeuzes én de uitvoeringstrategie op het hele ruimtelijk-fysieke domein van de provincie Overijssel.

De visie van het beleidsdocument komt voort uit de ambitie van Overijsel om een vitale samenleving tot ontplooiing te laten komen in een mooi landschap. Een samenleving te creëren en te behouden, waarin alle Overijsselaars zich thuis voelen en participeren. Met bloeiende steden als motoren voor cultuur en werkgelegenheid, ingebed in een landschap, waarin wonen, natuur, landbouw en water elkaar versterken.

Bij de totstandkoming van de visie is de mening van de inwoners van Overijssel meegenomen. Uit onderzoek onder de inwoners is gebleken dat de stimulering van werkgelegenheid en het behoud van het Overijsselse landschap en de natuur als speerpunten worden aangemerkt. Daarmee leggen zij bij de provincie de uitdaging neer om een ontwikkelingsperspectief, beleid en instrumentarium te kiezen waarmee ruimte wordt geboden aan sociaal economische ontwikkeling en tegelijkertijd de kwaliteit van het Overijsselse landschap wordt versterkt.

Bij het maken van beleidskeuzes en het opstellen van de uitvoeringsstrategie is gebruik gemaakt van verschillende mogelijke scenario's voor de provincie met een doorkijk naar 2030-2050. In alle scenario's neemt de werkgelegenheid in landbouw en nijverheid af, terwijl de dienstverlening groeit. Vanwege de afname van de beroepsbevolking is de uitdaging om te voorzien in genoeg en goed geschoold personeel, zodat de transitie naar een kennisintensieve economie sociaal vorm kan krijgen. De provincie is verantwoordelijk voor deze ruimtelijk economische ontwikkelingsperspectieven en de realisatie daarvan. Door het opstellen van een uitvoeringsstrategie wordt richting gegeven aan de ruimtelijke economische ontwikkelingsperspectieven. Navolgend de pijlers die van belang zijn voor de ontwikkeling van Hassinkbrink te Haaksbergen. Per pijler zal aangegeven worden welke bijdrage de ontwikkeling van de leer- en werklocatie Hassinkbrink levert en op welke wijze de ontwikkeling aansluit bij het provinciale beleid.


1. woonomgeving

Aantrekkelijke en gevarieerde woonmilieus bij voldoende en flexibel aanbod en met de beschikbaarheid over hoogwaardige voorzieningen.

Met betrekking tot het aspect 'woonomgeving' zorgt het plan Hassinkbrink voor een verruiming van het aanbod van hoogwaardige voorzieningen. Door het mogelijk maken van zowel onderwijs, als sport en andere dienstverlenende functies kan het terrein de aantrekkelijkheid van de nieuwbouwwijk vergroten.

2. (binnen)steden en landschap

Behoud en versterken van de verscheidenheid en identiteit van (binnen-)stedelijke kwaliteit en mooie landschappen in het buitengebied. Versterken identiteit en onderlinge diversiteit van landschappen en dorpen.

Aangezien het project Hassinkbrink door diverse landschappen wordt omringt, zoals het woon-, het werk- en het natuurlandschap, heeft het plan juist gezocht naar de samenhang van het project, waarbij het behoud van de landschappelijke kwaliteit als uitgangspunt is genomen. Het behoud van landschappelijke kwaliteit komt terug uit de omringende groenzone en de 'brink' als middelpunt van het plan. Oude stedenbouwkundige structuren zorgen voor een juiste samenhang met de omgeving.

3. economie en vestigingsklimaat

een vitale en zichzelf vernieuwende regionale economie, met voldoende en diverse vestigingsmogelijkheden voor kennisintensieve maakindustrie en MKB:

- Vitale werklocaties, die aansluiten bij de vraag van ondernemingen;

- Ontwikkelingsmogelijkheden en kwaliteitsverbetering toerisme en vrije tijdsbesteding.

Door de diversiteit aan functies die het bestemmingsplan binnen Hassinkbrink mogelijk maakt, kan er met zekerheid gesproken worden over een vitale werklocatie. Door een juist onderscheid te maken in functies, kan samenhang tussen de functies op het terrein de juiste meerwaarde creëren. Functies die elkaar kunnen aanvullen en versterken.

4. bereikbaarheid

goede bereikbaarheid voor het autoverkeer, vergroten van kwaliteit en aandeel openbaar vervoer en fietsverkeer.

Bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan is de aandacht uitgegaan naar langzaamverkeers-routes en een juiste aansluiting hierop bij de invulling van een gedeelte van het gebied als schoolocatie. Door het mogelijk maken van een kiss- en ride-strook wordt er zorg gedragen voor een optimale en veilige ontsluiting van autoverkeer.

5. natuur

Behoud en versterking van de rijkdom aan plant- en diersoorten (biodiversiteit):

- vitaal en samenhangend stelsel van natuurgebieden;

- behoud en versterking van verspreide bos- en natuurwaarden.

In het stedenbouwkundig plan is aansluiting gezocht op reeds aanwezige natuurgebieden uit de omgeving.