direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Haaksbergen Dorp, deelplan Hassinkbrink, partiële herziening Hassinkborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1062-0001

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Structuurplan Haaksbergen 2015

Het plangebied wordt op de diverse kaarten aangeduid met de functie 'kantorengebouwen'. Van belang bij de ontwikkeling is de ligging in één van de groene corridoren, welke de stad als ster verbindt met het buitengebied. Bij uitwerking van dit uitbreidingsgebied dient volgens het structuurplan eveneens aandacht te worden besteed aan de aanwezige cultuurhistorische en archeologische waarden, mede in relatie tot die van de naastgelegen woonwijk Hassinkbrink.

Reden tot ontwikkeling van het plangebied tot kantorenlocatie is de zichtlocatie, welke vanaf de Hengelosestraat ontstaat en waarmee het gebied als entree van de kern Haaksbergen fungeert. Enkele markante gebouwen in een groene setting dienen de ingang meer allure te geven. Het structuurplan geeft ook aan dat maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen en kinderopvang voor het merendeel verspreid over de verschillende buurten aanwezig zijn. In de 'nieuwe' wijk Hassinkbrink en zijn toekomstige noordelijke uitbreiding ontbreken deze voorzieningen. De afstand tussen de wijk en het centrum, waar de dichtstbijzijnde voorzieningen zijn gelegen, wordt als te groot ervaren.

Vanwege de achterwege blijvende vraag naar kantorenlocaties, is het mogelijk om de overloop tussen wijk en bedrijventerrein te verfijnen en de benodigde voorzieningen, in combinatie met enkele kantoorfuncties, een plaats te geven in het plangebied. Aandacht voor vormgeving van de bebouwing in combinatie met de ligging in een groene setting vormt een aantrekkelijke aanvulling op de bestaande bebouwing van Haaksbergen.

4.3.2 Nota jong en dynamisch

De nota 'jong en dynamisch' geeft de doelstellingen op het gebied van opvang, onderwijs en vrije tijd weer. De nota onderstreept het belang van een veelzijdig en uitdagend aanbod van deze activiteiten. De samenhang tussen onderwijs, opvang en vrije tijd dient bevorderd te worden, waardoor een sluitende keten ontstaat die ten goede komt van de ontwikkeling van het kind en inspeelt op de veranderende samenleving. Het belang van het juiste aanbod in de buurt en wijk draagt zorg voor een veilige omgeving waarin de jeugd kan opgroeien en zichzelf verder kan ontplooien.

4.3.3 Welstandsnota

De welstandsnota geeft per kern en- of wijk aan welk ambitieniveau er in de toekomst gehanteerd wordt bij het beoordelen van ontwikkelingen. Specifiek gekeken naar het plangebied is er geen duidelijk kader opgenomen in de nota. Om zorg te dragen voor een goede aansluiting op de omgeving is het karakter van de omliggende woonwijk en tegenovergelegen bedrijventerrein hierna kort beschreven.

Woongebied Hassinkbrink

Het nieuwe woongebied dat de westzijde het plangebied begrensd, wordt gekenmerkt door de aanwezige groenstructuur en de regelmatig terugkerende waterelementen. Het is een levendige wijk met een groene en verzorgde uitstraling. Een duidelijke representant van de realisatieperiode, eind jaren '90 begin 2000. De wijk kent vloeiend gekromde woonstraten, waarbij de woningen een straatwand vormen die deze krommingen volgen. Eenheid in de wijk, is door de diverse architectuurstijlen heen behouden door afstemming in kleurgebruik van bakstenen en dakafdekking. Vrijwel alle woningen zijn uitgewerkt in 1 of 2 lagen met kap.

Bedrijventerrein Steppelo

Het bedrijventerrein Steppelo, gelegen aan de overzijde van de Hengelosestraat, aan de oostzijde van het plangebied, wordt eveneens gekenmerkt door de aanwezige groenstructuur en het terugkerende aspect water, in de omliggende watergangen. Het terrein kent een hoge architectonische kwaliteit, waarbij de aanwezige bebouwing vanaf het jaar 2000 is gerealiseerd. Een grote variatie in bedrijvigheid kenmerkt zich in de kleurstellingen, materiaalkeuze en detaillering van de gebouwen. Echter door de orthogonale wegenstructuren en de blokvormige bebouwing blijft het terrein overzichtelijk.

De welstandsnota geeft ook inzicht in het kader waarbinnen schoollocaties worden beoordeeld:

Schoollocaties

Schoollocaties worden veelal omgeven door groen, wat de individualiteit van de gebouwen benadrukt en welke zorgt voor een duidelijke afscheiding van de omliggende woonbebouwing. In de meeste gevallen zijn de instituten op zichzelf staande elementen, gelegen in een kern van aanvullende functies. De aanwezige bijgebouwen dienen ondergeschikt te zijn aan de hoofdgebouwen in massa en materiaal, zodat de identiteit van het hoofdgebouw vergroot wordt.

Het beeldkwaliteitsplan als onderdeel van het bestemmingsplan 'Werken en leren in Hassinkbrink' vormt een aanvulling op de welstandsnota voor het plangebied.

4.3.4 Beeldkwaliteitsplan kantorenlocatie Hassinkbrink

De gemeente Haaksbergen streeft in de nieuwbouwprojecten naar een omgeving en bebouwing van hoge kwaliteit. Het beeldkwaliteitsplan vormt geen onderdeel van het bestemmingsplan, maar is een aanvulling daarop. Hierdoor kan het integraal gehanteerd worden als welstandsbeleid en dus als toetsingskader voor de welstandscommissie.

Uitgangspunt bij het opstellen van het beeldkwaliteitsplan is het streven naar een kwalitatieve toevoeging en een juiste aansluiting op de -omliggende- bedrijventerreinen. Tegelijkertijd is een deel van de gekozen architectuurreferenties geïnspireerd op de bestaande kwaliteiten van Haaksbergen en omgeving en de ontwikkelingen in de woonwijk Hassinkbrink II.

Plannen zullen beoordeeld worden op de twee speerpunten: duurzaamheid en architectonische kwaliteit. Gezien de beperkte grootte van het gebied is gekozen voor zoveel mogelijk eenheid in de richtlijnen van het gebied, waarbij aansluiting gezocht wordt bij zowel de woonwijk, als op de ligging aan de Noordsingel en de Hengelosestraat, waardoor delen van het plangebied als zichtlocatie kunnen worden bestempeld. Eenheid wordt voornamelijk gezocht in de inrichting van de openbare ruimte.

In het stedenbouwkundig plan, opgesteld ten behoeve van de herziening van het bestemmingsplan 'Hassinkbrink' is een separate paragraaf opgenomen, waarin beeldkwaliteitsaspecten, specifiek van toepassing op de kantorenlocatie, uiteen worden gezet. Met vaststelling van het bestemmingsplan zal het 'beeldkwaliteitsplan kantorenlocatie Hassinkbrink' komen te vervallen.