Plan: | Zonnepark Broekheurne (zuid) |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | omgevingsvergunning |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.Z2024010200022-0002 |
Aanleiding
Er zijn twee aanvragen voor een omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van Zonnepark Broekheurne met hierbij twee energie-opslagsystemen. Een aanvraag voor grofweg de zuidelijke helft van het zonnepark (kenmerk Z0153Z2024010200022; ingediend door Enschede Energie) en een aanvraag voor grofweg de noordelijke helft (kenmerk Z0153Z2024010200023; ingediend door TPSolar).
De vergunningen (noord en zuid) hangen met elkaar samen. Daarom is één gezamenlijke ruimtelijke onderbouwing geschreven voor de beide omgevingsvergunningen.
Het gebied (noord en zuid samen) ligt tussen de Usselermarkeweg, de Usselerveenweg, de Riethermsteeg en de Ontginningsweg. Het zonnepark is aangevraagd voor een duur van 25 jaar.
Aan deze ontwikkeling kan medewerking worden verleend door het verlenen van een omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit als bedoeld in artikel 2.12, 1e lid onder a 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
Ruimtelijke onderbouwing
Op basis van het gestelde in de ruimtelijke onderbouwing (zie bijlage 1 en de bijbehorende bijlagen in bijlage 2), kunnen de omgevingsvergunningen voor het zonnepark worden verleend. Uit de toetsing aan vigerende wet- en regelgeving, ruimtelijk relevante en stedenbouwkundige beleidskaders en diverse relevante omgevingsaspecten is gebleken dat er geen belemmeringen aanwezig zijn voor de uitvoerbaarheid van dit project. In de ruimtelijke onderbouwing is ook ingegaan op het onderwerp participatie.
Vooroverleg
Het voornemen voor Zonnepark Broekheurne is voorgelegd aan Provincie Overijssel in het kader van vooroverleg. De provincie heeft het voornemen beoordeeld op basis van de regels zoals deze golden ten tijde van indiening van de aanvraag (december 2023). De provincie heeft in het kader van het vooroverleg aangegeven geen op- of aanmerkingen te hebben over het zonnepark.
Het waterschap is betrokken bij de voorbereiding in verband met de nieuwe inrichting rondom de Usselerstroom. Het waterschap is eveneens akkoord met het voornemen.
Verklaring van geen bedenkingen
Voor het project "Zonnepark Broekheurne" is voor het afwijken van het bestemmingsplan een verklaring van geen bedenkingen door de gemeenteraad noodzakelijk. De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor bestemmingsplannen.
De gemeenteraad van Enschede heeft op 3 maart 2025 een 'ontwerp verklaring van geen bedenkingen' afgegeven (zie bijlage 4). Als er geen zienswijzen worden ingediend tijdens de terinzagelegging van de ontwerp besluiten, dan wordt deze verklaring van geen bedenkingen automatisch definitief. Als er wel zienswijzen worden ingebracht, dan wordt de gemeenteraad gevraagd een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven.
Terinzagelegging ontwerpbesluit
De ontwerpbesluiten liggen 6 weken ter inzage. Tijdens deze periode kan een ieder zienswijzen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders.
De aankondiging van de terinzagelegging van de ontwerpbeschikkingen voor Zonnepark Broekheurne wordt gepubliceerd in "Huis aan Huis", het Gemeenteblad, op de website van de gemeente Enschede en op de website www.officielebekendmakingen.nl.
Rechtsbescherming
Na verlening van de omgevingsvergunningen staat de mogelijkheid open om bij de Rechtbank Overijssel beroep in te stellen tegen de verleende omgevingsvergunningen. Aansluitend kunnen belanghebbenden nog hoger beroep instellen tegen de uitspraak van de rechtbank bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.