direct naar inhoud van 3.2 Water
vastgesteld
NL.IMRO.0153.SV00001-0003

3.2 Water

Het onderwerp water komt voort uit de RO visie 2009.

3.2.1 Kanaal, beken, plassen

Reeds aanwezig water in de vorm van kanaal, beken en plassen, met importantie voor het watersysteem van de gemeente.


Beken zijn ecologische aders en dragers van het landschap. Beken verbinden ecologische kerngebieden met elkaar, maar ook met het overige landschap. Het beeksysteem omvat het water, de oevers en het direct aanliggende landschap. Het kan een divers aanzien hebben, afhankelijk van het landschap waardoor de beek stroomt. Verder is het voor de ontwateringsfunctie en het aanzien van een beek van belang of het gaat om een bovenloop, een middenloop of een benedenloop.


De landinrichtingscommissies en het waterschap zijn belangrijke partijen bij het beheer en de inrichting van beken. Het langer vasthouden van water in een gebied en het verbeteren van ecologische waarden zijn belangrijke doelstellingen.


Beleid:


De ecologische en landschappelijke waarden van beken dienen waar nodig hersteld en beleefbaar gemaakt te worden. Beleefbaar betekent: zichtbaar in het landschap door de inrichting van de beek en (deels) toegankelijk in de vorm van wandelgelegenheid.

3.2.2 In ontwikkeling

Water in ontwikkeling, met importantie voor het watersysteem van de gemeente.

3.2.3 Zoekgebied

Het bergen van water moet niet alleen plaatsvinden buiten de stad, ook binnen de stad moet
ruimte gevonden worden. De ruimte voor berging kan vorm worden gegeven door de stad te
voorzien van blauwe aders. De blauwe slagaders vormen een hoofdnetwerk van transportvoorzieningen voor de berging en afvoer van hemelwater. Dit hoofdnetwerk moet verbonden worden met de beeksystemen en retentievoorzieningen buiten de stad en met de aders binnen de stad. De aders stellen de transportvoorzieningen voor vanuit de wijken naar het hoofdnetwerk, de slagaders. In de wijk moet vervolgens de ader worden aangesloten op de haarvaten.

3.2.4 KRW Waterloop met ambitie

Waterloop waar de Kaderrichtlijn Water van toepassing is.

3.2.5 Retentie

Bij retentie wordt ervoor gezorgd dat het water niet direct tot afstroming komt, maar in grote bekkens wordt verzameld. Deze gebieden zijn soms gerealiseerd, soms in ontwikkeling of moeten nog ontwikkeld worden.