direct naar inhoud van 3.1 Groen
vastgesteld
NL.IMRO.0153.SV00001-0003

3.1 Groen

3.1.1 Natura 2000

Natura 2000 is de benaming voor een Europees netwerk van natuurgebieden waarin belangrijke flora en fauna voorkomen, gezien vanuit een Europees perspectief. Met Natura 2000 willen we deze flora en fauna duurzaam beschermen. In juridische zin komt Natura 2000 voort uit de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen; in Nederland vertaald in de Natuurbeschermingswet.

3.1.2 Bijzondere groengebieden

Parken zijn de rustpunten in de stad en erg belangrijk voor bewoners. In 2004 bezocht 80% van onze inwoners een of meerdere stadsparken. De benoemde reconstructie van stadsparken moet worden afgerond. Daarnaast is er een opgave voor enkele kleinere groengebieden; gedenkparken en parken op wijkniveau, voor zover deze aan de stedelijke hoofdstructuur liggen.

De bijzondere groengebieden komen voort uit het Groenstructuur Actieplan.

3.1.3 Rondje Enschede

De stadsrand is een belangrijk uitloopgebied voor de stad, maar is niet goed genoeg ingericht voor recreatief gebruik. Ook is de toegankelijkheid beperkt. Zowel de ruimtelijke overgang tussen stad en buitengebied als de gebruiksmogelijkheden, de belevingswaarde en de toegankelijkheid van de stadsrand zijn voor verbetering vatbaar. De stadsrand wordt daarom opnieuw ingericht, in nauwe samenwerking met de landinrichtingscommissies voor Enschede-Zuid en Enschede-Noorde. Beleving, ontspanning en aantrekkelijkehid zijn daarbij de leidende principes.

Beleid

Het vergroten van de gebruiksmogelijkheden, de belevingswaarde en de toegankelijkheid van de stadsrand door onder meer:

De aanleg van een doorlopende wandel- en fietsroute rondom de stad – Rondje Enschede –. Het rondje maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande wegen en paden, heeft een herkenbare vormgeving en goede toevoer routes vanuit de stad en het buitengebied. Bij het gebruik van bestaande wegen en paden heeft het gebruik van historische lijnen, zoals kerkepaden, de voorkeur.

De stadsrand in te richten voor recreatief gebruik en natuur, met speciale aandacht voor de beken en retentie. Beleving van natuur en water speelt daarbij een belangrijke rol.

  • Andere functies in de stadsrand te ontwikkelen, te bevorderen en/of toe te laten, zoals:
  • Natuureducatie, bijvoorbeeld een natuurpad, een vlindertuin en een heemtuin
  • Kunst, cultuur, landart
  • Lichte vormen van horeca, een plattelandswinkel, ambulante handel van streekproducten
  • Kansen te bieden aan 'rood voor groen', waarbij bovengenoemd beleid wordt gerealiseerd (binnen een zone van 500 meter rond de stad)

Het Rondje Enschede is afkomstig uit de RO visie 2009 en de Gids Buitenkans.

3.1.4 Lijnvormige elementen

Uitvalswegen (radialen) en ringen (singels) ontsluiten niet alleen de stad, maar vertellen ook iets over de groei van de stad. De radialen en singels zijn belangrijk voor de oriëntatie in onze stad. Verscheidene radialen zijn al voorzien van een enkele laanbeplanting, de ringen kregen een middenberm met een dubbele rij bomen.

De lijnvormige elementen komen voort uit het Groenstructuur Actieplan.

3.1.5 Zonstructuur

Ontwikkelen 'zonstructuur': radiaal netwerk van langzaam verkeersroutes over bestaande wegen die aantakken op het 'rondje Enschede' en eindigen in attractiepunten. De zonstructuur komt voort uit de RO visie.