direct naar inhoud van 3.1 Rijksbeleid
Plan: Veenoordkolk en Teugse kolk
Status: onherroepelijk
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.PB007-OH01

3.1 Rijksbeleid

3.1.1 Nota ruimte

Op 27 februari 2006 is de Nota Ruimte in werking getreden. In de Nota Ruimte wordt het nationaal ruimtelijk beleid vastgelegd tot 2020, waarbij de periode 2020-2030 geldt als doorkijk naar de lange termijn. Het bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen.

Provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor een voldoende en tijdige beschikbaarheid van ruimte voor wonen en werken en de daarbij behorende voorzieningen, groen, water, recreatie, sport en infrastructuur. Het aanbod aan ruimte dient ook kwalitatief aan te sluiten bij de vraag.

3.1.2 Natura 2000 en Ecologische Hoofdstructuur (EHS)

De Europese Unie heeft het initiatief genomen voor Natura 2000. Het is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden. Het doel van deze gebieden is om de zeer gevarieerde natuur te beschermen en/of te versterken. De locatie van dit projectbesluit is onderdeel van het Natura 2000 gebied 'Uiterwaarden IJssel'.

Voor de uitvoer van het projectbesluit en het inrichtingsplan is een vergunning nodig in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbwet). Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben op 21 september 2010 een ontwerp beschikking verleend voor het plan dat ten grondslag ligt aan de aanvraag tot projectbesluit. Het inrichtingsplan past hiermee binnen het Natura 2000 beleid en daarmee ook binnen het EHS beleid.

3.1.3 Ruimte voor de Rivier

Dit beleid is erop gericht op meer bergingsruimte voor water te realiseren in de directe omgeving van de grote rivieren in Nederland. Extra berging dient in periode van hoogwater de kans op overstroming van binnendijks gelegen gebied te verkleinen.

De locatie Veenoordkolk en Teugse kolk zijn in dit beleidskader niet aangewezen als locatie voor extra ruimte voor de rivier. De locatie kan wel gebruikt worden in het kader voor Ruimte voor de Rivier om grond die vrijkomt bij andere projecten in te zetten en daarmee de natuurdoelstelling voor het gebied te ondersteunen. Het voorliggende projectbesluit is niet in strijd met het Ruimte voor de Rivier beleid.

3.1.4 Europese Kaderrichtlijn Water (2000)

Duurzaam schoon oppervlaktewater en bescherming van het drinkwater voor de toekomst vinden we belangrijk in Europa. De nieuwe Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is op 22 december 2000 in werking getreden en vraagt aan alle lidstaten om resultaten te boeken met het schoonhouden en schoonmaken van het water in stad en land (chemisch kwaliteitsdoel) en het beschermen en ontwikkelen van natuur (ecologisch kwaliteitsdoel). De afspraken moeten er voor zorgen dat iedere lidstaat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het oppervlaktewater en het grondwater in 2015 op orde is.

3.1.5 Het Nationaal Waterplan

In december 2009 heeft het kabinet het Nationaal Waterplan vastgesteld. Het Nationaal Waterplan is de rijksnota voor het nationale waterbeleid en wordt op basis van de Waterwet eens per 6 jaar opgesteld. Dit plan geeft op hoofdlijnen aan welk beleid het Rijk in de periode 2009 - 2015 voert om te komen tot een duurzaam waterbeheer. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Ook worden de maatregelen genoemd die hiervoor worden genomen. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie.

Sinds 1 november 2003 is de watertoets wettelijk verplicht voor plannen in het kader van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Eén van de oorzaken van wateroverlast is de wijze waarop plannen en besluiten kunnen leiden tot wateroverlast, een achteruitgaande waterkwaliteit, verdroging van natuurgebieden etcetera. De watertoets heeft als doel deze negatieve effecten te voorkomen en mogelijke kansen voor watersystemen te benutten. Bij de watertoets gaat het om het van meet af aan meenemen van water bij (herziene-) ruimtelijke plannen en besluiten.

Het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend op 2 juli 2003. Het akkoord heeft tot doel om in de periode tot 2015 het watersysteem in Nederland op orde te krijgen en daarna op orde te houden.