direct naar inhoud van 3.3 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Biesterveldsweg 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P236-VG01

3.3 Archeologie en cultuurhistorie

3.3.1 Archeologie

Beschrijving fysieke natuurlijke omgeving

Het bestemmingsplangebied omvat perceel 3930, kadastrale sectie D, en wordt in het noordoosten begrensd door de Biesterveldsweg. Het perceel heeft een oppervlakte van circa 9211 m². Het perceel heeft op het moment de bestemming agrarisch met wonen. Het perceel is gedeeltelijk bebouwd.

Beschrijving archeologie en cultuurhistorie

Prehistorie
Op circa 620 meter ten noordwesten van het bestemmingsplangebied is een waarneming gedaan, hier werden vuurstenen voorwerpen uit het mesolithicum gevonden. Mogelijk was de hogere rug, waarop het plangebied ligt, bewoond in de prehistorie, toen vooral de hogere delen van het landschap bewoond werden.

Middeleeuwen

Op circa 51 meter ten noordoosten van het bestemmingsplangebied bevindt zich een landweer, deze loopt in zuidoostelijke richting naar de boerderij Groot Velde. Dit is een middeleeuws verdedigingssysteem van sloten, wallen en houtwallen dat in de 14de eeuw aangelegd werd om het vee in de weiden rond de stad te beschermen. Restanten hiervan zijn in 1936 door Doornink waargenomen (Doornink 1936, 4-5).

Op circa 170 meter ten noorden van het bestemmingsplangebied staat een boerderij waar in 1832 voor het eerst melding van wordt gemaakt, genaamd Nieuw Biesterveld. Op circa 241 meter ten zuidoosten van het bestemmingsplangebied staat nog een boerderij, Groot Velde. De eerste vermelding hiervan dateert uit 1230. Rond historische boerderijen is een bufferzone van 100 meter aangegeven, waarin oudere voorgangers worden verwacht. Bij boerderijen met een eerste vermelding ná 1800, zoals het geval is bij Nieuw Biesterveld, worden echter in principe geen oudere voorgangers verwacht. In het bestemmingsplangebied worden geen resten van de genoemde boerderijen of hun voorgangers verwacht omdat deze te ver van het plangebied liggen.

Nieuwe tijd
Op 306 meter (zuidelijke richting) is in 1999 een veldverkenning uitgevoerd (projectnummer 204). Hier zijn scherven uit de twaalfde tot veertiende eeuw opgeraapt.

Verwachting, selectie

Het bestemmingsplangebied ligt in een gebied dat grotendeels een middelhoge archeologische verwachting heeft. In het zuiden van perceel 3930 ligt echter ook een gebied met een hoge archeologische verwachting. Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen in het bestemmingsplan en op de plankaart opgenomen te worden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied'. Voor de voorwaarden die hier van toepassing zijn, wordt verwezen naar de planregels.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P236-VG01_0003.png"

3.3.2 Nieuwe ontwikkelingen

Wanneer in een bestemmingsplan nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, moet worden onderzocht of deze ontwikkelingen geen negatieve invloed hebben op eventuele archeologische waarden ter plaatse.

Voor bouwplannen in gebieden met een middelhoge en hoge verwachting geldt dat bij bouwwerkzaamheden die een verstoring zullen opleveren van 100 m² of meer, altijd enige vorm van archeologisch onderzoek dient plaats te vinden voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden. Deze verplichting is geregeld in de dubbelbestemming 'Waarde - archeologisch verwachtingsgebied'.