direct naar inhoud van 3.2 Landschappelijke inpasbaarheid en ruimtelijke kwaliteit
Plan: Biesterveldsweg 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P236-VG01

3.2 Landschappelijke inpasbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

Voorliggend bestemmingsplan levert een bijdrage aan de opzet van het gemeentelijk Ontwikkelingskader "Wonen en werken in het buitengebied". Doel is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied in de provincie door de sloop van landschapontsierende agrarische bedrijfsgebouwen. Om dit doel te bereiken mogen, in ruil voor het definitief en substantieel slopen van bedrijfsgebouwen, een woning met bijgebouw op het perceel Biesterveldsweg 3 worden gebouwd.

Door middel van de regeling "Rood voor Rood" is een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied mogelijk door de sloop van oude, landschapsontsierende agrarische bedrijfsgebouwen. Door het toekennen van een bouwkavel is het mogelijk om de kosten van de sloop te dekken door woningbouw. Normaal is nieuwbouw van een woning in het buitengebied niet toegestaan. Door deelname aan de regeling "Rood voor Rood" kan toch een nieuwe woning, met bijgebouw, worden gerealiseerd in het buitengebied. Er is een locatie gevonden waar landschapsontsierende bebouwing kan worden gesloopt. De initiatiefnemers willen hun landschapsontsierende bebouwing graag verwijderen voor een compensatiekavel. De initiatiefnemers hebben een Rood voor Rood overeenkomst getekend waarin is overeengekomen dat op het perceel Malbergerweg 4-4a, kadastraal bekend gemeente Deventer, sectie C, nummers 2612, 2749 en 2750, agrarische bedrijfsbebouwing van ca. 506 m² wordt gesloopt. Op het perceel Biesterveldsweg 3 zal circa 607 m² landschapsontsierende agrarische bedrijfbebouwing worden verwijderd. Ter compensatie van de sanering van vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing is een woningbouwkavel op dit perceel toegewezen. De toegewezen bouwvlak heeft een maximale oppervlakte van 800 m² en de inhoud van de te bouwen woning mag ten hoogste 750 m³ bedragen. Daarnaast mag de totale oppervlakte van een bijgebouw ten hoogste 100 m² zijn.

Hieronder wordt beschreven welke investeringen er in het kader van de Rood voor Roodovereenkomst in de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit zullen worden gedaan.

Investering in ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit

Herstel en onderhoud
Op het bestaande erf staan twee grote solitair staande Acaciabomen (Robina pseudoacacia). De geschatte leeftijd is ca. 100 jaar. In het transformatieplan worden deze bomen zorgvuldig gespaard. De schuren die staan binnen de kroonprojectie worden gesloopt. De nieuwbouw vindt plaats ruim buiten de kroonprojectie van deze bomen. Het noodzakelijke kroononderhoud (verwijderen van dood hout, vitaliteitsnoei en het verwijderen van waterlot) moet worden uitgevoerd door een ETW (European Tree Worker) gekwalificeerde boomverzorger.

De op het erf staande doorgeschoten coniferen en sierstruiken worden verwijderd. Tevens zal een bomengroep aan de rechterzijde van de bestaande bomen worden vrijgemaakt van diverse soorten struik/heester beplanting.

In een hoekpunt van de compensatiekavel is een kikkerpoel gepland. De poel krijgt een ondergrondse verbinding met de naastgelegen waterleiding Waterinlaat Frieswijk. Er wordt maximaal 500 m³ ontgraven. De nieuwe kikkerpoel is tevens de wad voor het HWA waterafvoer van de daken van de compensatie woning en bijgebouw.

Aanleg landschappelijke beplanting
Het plan voorziet in het aanplanten van een 12-tal bomen in de maat 14-16 cm stamomtrek. De soorten staan weergegeven in de tekening van het erf- en landschapsplan (bijlage 1 bij de planregels). Bij de compensatiekavel is een 44 m lange beukenhaag gesitueerd. De plantsoort is Fagus sylvatica. Op een aantal plekken wordt struikvormend bosplantsoen geplant. Ook is een aanplant van een groep inheemse bermstruiken geplant. Het sortiment is op voornoemde tekening aangegeven.

Beschermende maatregelen
Om de nieuwe aanplant, alsmede een drietal bestaande bomen, adequaat te beschermen zijn draadafrasteringen nodig om de beide weilandjes. Deze worden afgerasterd met gekliefde eikenhouten palen met twee draden. Als toegangshekken worden de oorspronkelijke zwarte gekleurde stalen hekken geplaatst.