direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Waterparagraaf
Plan: Ruimte voor de Rivier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D130-VG01

Hoofdstuk 7 Waterparagraaf

In het kader van dit bestemmingsplan, het MER, onderbouwing waterkering en andere vergunningentrajecten heeft regelmatig overleg plaatsgevonden tussen waterschappen, gemeente, provincie en de betrokken adviesbureaus. De waterbeheerders (waterschap Veluwe en waterschap Groot Salland) zijn op meerdere manieren betrokken bij het planvormingsproces, enerzijds als opdrachtgever en anderzijds als leverancier en toetser van de verschillende notities en gegevens.

De waterschappen Veluwe en Groot Salland hebben als beheerder van de waterkeringen als onderdeel van het watersysteem de overheidszorg voor de waterkering gericht op de in art. 2.1 van de Waterwet genoemde doelstellingen. De zorg omvat activiteiten als het toetsen van de waterkering, toezicht op de keur, inspecteren, monitoren, onderhouden en het uitvoeren van de nodige herstel- of verbeteringswerkzaamheden. Daarbij is het waterschap verantwoordelijk voor het behouden van de geƫiste veiligheidsnorm van de waterkering zoals genoemd in bijlage II van de Waterwet.

Op de waterkering is de Keur van toepassing. Als gevolg hiervan gelden er beschermingszones rond de waterkeringen. Voor bepaalde werkzaamheden op of aan de waterkering en/of in deze beschermingszones is een vergunning van de verantwoordelijke waterbeheerder nodig. Op de verbeelding zijn deze beschermingszones aangegeven middels de gebiedsaanduiding Vrijwaringszone - dijk.

Het gemaal bij de Bolwerksplas valt deels in het plangebied (beheergebied waterschap Veluwe). Dit gemaal behoudt zijn huidige functie. Het gemaal sluit in de toekomstige situatie direct aan op de vergraving ter hoogte van de Bolwerksplas, zodat het water uit de Wilpse Klei polder via de vergraving de IJssel kan bereiken.

Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de invloed van de vergravingen op de waterkering en het binnendijks gebied. Hieruit blijkt dat er ten aanzien van dijkstabiliteit geen bezwaren zijn. De situatie zal aan de hand van een monitoringsplan in de gaten worden gehouden.

In het kader van het MER zijn de effecten op het grondwater en de waterkwaliteit beoordeeld. Geconcludeerd wordt dat er geen significant effect optreedt ten aanzien van het grondwater op basis van de volgende beoordelingscriteria:

  • 1. Grondwateroverlast bebouwing
  • 2. Opbrengstverandering landbouw
  • 3. Effecten toepassing van grond
  • 4. Verdroging natuur
  • 5. Zetting bebouwing
  • 6. Effecten op bestaande puntverontreinigingen

Ten aanzien van de waterkwaliteit wordt geconcludeerd dat er ten aanzien van de beoordelingscriteria 'Verandering van fysische en chemische kwaliteit in open wateren' en 'Effecten van berging van grond op de waterkwaliteit in plassen' geen significant effect optreedt. Ten aanzien van het beoordelingscriterium 'Realisatie' kunnen er kleine verbeteringen (macrofauna en fytobenthos) danwel grote verbeteringen (vissen en macrofyten) optreden. Voor nader inzicht wordt verwezen naar hoofdstuk 8 van het MER.

Doordat intensief overleg plaats heeft gevonden en de resultaten van de overleggen en onderzoeken zijn verwerkt in dit bestemmingsplan kan worden gesteld dat de procedure in het kader van de watertoets is doorlopen en ook tevens is voldaan aan het in artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening voorgeschreven vooroverleg met het waterschap.