direct naar inhoud van 4.3 Beeldkwaliteit
Plan: Spijkvoorderenk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D126-VG01

4.3 Beeldkwaliteit

Voor het plangebied is een beeldkwaliteitplan (d.d. 8 april 2010) opgesteld. Hieronder volgt een opsomming van de hoofdlijnen van dit document.

In het stedenbouwkundig plan speelt het bestaande groen, net als in de rest van de Vijfhoek, een belangrijke rol. De bestaande lanen, houtwallen en het Landje van Niets zijn behouden en het eikenbosje wordt grotendeels ingepast. Deze groenelementen structureren, samen met nieuwe groenelementen, in stedenbouwkundige zin Spijkvoorderenk. Aan weerszijden van de centrale houtwal zijn twee buurten met ieder hun eigen karakter (woonmilieu): Ny Fetlaer en Spijkvoorderhout. Tevens dragen de groenelementen bij aan de belevingswaarde voor de bewoners en bezoekers van de wijk, het klimaat en de duurzame waterhuishouding in de wijk en vormen zij een (natuurlijke) aanleiding voor recreatie (sport en spel) en natuureducatie in de directe woonomgeving.

4.3.1 Deelgebied Ny Fetlaer

In Ny Fetlaer is, om stijlbreuken met de bestaande buurt Fetlaer te voorkomen, gekozen voor een sterke ruimtelijke verwantschap tussen beide. In dit plandeel wordt gewoond aan straten met vista’s gericht op het buitengebied. Hierdoor wordt de unieke ligging op de grens van de stad met het buitengebied gemarkeerd. De overgang tussen stad en land wordt verzacht door de aflopende woningdichtheid in de richting van het buitengebied. Het plandeel Ny Fetlaer heeft in de structuurschets van de Vijfhoek het thema ‘wonen en zon’ meegekregen.

Net als in het Fetlaer vormt in Ny Fetlaer de moderne Deense architectuur een belangrijke inspiratiebron. Dit komt allereerst tot uiting in de zorgvuldige balans tussen ‘bebouwd’ en ‘onbebouwd’ waardoor een ontspannen sfeer ontstaat. De openbare ruimte is royaal gedimensioneerd en voorzien van hagen en straatbomen met sierwaarde en de bebouwing is dientengevolge maximaal twee bouwlagen hoog (met uitzondering van de gestapelde woningbouw). Ny Fetlaer krijgt verder een uitgesproken karakter doordat bijvoorbeeld de bebouwing wordt afgedekt met een plat dak of een lessenaarsdak.

Uiteindelijk gaat het om de juiste dosering van verschillen. In Ny Fetlaer zijn dit subtiele verschillen en is een samenhangend, hedendaags, architectonisch beeld belangrijk.

Erfafscheidingen

De overgang tussen privé en openbaar is van groot belang voor de uitstraling van de woonomgeving. Daarom worden de erfafscheidingen door de gemeente Deventer aangelegd in de openbare ruimte. Net als in het Fetlaer worden over het algemeen beukenhagen in combinatie met haagbeuken voorgesteld, zodat een eenduidig en groen straatbeeld ontstaat. De voor- en zijtuinen van de woningen ten noorden van de Vincent van Goghstraat worden, net als in het Fetlaer, omzoomd met een purperen haagbeuk.

Er zijn twee uitzonderingen op het geschetste beeld. Het gaat hierbij om het bouwblok langs de Leonard Springerlaan en de erfafscheiding bij het appartementencomplex.

4.3.2 Deelgebied Spijkvoorderhout

Algemeen

Spijkvoorderhout, ingeklemd tussen houtwallen, staat ruimtelijk gezien op zichzelf. Er doet zich hier de kans voor een bijzonder woonmilieu te realiseren. Uitgangspunten hierbij komen uit de structuurschets De Vijfhoek, waarin voor Spijkvoorderhout het thema ‘wonen en groen’ in een lage woningdichtheid is opgenomen. In dit deelgebied is gekozen voor een oost-west gerichte verkaveling, zodat vanuit de lanen waaraan gewoond wordt zicht ontstaat op de bestaande monumentale beplanting aan de randen van de buurt.

Het groene en intieme karakter van de buurt wordt versterkt door de aanplant van inheemse loofbomen van de 1e orde, zodat Spijkvoorderhout op termijn uitgroeit tot een villapark in het bos. Dit woonmilieu laat zich uitstekend combineren met de marktvraag naar vrije kavels, waar bewoners hun eigen woning onder architectuur op percelen kunnen realiseren. om de buurt een bijpassend exclusief en natuurlijk karakter te geven, zijn enkele cruciale uitgesproken keuzes met betrekking tot het ontwerp gemaakt. Zo bestaat de bebouwing bijvoorbeeld uit één bouwlaag met een steile kap, waardoor de woningen op lijken te rijzen uit de aarde. de openbare ruimte heeft eveneens een specifiek karakter. de lanen worden bijvoorbeeld voorzien van royale grasbermen met inheemse loofbomen van de 1e orde met bloeiende heesters in een los beplantingspatroon.

Uiteindelijk gaat het om de juiste dosering van verschillen. In Spijkvoorderhout verschilt de architectuur van villa tot villa. Samenhang ontstaat in Spijkvoorderhout door de afstemming van de korrelgrootte van de villa's onderling, de traditionele vormentaal en het ambachtelijke materiaalgebruik.

Erfafscheiding

De overgang tussen privé en openbaar is van groot belang voor de uitstraling van de woonomgeving. Daarom worden de erfafscheidingen door de gemeente Deventer aangelegd in de openbare ruimte. De erfafscheidingen hebben een groene uitstraling zodat zij de gewenste groene, parkachtige uitstraling van Spijkvoorderhout versterken.

Langs de Oerdijk wordt gebruik gemaakt van hagen. Langs de lanen worden bloeiende heesters, bijvoorbeeld rododendrons, voorgesteld. Achter deze bloeiende heesters mogen bewoners zelf hun eigen erfafscheiding plaatsen.

Op een aantal plekken grenzen tuinen tenslotte aan houtwallen en het eikenbos. Het is wenselijk dat in dergelijke gevallen op de eigen kavel een natuurlijke erfafscheiding wordt gemaakt.

4.3.3 Openbare ruimte

Omwille van een zo rustig mogelijk beeld is het van belang dat bijvoorbeeld noodzakelijke voorzieningen zoals (kleine) elektriciteitskasten en dergelijke worden geïntegreerd in de bebouwing of de erfafscheidingen en dat verlichtingsarmaturen in één lijn komen te staan met de beplanting langs de straten. hierdoor ontstaat een rustig straatbeeld. Ook praktische punten als het combineren van verschillende elementen (zoals straatnaam- en verkeersborden) op één mast, dragen bij aan een rustig straatbeeld.

Omwille van de gewenste eenheid van de Vijfhoek als geheel wordt in Spijkvoorderenk gebruik gemaakt van de standaardcatalogus straatmeubilair. Voor meer specifieke informatie over de nagestreefde beeldkwaliteit in Ny Fetlaer en Spijkvoorderhout wordt verwezen naar het beeldkwaliteitplan zelf.